Tech

Igazi erőmű érkezik a mobilokba

A Snapdragon 810 nem sikerült túl jól, de a chipset követői várhatóan már sokkal jobban fognak teljesíteni.

A Qualcomm tavaly áprilisban jelentette be valaha készült legnagyobb teljesítményű mobil SoC-jét, a 64 bites nyolcmagos Snapdragon 810-et (MSM8994), mely elsőként az idén év elején a boltokba érkezett LG G Flex2-ben bukkant fel, illetve ott figyel többek közt a HTC One M9-ben és a Sony Xperia Z4 Tabletben is. De természetesen az igen komoly hőtermelése miatt sokat szidott, 20 nanométeres gyártási technológiával készülő, Adreno 430-as GPU-s 810-es Snapi után sem áll meg az élet a chipgyártónál.

A Qualcomm a március elején Barcelonában megrendezett Mobil Világkongresszust használta fel arra, hogy leleplezze vadonatúj felsőkategóriás chipkészletét, mely a keresztségben a Snapdragon 820 (MSM8996) nevet kapta. Ez a 14 nanométeres csíkszélességű újdonság négy darab Kryo processzormagot vonultat fel és többek közt egy Adreno 530-as grafikusgyorsító is a részét képezi.

Snapdragon 820 chipsetes készülék eddig sajnos még nem került forgalomba, az erre az új chipsetre épülő okostelefonok és tabletek várhatóan 2016-ban árasztják majd el a piacot. Ettől függetlenül már most felröppentek a pletykák a Snapdragon 820 utódjával kapcsolatban, melyek szerint ez a bizonyos Snapdragon 830-as SoC már 10 nanométeres gyártási technológiával fog készülni, melynek köszönhetően egyrészt csökken majd a fogyasztása, másrészt pedig nő a teljesítménye. A feltehetően továbbfejlesztett Kryo magokkal támadó Snapdragon 830 bemutatkozására leghamarabb 2016 második felében kerülhet sor, az új chipsetre épülő első termékek pedig várhatóan 2017-ban érkeznek meg a boltokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik