Szórakozás

„Egy idő után a társat keresed a nőben, nem pedig a kislányt”

Az idősebb férfi és fiatal nő viszonyáról szóló cikkünk sokakat megérintett, rengeteg komment és olvasói levél is érkezett a témában. Amennyiben van hozzáfűznivalód, érintett vagy, esetleg egészen máshogy látot a helyzetet, mint ahogy a 24. hu Így jártam blogjában olvasod, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email-címre.

Olvasónk, Olivér a Sugar daddy vagy megértő társ: mit keres egy fiatal nő az idősebb férfiban? című cikkünkre reagált, véleménye szerint akárhányéves is a férfi, hosszú távon biztos, hogy a nőt keresi maga mellé, nem a kiscsajt.

Sugar daddy vagy megértő társ: mit keres egy fiatal nő egy idősebb férfiban?
Nem minden fiatal lány aranyásó, azonban sokan közülük elvált szülők gyereke, akit elhagyott az apja gyerekkorában.

Az idősebb férfi számára eleinte vonzó és jó érzés, hogy a fiatal lány isteníti őt, de pont ez az, ami miatt a párkapcsolat későbbi szakaszában bizonytalanságot érezhet, és a korából adódóan hátrányként tekinthet az évszámaira, idézi a cikkből olvasónk, és meg is cáfolja az olvasottakat.

Nem, ez így nem igaz. Ilyenkor csak nem tekintem már egyenlő félként a hölgyet, gyerekesnek, éretlenek gondolom, amikor a fiatal még olyankor is rajong érted, amikor tudod, hogy a hormonok tánca már rég lezajlott előtted. Az életben mindig lesznek nehézségek: butaság azt gondolni, hogy egyedül mindig helyt lehet állni – egy idő után a sok nehézség közepette a társat keresed a nőben, nem pedig a kislányt, aki még mindig másra néz fel, ahelyett, hogy nőként viselkedne.

A hormonok tánca valóban az egyik lehetséges buktatója lehet az idősebb férfi fiatal lány kapcsolatának, bár ez igaz mindenféle párkapcsolatra, függetlenül az életkortól. A szerelem érzésével együttjáró hormonális változás az agyban nem tart örökké, a szexuálpszichológusok úgy tartják, 1-3 évig tarthat a szerelem. Az idegrendszereket kutatók szerint egyáltalán nincs szó isteni beavatkozásról, a véletlenek összjátékáról, ha találkozunk valakivel és beleszeretünk, az pusztán hormonális változás. Ezért tartjuk másmilyennek, mint ahogyan őt a környezete látja, szebbnek, jobbnak véljük, a hibáit nem látjuk. Az érzékcsalódás teljesen normális: az agy bizonyos területei inaktívak a szerelem érzésének hatására. Ez az érzékcsalódás akár közel három évig is eltarthat.

A szerelemnek három fő összetevője van, a romantikus érzelmek, a nemi vágy és a kiegyensúlyozott kötődés.

Mindhárom hormonális változással jár együtt, például a biztonság és nyugalom érzéséért az antidiuretikus hormon és az oxitocin hormonok felelősek, ezek ketten váltják ki azt a fantasztikus érzést, amit közvetlenül szerelmeskedés után élnek át egymás mellett a párok. A folyamat mindenkinél ugyanaz, akármekkora a korkülönbség. Még úgy is, hogy vannak, akik magába a szerelem érzésébe szerelmesek és azt keresik egy életen át, és úgy is, hogy vannak, akik talán egész életükben ha egyszer átélik az érzést.

A hormonális változások idővel elmúlnak, hogy mikor, ez teljesen egyéni, a párkapcsolatban ez az egyik olyan probléma, ami szakításhoz vezethet. A szerelmi kapcsolatok fejlődési szakasza a szimbiózis állapotával kezdődik, ez az a bizonyos 1-3 év, amikor a dopamin és az endorfin miatt egy test-egy lélekként él együtt a pár. A párkapcsolatok szakaszai végigkövetik a gyerekkor szakaszait, ezért is van az, hogy az első szakaszban a kötődés igen erős, szinte egymás száján át veszik a levegőt a szerelmesek. Ebben a szakaszban a szexualitás ösztönvezérelt.

Általában 2-3 év után kezdődnek a gondok, amikor a leválás folyamata elkezdődik, és eltérő ütemben lesz igényük a saját életükre.

Ez egy kritikus időszak, a párkapcsolatokban ebben az időszakban válság is lehet emiatt. A szex már tudatossá válik, jellemző átmeneti probléma a közelség és távolság beállítása, amikor az egyik félnek igénye van a saját időtöltésre. Sokan érzik azt, hogy elvesztették a párjukat, amikor a leválás szakasza elkezdődik.

Ez az, amiről olvasónk, Olivér is írt, amikor az egyik fél feje kitisztul, de a másik még rózsaszín ködben él. Az, aki már túl van a rózsaszín ködös időszakon és leválna a másikról, értelemszerűen nem a másiktól akar megszabadulni, hanem a saját életére is szeretne fókuszálni, több időt fordítana a hobbijára, a barátaira, családjára. Ezzel nincs semmi gond, amennyiben a közösen töltött minőségi időt is meg tudják tartani, és nem sérül az intimitás, a nemi vágy és a biztonság érzése a két ember között.

A leválás utáni időszakot a gyakorlás időszaka követheti, azaz, amikor mindkét fél éli a saját és a közös életet is. Egyformán van igényük a saját és a közösen töltött minőségi időre, és ezért tesznek is. Az utolsó szakasz az igazi társas kapcsolat, amire a társ szeretet jellemző és ami valódi, igazi kötődést jelent. A rossz az, hogy az előbbi szakaszokon ehhez végig kell menni, és ezért is van az, hogy a szerelemért, a párkapcsolatért bizony tenni kell, a közösen töltött minőségi időre oda kell figyelni. Korkülönbségtől függetlenül kijelenthető tehát, hogy akár a nő, akár a férfi fiatalabb, ugyanúgy társat találhatnak egymásban, amennyiben mindkettejüknek ez a valódi céljuk.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik