Tech

Megállíthatatlan a Flappy Bird klónok áradása

Mióta készítője leszedte az online appboltokból az utóbbi idők legnépszerűbb játékát, elszaporodtak az idegölő alkalmazás másolatai és utánérzései. Az elmúlt héten volt olyan nap, amikor a nagyjából 300 App Store-ba kerülő játékból 95 volt Flappy Bird klón.

Még most sem teljesen világos, miért döntött úgy Dong Nguyen, a Flappy Bird fejlesztője, hogy visszavonja a játékot a Google Play és az Apple App Store virtuális polcairól. A hírek szerint napi 50 ezer dollár bevétele volt a játék reklámbevételeiből, ez mindenképpen túl nagy összeg ahhoz, hogy simán morális okokból lemondjon valaki róla.

Nguyen annyit indokot tudott döntése mögé állítani, hogy szerinte a játék túl addiktív és különben sincs szüksége erre a hajcihőre. A piac azonban nem mondhat nemet akkor, ha ekkora igény mutatkozik valamire – legyen mégoly frusztráló élmény is. Így nem csoda, ha rengeteg fejlesztő megirigyelvén az eredeti Flappy Bird sikerét megpróbálja meglovagolni a hullámot nagyon hasonló játékokkal.

A The Guardian szerint a múlt héten volt olyan nap, amikor az Apple appboltjába bekrült mintegy 293 játék közül 95 volt Flappy Bird klón vagy utánérzés – tehát minden harmadik. Ráadásul ezt úgy sikerült elérni, hogy az Apple a hasonlóság miatt egy csomó fejlesztő játékát visszadobta. A teljes lista itt tekinthető meg.

A klónok között vannak az erdetire kísértetiesen emlékeztetőek, ahol csak a grafikát változtatták meg – pl. a Flappy Bieber, ahol a madár helyett justin Biebert irányítjuk – és vannak egészen eltérő felfogású változatok is, mint a játékot a 2D platform játékok közül a 3 dimenziós FPS-ek közé transzformáló First Person Flappy. A legtöbb klón természetesen nyom nélkül eltűnik majd, de vannak, amik népszerűek tudnak lenni, olyannyira, hogy 4 hasonmás a top 10-be is be tudott kerülni. Nem is kérdés ma már, hogy rövid és ellentmondásos pályafutása alatt a Flappy Bird igazi kulturális fenoménná tudott válni a mobilos játékok világában, és még azon túl is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik