Tech

A Facebook direkt lelassítja az internetet

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 10. 30. 13:00

A Facebooknál a 4G helyébe hetente egyszer visszajön a jó öreg 2G. Nyugalom, a felhasználók ebből nem éreznek meg semmit, sőt.

Magyarországon jelenleg már az összes mobilszolgáltatónak van villámgyors LTE, vagyis 4G mobilnete, és a fejlett nyugati országokban is már a több Mbit/s-os mobilnet sebességhez vannak hozzászokva az előfizetők. A fejlettebb hazai környékeken a vezetékes internet sebessége akár meg is haladhatja a 100-150 megabitet, manapság egy filmet, vagy egy sorozat-epizódot letölteni jó esetben kevesebb, mint egy perc. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fejlődő országokban mind a mai napig leginkább csak 2G tempót kapnak a mobilosok (és egyébként azért itthon is akadnak még vakfoltok, khm, khm), és ezzel többek közt a Facebook is teljes mértékig tisztában van.

Éppen ezért a Facebook házon belül elindította a “2G Tuesdays”, vagyis “2G keddek” kezdeményezést, melynek lényege, hogy alkalmazottai hetente egyszer, kedden egy órára 2G sebességű lomha internetet használhatnak csak, vagyis a gyakorlatban tapasztalhatják meg, hogy a világ másik felén élők tömegei milyen lassú internetkapcsolatot kényszerűek használni. A kezdeményezésben persze nem kötelező részt venni, de Zuckerbergék azért igyekeznek mindenkit rávenni a csatlakozásra, mert így a fejlesztők inspirációt kaphatnak arra nézve, hogyan tehetik még jobbá a szolgáltatást olyan területeken is, ahol a nagy helyet elfoglaló macskás videóknak, méretes képeknek és egyéb tartalmaknak esélye sincs megjelenni a lassú internetkapcsolat miatt.

A Facebook egyébként nemrégiben adta ki a Facebook Lite nevezetű, alig 252 KB méretű alkalmazását, melyet még lassú interneten keresztül is gyorsan le lehet tölteni: a még a régebbi és olcsóbb mobilokon is remekül futó applikáció a használata során minimális adatforgalmat generál.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.