Szórakozás

Egy óriás ujjlenyomata bújik meg a horvát partoknál

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 03. 14. 14:37

Baljenac szigete a szárazföldről csak egy átlagos földdarabnak tűnik, a levegőből azonban feltárul az igazi szépsége.
Korábban a témában:

A horvát Krka folyó torkolatánál, az Adriai-tengeren fekvő Šibeniki szigetcsoporthoz közel kétszázötven sziget és apró sziklazátony tartozik, de csak néhányuk lakott. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lakatlan földdarabok unalmasak lennének – erre kitűnő példa Baljenac alig 1,4 négyzetkilométeres szigete, melyet 23 kilométernyi, kötőanyag nélküli épület, úgynevezett ciklopfal hálóz be, akaratlanul is utánozva az ujjaink végéről jól ismerős rajzolatot.

A hasonló elven épült évszázados falak Horvátország partjain, de Skóciában, Írországban, vagy épp Angliában is mindennapos látványnak számítanak, céljuk pedig a különböző gazdák földterületeinek egymástól való elválasztása volt.

Így történt ez az alig fél kilométer hosszú Baljenac esetében is, melynek nappalinyi méretűre darabolt földdarabjain a szomszédos sziget, Kaprije lakóinak szőlői, vagy gyümölcsfái kaptak helyet. A halászatból élő családok nőtagjait reggel partra tették itt, és míg a férfiak halásztak, a nők rendbe tették a kerteket.

Ennek a szokásnak, illetve a kerteknek mára már semmi nyoma sem maradt, sőt, lassan a falak is omladozni kezdtek – közel lehet azonban a segítség, hiszen a sziget a közeljövőben a Világörökség részévé válhat.

Fotók: Amusing Planet
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.