Tech

50 grammot nyom az internet

Egy durva becslés szerint az internet nagyjából egy tojás vagy egy fél deci kávé tömegével rendelkezik.

Bár arról sincs pontos fogalmunk, hogy az internet hány oldalas, egy új becslés fogta azt az elméleti tényszerűséget, hogy egy e-olvasónak megnő a súlya, ha rátöltünk egy e-könyvet és kiterjesztette az egész internetre.

A számítás két dolgot vett alapul. Egyrészről Albert Einstein elméletét, amely alapján még John Kubiatowicz állapította meg, hogy attogrammokkal (egy gramm 10-18, vagyis trilliomod részével) változik a Kindle tömege, mikor információval töltjük meg. Halkan jegyezzük meg ismét, hogy az emberiség által készített eddigi legpontosabb mérleg is csak 10-9 grammot képes érzékelni.

Másrészről fogtak adatokat (pontosabban becsléseket) az internet méretéről, a szerverek számáról és a rajtuk keresztül elérhető információk mennyiségéről, majd a kettőt összeszorozva eljutottak a hozzávetőleges 50 grammhoz.

Fontos megjegyezni, hogy az egész számítás 2006-os illetve 2007-es adatokon alapul és az utóbbi években a világháló növekedése nem állt meg. Vagyis az is lehet, hogy már 100 grammról beszélhetünk, ami a tojáson kívül egy csücsök kifli és egy korty kávé – az pedig már egy kisebb reggeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik