Szórakozás

És ön tudja, milyen színű egy flamingófióka?

Nagyszerű hírek érkeztek a budapesti állatkertből: az elmúlt néhány héten egymás után keltek ki a flamingófiókák. Jelenleg tizenöt apróság cseperedik, de továbbiak kikelésére is lehet számítani. A néhány hetes fiókák szürkés színű, pihés tollazatot viselnek, és egészen különleges módon táplálkoznak. A Budapest Zoo arról ír, az idén kicsit késve keltek ki a fiókák, aminek valószínűleg a szokottnál hidegebb tél az oka.

Ha megnézi a képeket, láthatja, hogy a flamingófiókák még nem rózsaszínűek, és a formájuk is teljesen más, mint a kifejlett állatoké.

Fotó: Bagosi Zoltán / Budapest Zoo

Az alig néhány napos, illetve egy-két hetes madarak testét ugyanis szürke, pihés tollazat borítja, lábaik viszonylag tömzsik, a felnőttekre oly jellemző, sajátosan görbült csőr helyett pedig még csaknem egyenes csőrt viselnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiókák az első pár hónapban nem képesek a vízben lebegő táplálékszervezetek kiszűrésére. Ehelyett a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe.

De azt tudta, hogy miért rózsaszínűek a kifejlett flamingók?

Attól, amit esznek. Bizony.

A flamingók jellemzően kisebb halakat, garnélát, különböző algaféléket fogyasztanak, utóbbiak gazdagok karotinoidokban, melyeket szokás a természet festékgyárainak hívni. Ezek antioxidánsok, a béta-karotin a felelős például a répa narancssárga színéért, a paradicsom meg a likopin nevű karotinoidtól lesz olyan szép piros.
Karotinoidokat az alga tartalmaz a legnagyobb koncentrációban, de mivel a garnéla megeszi az algát, a színezőanyag bennük is megtalálható.
Ami még érdekesebb, hogy vannak olyan flamingók, melyek nem esznek annyi algát, inkább a garnélára mennek rá. Az ő színük is rózsaszín lesz, viszont nem lesz olyan fényes és ragyogó, mint algafogyasztó társaiké.

Én is lehetek rózsaszín?

Elvileg igen, de az emberek nem esznek elég karotinoidot ahhoz, hogy olyan szép színük legyen, mint a flamingóknak.

De térjünk vissza Budapestre!

Az Állatkertben a flamingók hat faja közül a rózsás flamingót (Phoenicopterus roseus) láthatja a nagyközönség. Bár a rózsás flamingó Európában nagyon ritka, szerepel a Magyarországon honos madárfajok listáján, a hazai természetvédelmi jog védett fajként tartja számon 50 000 forint eszmei értékkel.

Állatkertünkben több évtizede foglalkozunk már a rózsás flamingók bemutatásával, illetve évről évre sikeresen szaporítjuk is őket. Ennek következményeként egy igen népes, jelenleg 112 egyedből álló flamingó kolóniát tudunk bemutatni a nagyközönségnek. A rendszeres szaporulat egyúttal azt is lehetővé teszi, sőt meg is követeli, hogy a felcseperedett állatok egy részét időnként más állatkertbe szállítsuk.

Címlapfotó:Bagosi Zoltán / Budapest Zoo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik