Szórakozás

Az első brit mobiltelefonnal szaladgálva mindenki őrültnek nézett volna minket

Nem is csoda, hiszen a készülék úgy nézett ki, mintha zsebrevágtunk volna egy asztali telefont.

Az első kísérleti mobiltelefon, a Motorola mérnöke, Martin Cooper által tervezett fehér tégla ugyan már 1973-ban elkészült, a termék piacra kerülésére még egy teljes évtizedet kellett várni: ekkor született meg a Motorola DynaTAC 8000X, ami teljesen átírta a telefonálás szabályait.

Martin Cooper és a végleges DynaTAC, harminc évvel annak piacra dobása után

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a hetvenes évek prototípusai közt számtalan igazi furcsaságot találhatunk, melyek közül most egy korai brit prototípust mutatunk be.

A BBC archívumának lenyűgöző, elfeledett mélységeiből előkerült videón egy 1979-es darabot vehetünk szemügyre, ami megszólalásig hasonlít egy átlagos asztali telefonra, csak épp annak teste nélkül.

A jövő technológiáit bemutató Tomorrow’s World (A holnap világa) 1979. szeptember 13-i adásában Michael Rodd mutatja be a telefon rendeltetésszerű használatát, abban azonban egyáltalán nem vagyunk biztosak, hogy egy ilyet használva senki nem nézett volna minket komplett őrültnek az utcán:

A hat és fél perces adásrészlet legviccesebb része, hogy a műsorvezető a felvétel utolsó fél percében megejti a világ jó eséllyel legelső téves hívását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik