Szórakozás

Itt a világ első, látássérülteknek készült okosórája

Az eszközzel a vakok elolvashatják a beérkezett üzeneteket, sőt, útbaigazít, és emlékezik is helyettük.

A dél-koreai Dot alapítója, Eric Kim legmeglepőbb egyetemi élményei közt emlegeti, hogy míg ők egy szál táblagéppel jártak be az előadásokra, látássérült társaik egész sornyi, Braille-ábécét használó könyvvel. Kim úgy érezte, hogy ez a helyzet sürgősen megoldásra szorul, így megalapította a Dot-ot, melynek első termékére, a Dot Watch-ra az ázsiai ország  Ecopoly-szerű tévéműsorában, illetve közösségi finanszírozó oldalak és befektetők – köztük Stevie Wonder –  segítségével szereztek pénzt, fejlesztése pedig lassan véget ér.

A Dot Pad tableten, illetve az iskolákba szánt Dot Minin is dolgozó csapat órája márciusban mutatkozik be, különlegessé pedig abban rejlik, hogy a hagyományos órának tűnő eszközökkel, vagy épp az Apple Watch-csal ellentétben nem mondja meg a pontos időt, sőt, egyidejűleg csak négy karaktert képes mutatni.

Az óra síkjából kilógó, jelekké összeálló pöttyök valójában apró golyók, melyek a cég reményei szerint a sok ezernyi érintés után sem kopnak meg, és hosszú időn át képesek lesznek emlékeztetők, rövid üzenetek és útvonalinformációk átadására – gazdáik ezekre akár az eszköz oldalán lévő két gomb segítségével is reagálhatnak majd.

A cég céljai közt csak idén százezer, iOS- és Android-eszközökkel is együttműködni képes Dot Watch eladása szerepel.

Ez nem tűnik túl nehéznek, hiszen negyvenezer előrendelést már kaptak, a boltokban viszont egyelőre csak ezer darab kerül majd a polcokra, előreláthatólag 90-95 ezer forintnyi fontért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik