Tech

Minden letöltött e-könyvvel nehezebbé válik a Kindle

Félelemre nincs ok, hiszen a megváltozott tömeg sosem fog hátfájást okozni.

A kaliforniai Berkeley Egyetem számítástechnika professzora, John Kubiatowicz elmondása szerint arról van szó, hogy a Kindle-hez hasonló kütyük az adatokat csapdába ejtett elektronokkal tárolják, hogy különbséget tegyenek egyesek és nullák között – közismert, hogy ez a számítógépek bináris nyelve.

Amíg Einsteinnek ugyanis még igaza van, addig a relativitáselmélet szerint, ha valami energiával rendelkezik, úgy tömeggel is. Ez esetben apró, csupán elméletileg létező tömeggel, hiszen attogrammokról (egy gramm 10-18, vagyis trilliomod részéről) beszélünk. Ez annyira kicsi, hogy az emberiség által eddig valaha létrehozott legpontosabb mérleg is csak 10-9 grammot képes érzékelni.

Kubiatowicz elmondása szerint bár a tömeg változása elméletileg ott van, mértéke annyira kicsi, hogy az akkumulátor töltése és merülése által okozott fluktuációnak is csupán századrésze.

Amennyiben valakinek mégis minden attogramm számít, úgy érdemes a kütyüről mindent törölni és gyakorlatilag üres akksival útnak indulni. Megéri, nem?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik