Tech

Óriási csalódás az új csúcsmobil kamerája

Ha remek képminőséget produkáló high-end mobilt vásárolna, akkor a HTC új modelljét nagy ívben kerülje el.

A tavaly debütált HTC One M8 csúcstelefont rengeteg kritika érte a hátoldalán helyet kapott két darab 4 megapixeles kamerája miatt, és örömmel fogadtuk, hogy a HTC One M9 néven támadó utód már egyetlen 20 megapixeles főkamerával bír. Bár az 1/2,3 colos Toshiba BSI-CMOS szenzor bizalomkeltőnek tűnik, az már az eddigi tesztekben is látszott, hogy nem a One M9 lett az idei csúcskészülék felhozatal legjobb kamerásmobilja. Olyannyira nem, hogy az optikai képstabilizátor nélküli újdonság a DxOMark legfrissebb tesztjében mindössze 69 pontot gyűjtött be a maximálisan bezsebelhető 100-ból, és ily módon mindössze a toplista huszonkettedik helyére tudta kvalifikálni magát.

 

Az aktuális DxOMark toplista első helyén a Samsung S6 edge található, a maga 16 megapixeles optikai képstabilizátoros f1,9-es fénylesőjével és 86 pontos eredményével. A második helyen ugyanezen gyártó 83 pontos Galaxy Note 4-es modellje található: ebben is hasonló kamera található, mint az S6 edge-ben, csak éppen az objektív némileg kisebb fényerejű. A harmadik helyen a sokáig első helyezett, optikai képstabilizátoros és mindössze 8 megapixeles Apple iPhone 6 Plus tanyázik a maga 82 pontos eredményével, a negyedik pedig az ugyanennyi pontot kapott és hasonló felbontású, de optikai képstabilizátor nélküli Apple iPhone 6. Az ötödik a Samsung nem túl sikeres tavalyi csúcsmobilja, a még OIS nélküli Galaxy S5. A toplista hatodik és hetedik helyén az egyaránt 79-79 pontos Sony Xperia Z3, illetve Sony Xperia Z2 figyel, a nyolcadik pedig a Google Nexus 6 a maga 78 pontos pontszámával. A kilencedik a jó öreg 41 megapixeles Nokia 808 PureView (77 pont), melyet a Sony Xperia Z1 (76 pont), az Apple iPhone 5s (76 pont), illetve a Samsung Galaxy S4 (75 pont) követ a sorban.

Érdekesség, hogy az amúgy igen kiváló kamerát felvonultató, hatalmas szenzoros, bár nem túl fürge Nokia Lumia 1020 csak a tizenharmadik a toplistán a maga 74 pontos eredményével. Ezenkívül pedig megjegyzendő, hogy a DxOMark egyelőre még nem tesztelte az igencsak ígéretes kamerával rendelkező és nemrég debütált LG G4-et (és elődjét, a G3-at). Ugyancsak kíváncsian várjuk, hogy a közelmúltban bejelentett Asus Zenfone Zoom, Panasonic CM1, illetve Lenovo Vibe Shot vajon hogyan teljesít majd a DxOMark nyúzópróbáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik