Tech

Kipróbáltuk az okos teniszütőt

A berlini IFA rendezvényen a világ egyik elsõ okos teniszûtõjét is volt szerencsénk kézbe venni.

A tenisz nem éppen egy vadonatúj sportág, hiszen a történészek szerint az elsõ teniszmeccset valamikor az 1800-as évek közepén játszhatták le. A sportágban használt eszközök az elmúlt évszázadokban persze igen komoly fejlõdésen mentek keresztül, most pedig eljutottunk arra a szintre, hogy a teniszütõket is elkezdik telepakolni különbözõ szenzorokkal és adatátviteli megoldásokkal.

A berlini IFA-n kiállított Sony Smart Tennis Sensor nem más, mint egy a topkategóriás teniszütõ-gyártók termékeivel kompatibilis különleges szenzor, mely méri többek közt az ütésszámot, az ütések erõsségét, a labda sebességét, illetve a labda pörgését is. A többek közt a Wilson, Prince és Yonex ütõk végére felszerelhető egység 31,3 milliméteres átmérõvel bír, a mérlegen pedig mindössze 8 grammot nyom, vagyis a fejlesztõk szerint egyáltalán nem befolyásolja negatívan az ütõ karakterisztikáját.

Az Android és iOS operációs rendszerû okostelefonokkal és tabletekkel vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáló készülék memóriájában maximum 12 ezer ütés adatai tárolhatók el, melyek révén a teniszezést követõen alaposan kielemezhetõ a sportolók teljesítménye és technikája. Az IP65-ös minõsítésû, víz- és porálló Sony Smart Tennis Sensor érdekes módon csak 2015 januárjában debütál a kereskedelmi forgalomban, még pedig 200 dolláros (47 ezer forintos) áron. A sportolóknak ténylegesen komoly segítséget jelenthet, az viszont tény, hogy mi, kocasportolók még egy ilyen kütyüvel sem fogunk pillanatok alatt teniszcsillaggá válni.

Munkatársunk a berlini technológiai kiállítás, az IFA helyszínéről tudósít. A Technet további, friss IFA-híreiért kattintson ide, a kiállítás mobilos újdonságait pedig a Mobilporton gyűjtjük folyamatosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik