Tech

Boltokban az új apró szuper fényképezőgép

Az első szerencsés vásárlók máris kezükbe vehetik a Panasonic legfrissebb MILC újdonságát.

A Panasonic július közepén jelentette be a GX7-es tükör nélküli cserélhető objektíves digitális fényképezőgép utódját, a GX8-at, mely most már világszerte kapható: az első európai vásárlók 1199 eurós (375 ezer forint) áron juthatnak hozzá a masinához. Magyarországra várhatóan valamikor szeptemberben érkezik meg a GX8, mégpedig mintegy 380 ezer forintos áron.

 

A 133x78x63 milliméter méretű, illetve 487 gramm tömegű újdonság időjárásálló minőségi magnéziumvázat kapott, belsejében pedig egy vadonatúj fejlesztésű CMOS képérzékelő található. A 17,3×13 milliméteres szenzor 20,3 millió képpontot vonultat fel, a választható legnagyobb fotófelbontás 5184×3888 pixel, a képarány 4:3, 3:2, 16:9 és 1:1 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO25600 között állítható. A négymagos Venus Engine képfeldolgozó processzoros fényképezőgép dupla képstabilizátorral véd a nem kívánt bemozdulások ellen: egyrészt maga a szenzor is rendelkezik stabilizátorral, másrészt pedig ugyebár a rácsatlakoztatott objektívben is lehet OIS. A forgalomban lévő objektívekhez a dupla stabilizátor funkció használatához firmware frissítést kell majd letölteni – három objektívet leszámítva az összes példány kompatibilis lesz az új megoldással. A DFD (Depth From Defocus) technológiának köszönhetően 0,07 másodpercre csökkent a fókuszálási idő, és a követőfókusz sebességét is jelentősen megnövelték: a GX8 követőfókusza 200 százalékkal gyorsabb, mint a GX7 hasonló megoldása.

 

A Panasonic kiemelt figyelmet szentelt az úgynevezett 4K fotózásnak, melynek lényege, hogy a 4K Ultra HD felbontású videókból bármelyik másodperc bármelyik képkockája elmenthető egy-egy 8 megapixeles fotóként. A GX8-ban alaphelyzetben ugyan még nincs benne, de egy közeljövőben érkező frissítéssel fel fog bukkanni az úgynevezett utófókusz funkció, melynek lényege, hogy nem feltétlenül exponálás előtt kell élességet állítanunk, ezt ugyanis megtehetjük akár a fényképezést követően, bármikor utólag is.

 

A mozgatható OLED érintőkijelző 3 colos képátlón 1,04 millió szubpixelt vonultat fel, és jó hír, hogy ezenkívül egy 100 százalékos lefedettségű, 2,36 millió alpixeles elektronikus képkeresőt is kapunk. Említést érdemel továbbá az 1/8000 másodperces mechanikus záridő, az 1/16000 másodperc elektronikis záridő, a RAW támogatás, a 8 fps-es sorozatfelvevő (GX7: 5 fps), a teljesen manuális üzemmód, az SD/SDXC/SDHC memóriakártya-támogatás, illetve a 3840×2160 pixeles 4K Ultra HD videofelvevő. A fekete és fekete/ezüst színváltozatokban gyártott Panasonic Lumix GX8 Wi-Fi és NFC kompatibilis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik