NEW YORK, NY - SEPTEMBER 27:  Bill Gates speaks on stage at the Plenary Session: Investing in Prevention and Resilient Health Systems during the second day of the 2015 Clinton Global Initiative's Annual Meeting at the Sheraton New York Hotel & Towers on September 27, 2015 in New York City.  (Photo by JP Yim/Getty Images)
Tech

Ünnepel a világ jótékony zsarnoka

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 28. 11:38

Sokaknak Bill Gates az Ősgonosz, míg másoknak a Megváltó.

Bill Gates 60 éves. Az amerikai üzletember a világ leggazdagabb embere. A Forbes magazin listáján idén  huszonkettedszerre szerezte meg az első helyet. Vagyonának már kevesebb mint 13 százalékát teszi ki az általa negyven éve alapított Microsoftban lévő részesedése. A cég elnöki posztjáról tavaly köszönt le. Ideje javát a feleségével létrehozott jótékonysági alapítványának szenteli.

27 milliárd dollárral ő a világ legtöbb pénzt jótékony célokra adó embere is. Noha egyetemi tanulmányait a Harvard Egyetemen elkezdte a matematika szakon, tanulmányai untatták, nem is szerzett diplomát. Feleségével a Microsoftnál ismerkedett meg. Hét év után házasodtak össze, Melinda nem volt biztos abban, hogy a cégét minden más elé helyező férfi az ideális férj számára. Melinda az esküvő után kilépett a cégtől, majd három gyermeket szült.

Amikor a sörgyár is tejel

Bill Gates vagyonát befektetőcége, a Cascade Investment kezeli. Többek között részesedése van a Kanadai Államvasutakban, a legnagyobb latin-amerikai sörgyárban, a Four Seasons luxusszállodaláncban, a John Deere traktorgyárban és a mexikói Televisa médiabirodalomban, illetve a Newport News hajógyárban, de befektetőként Gates komoly érdeklődést mutat a biotechnológia iránt is.

Feleségével 15 éve hozta létre a Bill és Melinda Gates alapítványt. Az eleinte számítástechnikai irányultságú tervek (interneten elérhető nyilvános könyvtárak létrehozása) után a házaspár figyelme a szegény gyerekek támogatása és az orvosi kutatások (idén a malária elleni küzdelem)  felé fordult. Célul tűzték ki a gyermekhalandóság csökkentését, az Egyesült Államokban beindítottak egy lakhatási programot hajléktalan családoknak.

Darth Vader és valódi lovag

Bill Gates tíz éve kapott lovagi címet a brit királynőtől, elsősorban jótékonyságáért. Ugyanakkor választotta a Time magazin az Év Emberének. Ez azonban csak az egyik arca. A másikról azok a cégvezetők tudnának mesélni, akik szerint Gates volt az, aki tönkretette őket vagy azok a munkatársai, akik gyakran embertelennek tartották, mert a munkában könyörtelen és kérlelhetetlen. Ezt ő sem tagadta.

A Forbes magazin őt nevezte a technológia Darth Vaderének, a néhai Steve Jobs ősellenségének. Alakja gyakorta jelenik meg filmekben (pl. A szilikonvölgy kalózai, South Park) vagy játékprogramokban, mint a közutálat tárgya. Két éve született egy videó, ami néhány nap alatt megváltoztatta egy kicsit a világot. Lesley Chilcott rendező tízperces kisfilmje tarolt a neten. Gates akkor árulta el, hogy csajozott a programozással.

Néhány éve Bill Gates könyvében (Üzlet @ Gondolatsebességével) forradalmi változásokat jósolt a gazdasági életben, megalkotta a digitális idegrendszer fogalmát, amely a gondolat sebességével közvetíti az információkat.

Végül álljon itt néhány klasszikus idézet a születésnapostól.

Az összpontosítás a siker egyik kulcsa. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani az időnket és az energiánkat.

A siker rossz tanítómester. Tehetséges embereket abban a hitben ringat, hogy soha nem veszíthetnek.

Mindig egy lusta embert választok ki egy nehéz munkára. Mert ő talál egy könnyű utat az elvégzésére.

Az okos ember mindenre rá tud jönni a megfelelő adatokból.

Nincs rosszabb, mint amikor egy eleve rossz folyamatot automatizálnak.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.