Tech

Nikon objektívek: túl a 90 millión

A cserélhető objektíves fényképezőgépekhez készülő Nikkor objektívek gyártási darabszáma újabb mérföldkőhöz érkezett.

A Nikon legfrissebb bejelentése szerint 2014 októberének végén elkészült a cserélhető objektíves Nikon fényképezőgépekhez gyártott Nikkor objektívek 90 milliomodik példánya. Emlékezetes, hogy a 85 milliomodik ilyen terméket idén január elején gyártotta le a vállalat.

Az akkor még Nippon Kogakku K.K. néven működő Nikon 1959-ben mutatta be a Nikon F fényképezőgépet, és vele együtt az első, Nikon tükörreflexes fényképezőgépekhez gyártott Nikkor objektíveket, köztük a Nikkor-S Auto 5cm f/2 objektívet. A Nikkor hagyomány az első objektív elkészítése óta, sok-sok éve töretlenül folytatódik. A Nikon emellett tovább bővíti a Nikon 1 cserélhető objektíves kompakt digitális fényképezőgépekhez készülő, cserélhető objektívjeinek választékát is, amelyek közül az első darabok 2011 októberében jelentek meg.

 

A Nikon folyamatosan bővíti a Nikkor objektívek családját, amelyben megtalálhatók az évek során kifejlesztett, fejlett optikai technológiák. 2013 augusztusában a Nikon bemutatta az AF-S DX Nikkor 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR objektívet. Ez a 7,8x-os normál zoom objektív a látószögek széles tartományát fedi le, és a Nikon DX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel kompatibilis. 2013 októberében a Nikon az AF-S Nikkor 58mm f/1.4G objektívvel bővítette a kínálatát. Ez a nagy sebességű, Nikon FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel kompatibilis objektív ebben a termékcsaládban a kreativitás új távlatait nyitotta meg. Az AF-S Nikkor 58mm f/1.4G még maximális rekesznyílás esetén is torzítás és színeltérés nélkül képes minimálisra csökkenteni a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillogást a teljes képterületen.

2013 szeptemberében a Nikon a gyártási folyamat részévé tette a cég által kifejlesztett OPTIA (“Optical Performance and Total Image Analyzer”, azaz “az optikai teljesítmény és a teljes kép elemzése”) nevű – a cserélhető fényképezőgép-objektívek minden lehetséges eltérését mérni képes – új mérőrendszert, valamint egy külön erre a célra szolgáló képszimulátort is. Az OPTIA és a speciális képszimulátor alkalmazásával a gyártás során nemcsak jobban szabályozható a felbontás, hanem minimalizálhatók az egyes példányok közötti eltérések is.

A nagy rivális Canon tavaly tavasz végén jelentette be, hogy legyártotta a 90 milliomodik EF-bajonettes cserélhető objektívét, és a vállalat azt tervezi, hogy idén leszállítja a 100 milliomodik ilyen termékét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik