Szórakozás

Kiderült, hogy a Balaton vagy Horvátország-e az olcsóbb

Közös sajtótájékoztatót tartott a Google, a Szállás.hu és a Danubius Hotels, ahol bemutatták a tavalyi és idei, utazással kapcsolatos keresési trendeket, illetve legfrissebb statisztikákat.

Csütörtökön nem tervezünk utazást

A Google a vizsgált adatokat több kategóriára osztotta, ezekből kiderült, hogy az utazással kapcsolatos keresések fele tavaly az úti célra vonatkozik, míg negyedük a szállásra, tizedük pedig a repülésre. Ez önmagában sem meglepő, annak fényében pedig pláne, hogy bármilyen keresőkifejezés, ami tartalmazott ország- vagy városnevet, az első csoportba tartozott. A helyi attrakciók (például “Sziget fesztivál”) mindössze három százalékot tesznek ki, de az előző évhez képest ötödével többször kerestek rájuk.

Kiderült az is, hogy leggyakrabban augusztusban keresünk az utazásokra, februárban, áprilisban és decemberben pedig a legritkábban. Heti bontásban népszerű a hétfő, a kedd és a vasárnap, szerdától péntekig viszont fokozatosan csökkennek a számok.

A keresések ötöde este 6 és 9 között fut.

Évek óta köztudott, hogy a mobilhasználati arány egyre inkább nő, erre jó példa volt a mai nap is, ahol megtudtuk, hogy a keresések több mint harmada érkezett mobilról az első negyedévben. Összehasonlításként, 2015-ben mindössze negyede. Mobilon egyébként leginkább a taxiszolgáltatásokra, illetve az időjárásra keresünk rá, ha utazásról van szól, de a helyi attrakcióknak is okostelefonon nézünk utána.

A számítógépes keresések közül tízből hat generikus (azaz nem márkával kapcsolatos), míg mobilon ez az arány 70 százalék, azaz utóbbin sokkal kevesebb alkalommal kötődik brand a Google-keresésekhez.

Horvátországba vágyunk

Rangsort készítettek arról is, hogy mely országokra keresünk rá a legtöbbet: tavaly nyáron a Top10-es lista végére Szlovénia került, az előtte lévő országok népszerűségét pedig hozzá viszonyították. A legnépszerűbb Horvátország lett, amire hétszer többen kerestek rá, a második Olaszország (5,2-es értékkel), a harmadik pedig Görögország (3,2). Franciaország eléggé feljött, az egy évvel korábbihoz képest felével növekedett a keresések száma. Városok közül dobogós lett Bécs, London és Prága, amit Barcelona, Róma és New York követ.

Megnézték ugyanezt fordítva is, azaz hogy mely országokból keresnek rá turisztikai témában Magyarországra. Tavaly nyáron leginkább a németeket érdekeltük (Helló, NDK!), de a lengyeleket is (akik egyébként elsősorban nem Budapestre, hanem Egerbe és a Balatonhoz jönnek), illetve az Egyesült Királyságot is.

Utóbbi a legénybúcsús csapatokat elnézve annyira nem sokkoló. 

2017 első három hónapjában Olaszország, Spanyolország és Ausztria, a városok közül pedig London, Barcelona, Róma, Dubaj és Bécs vitték el a prímet. A világ összes pontjáról begyűjtött Google-keresések alapján a régió legnépszerűbb városa Prága, amit Budapest, Bécs és Pozsony követ.

Hőlégballon a Balaton felett | Fotó: MTI/Varga György

100 000 000 000 forintot utazunk el

Ez ráadásul csak azt az összeget takarja, amit a magyarok magyarországi utakra foglalnak – ebből a Szállás.hu-hoz 18 milliárd forint tartozik. Kiderült az is, hogy a vendégek már nem szálláshelytípust választanak, hanem szolgáltatásokat, emiatt a hotelek mellett egyre népszerűbbek az apartmanok.

Egy átlagos magyarországi foglalás 5 éjszakát foglal magában, és 150 ezer forintba kerül.

A legnépszerűbb magyar város Siófok (8%), amit Hajdúszoboszló követ (5%), a dobogónak pedig csak a harmadik helyére fért fel Budapest (5%). Kiderült azonban az is, hogy a főváros egyre népszerűbb, 2014-ben volt egy bumm, azóta több vidéki is úti céljául választja, ha belföldről van szó.

A szállásfoglalók fele készpénzzel fizet, negyede Szép kártyát használ, és nagyjából megegyezik a bankkártyával, illetve átutalással fizetők aránya (13, illetve 15%). Az idei év legdrágább és legolcsóbb foglalása is a húsvéthoz kötődik: előbbit Visegrádon követték el, és a 30 szobáért 3 684 000 forintot fizettek, utóbbiért pedig csak 72 forintot – ez egyébként technikai hiba volt, de a szállásadó köteles volt teljesíteni a szolgáltatást.

A Szállás.hu azt is kiszámolta, hogy a Balaton vagy Horvátország drágább egy két felnőtt-két gyerek felépítésű családnak hét éjszakára, és a foglalások elemzése alapján arra jutottak, hogy

előbbi 143 978, utóbbi pedig 163 392 forintba kerül.

A horvát kiruccanásra viszont még ráépülnek az utazási, illetve ellátási költségek, mivel a déli szomszédoknál ritka a félpanzió és csak a reggeli van az árban.

Fejlécfotó: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik