Tech

Új Intel Core processzorok: nagyobb teljesítmény, kisebb fogyasztás

Az Intel bemutatta a hatodik generációs Core processzorokat, melyek minden fronton előrelépést jelentenek elődeikhez képest.

Az Intel bejelentette a 6. generációs Intel Core processzor-családot, melynek tagjai még jobb teljesítményt nyújtanak minimális energiafogyasztás mellett, valamint egy sor különböző eszköztípust támogatnak – az ultramobil Compute Sticktől kezdve a 2 az 1-ben készülékeken és all-in-one asztali számítógépeken át egészen a mobil munkaállomásokig.

Napjainkban több mint 500 millió darab négy-öt éves, vagy annál idősebb számítógép van használatban világszerte. Ezek a bekapcsológomb lenyomására lassan élednek fel, az akkumulátoruk sem bírja túl sokáig, és nem képesek kihasználni a ma rendelkezésre álló legújabb technológiák előnyeit. Az Intel 14 nanométeres gyártástechnológiájához tervezett új Skylake mikroarchitektúrára épülő 6. generációs Intel Core processzorok az átlagban 5 éves számítógépek teljesítményének akár két és félszeresét , akkumulátoros üzemidejük háromszorosát és grafikai teljesítményük harmincszorosát nyújtják, ezzel pedig folyamatos, akadásmentes, játék- és videózási élményt biztosítanak. Az új lapkákat tartalmazó számítógépek fele olyan vékonyak és könnyűek is lehetnek, mint a korábbiak, hamarabb hozhatók használatra kész állapotba, az akkumulátor kapacitása pedig gyakorlatilag egész nap kitart .

Az új processzor-család lehetővé teszi az Intelnek, hogy különféle kialakítású, eltérő teljesítményű eszközök mindegyikét kiszolgálja. A vezető prémium kategóriás táblagépek  teljesítményének kétszeresét nyújtó Intel Core processzorok között mostantól megtaláljuk az Intel Core m3, m5 és m7 azonosítójú modelleket, amelyek segítségével a vásárlók még egyszerűbben választhatják ki azt az Intel Core M készüléket, amely legjobban megfelel a saját igényeiknek. Az Intel Compute Stickek választéka is tovább bővül egy, a 6. generációs Intel Core processzorral működő modellel.

 

Az Intel processzorok új generációjának egyes tagjai a mobil készülékekhez készített újdonságnak számítanak: a “K” SKU jelű mobilprocesszorok a névlegesnél magasabb órajelen is működtethetők, vagyis overclockolhatók. Ezzel a lehetőséggel az új, négymagos Intel Core i5 processzorral szerelt eszközök akár 60 százalékkal nagyobb mobil multitasking teljesítményt  nyújthatnak. Az Intel Xeon E3 processzor-család pedig már mobil munkaállomásokhoz is elérhetővé vált. A 6. generációs Intel Core processzorok jelentős javulást hoznak el a grafikus teljesítmény terén is: kiváló vizuális élményt garantálnak a játékoknál, valamint impozáns tartalomkészítést és médialejátszást tesznek lehetővé 4K-s felbontású videoanyagok használata esetén is. Az új Intel Speed Shift technológiájával a mobil eszközök reszponzivitása is javul, például egy képszerkesztés során 45 százalékkal gyorsabban legenerál a gép egy szűrőt .

Ezenkívül a 6. generációs Intel Core és Intel Xeon processzorok egy sor egyéb újdonságot kínálnak: egyre több eszköz érkezik majd a Thunderbolt 3 technológiát támogató, USB Type-C formátumú csatlakozóval, így egyetlen, kompakt méretű port képes minden típusú feladatot ellátni. Egy sor új 6. generációs Intel Core processzorral felszerelt notebookban, 2 az 1-ben készülékben és asztali egybegépben  lesz hozzáférhető az Intel RealSense™ kamera, amely a mélységérzekelés új dimenzióit teszi lehetővé, és olyan háromdimenziós felhasználói élményt nyújt, amely révén az emberek élethű 3D-s szelfiket készíthetnek, és oszthatnak meg. A kamerával térben lehet beszkennelni tárgyakat, és kinyomtatni azokat 3D-nyomtatóval, de a kamera is lehetővé teszi, hogy videohívások közben virtuális háttereket helyezzenek maguk mögé a felhasználók.

Az új Intel Core lapkák támogatják a vállalat “No Wires” kezdeményezését az Intel WiDi és Pro WiDi technológiákkal működő vezeték nélküli kijelzőknél elérhető legmagasabb szintű vizuális élmény érdekében. Ez a technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy vezetékhalmok nélkül, könnyedén jelenítsék meg a számítógépükön tárolt tartalmaikat a televízión vagy a monitoron.  

 

Az elkövetkező hónapokban az Intel több mint 48 processzort készül piacra dobni a 6. generációs Intel Core processzor-családon belül, köztük az Intel Iris és az Iris Pro integrált grafikus processzorokat tartalmazó típusokat, illetve a mobil munkaállomásokhoz tervezett Intel Xeon E3-1500M lapkacsaládot, valamint a vállalatok általi és üzleti felhasználásra szánt 6. generációs Intel vPro processzorokat. Számos, különféle kialakítású készülékkel jelentkeznek a gyártók már most és az elkövetkező hónapokban világszerte. Ezenkívül az Intel több mint 25 terméket kínál Internet of Things (IoT), vagyis a dolgok internetén alapuló megoldásokban való felhasználásra, hosszú, akár 7 éves utánpótlással és több TDP szinten is elérhető hibajavító kóddal (Error Correcting Code – ECC).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik