Tech

A Windows 10 még nem erősebb saját árnyékánál

Egyre többen használják a legújabb Windows verziót, de az első két hely még mindig rendszer-matuzsálemeké.

Teljesen egyértelmű, hogy egy szoftver kiadója szeretné, ha a korábbi változatokat használók minden egyes új verzió megjelenésekor a pénztárcájukba nyúlnának, és újra megcsörgetnék a kasszát. A Microsoft azonban híres arról, mennyire nehezen birkózik meg azzal, hogy a felhasználókat meggyőzze a váltásról. Már a legkorábbi Windows kiadásoknál is érezhető volt ez a tendencia, ám legelőször a Windows XP, majd a Windows 7 esetében derült ki, hogy a redmondi vállalat számára épp saját, korábbi termékei okozzák a legnagyobb fejfájást.

A Netmarketshare legfrissebb adatai szerint jelenleg messze a Windows 7 a világ legszélesebb körben használt számítógépes operációs rendszere: a 2009 őszén, tehát immár hat esztendeje bejelentett szoftver piaci részesedése mintegy 55,7 százalékra tehető. A Windows XP bejelentésére sokan szinte már nem is emlékszünk, hiszen ez az operációs rendszer még 2001-ben, tehát tizennégy éve látott napvilágot. Ettől függetlenül még mindig a Windows XP a globális OS toplista második helyezettje, ugyanis a világszerte használatban lévő számítógépek 11,7 százaléka ilyen szoftver futtat. A harmadik helyen áll a Windows 8.1, amely a legfrissebb adatok szerint körülbelül 10,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Csak ezt követően bukkan fel a toplistán a július végén debütált Windows 10 neve: viszonylag gyorsan terjedni kezdett, hiszen a Microsoft a megjelenés után egy évig ingyenesen frissíthetővé tette a legális Windows 7 és 8.1 verziókat az új rendszerre, de még így is csak 7,9 százalékos piacrészt tudhat magáénak. A jelenleg világszerte mintegy 120 millió gépen használt Windows 10-et a 3,5 százalékos Mac OS X 10.10, a 2,5 százalékos Windows 8, illetve az 2,2 százalékos Mac OS X 10.11 követi a sorban.

A Microsoft egyébként nem csak a Windows terén tud saját maga legnagyobb mumusa lenni, legendásan erős marketinggel lehet frissítésre bírni az Office felhasználókat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik