Tech

Játssz földönkívüli muzsikát otthonodban!

Megalkották az első Kinect-alapú, mozgással irányítható hangszert.

Ki ne emlékezne a régi science fiction filmek főcímdalában szereplő különös ufóhangokra emlékeztető éneklő, illetve visító hangszerre? Ez a theremin, melyet száz évvel ezelőtt még fizikailag készítettek el. Kezdetben – egy kis ládába csomagolva, kiálló antennával jelent meg majdnem száz évvel ezelőtt, 1919-ben az eljövendő avantgard korszak, és a “jövő gyermekei” számára. A theremint azóta folyamatosan elfeledik, előveszik. A jövő hangszerévé vált, annyira, hogy már virtuálisan is létezik.

A Popular Science magazin joggal teszi fel a kérdést, mi tartott ilyen sokáig? Hiszen a “éterfon” ötlete eleve a kinetikus vezérlésben rejlik.

Ha most élne Léon Theremin (Lev Szergejevics Tyermen) valószínűleg nem a rádióhullámokkal kísérletezett volna hangszere elkészítéséhez, hanem egyszerűen megvalósítja azt a Microsoft Kinectjével. A Kinectet ugyanis mintha a “mikroelektronikai úristen” is arra teremtette volna, hogy kapcsolatot hozzon létre az emberi test és a hangok között.

Az új hangszer neve Therenect. A Kinect és a Theremin szavak kombinációjából hozták létre. A Therenectet a thereminhez hasonlóan két kézzel kell irányítani. Az egyik kéz a hangmagasságot, a másik kéz a hangerőt szabályozza. Minél közelebb visszük ujjainkat a virtuális csőhöz, azaz a “ponthoz” – amely a fizikai thereminnél valóban cső – annál magasabb hangot ad ki az “éterfon”.

Therenect – Kinect Theremin from Martin Kaltenbrunner on Vimeo.

A Therenectet Martin Kalterbrunner alkotta meg a Linzi Iparművészeti Egyetemen az Interface Kulturális Laboratóriumban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a virtuális theremin – angolul (Popular Science)

Theremin – angolul (Wikipedia)

Valódi Theremin-muzsika

Ajánlott videó

Olvasói sztorik