Szórakozás

Húsz évig gyűjtötte a kihullott haját, mellényt kötött belőle

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 03. 01. 11:51

A Románia északkeleti részén fekvő Stauceniben élő Ortansa Pascariu negyven évesen döntött a tradíció követése mellett, hiszen a fésülés hatására kihullott hajszálak megőrzésével a hiedelem szerint fenntartható a szépség és a szerencse.

Így hát a nő gyűjtésbe kezdett:

“Hatvan éves koromra összegyűlt egy kilónyi, épp annyi, amennyire egy mellényhez volt szükségem.”

Ortansa elárulta, hogy egész életében hosszú, derékig érő haja volt, így az összegyűjtött szálak is egytől egyig jó állapotúak és hosszúak voltak – éppen tökéletesek arra, hogy kössenek velük.

A nagy mű végül egyetlen hét alatt készült el, de a nő nem igazán viselte. Öt évvel később a helyi néprajzi múzeumnak ajándékozta, ahol azóta is a kiállítás részét képezi.

A férje is büszke az egyedi munkára:

Megérintve a mellényt, úgy tűnik, mintha valamilyen puha gyapjúból lenne. Nagyon büszke vagyok arra, amit véghezvitt. Elég bonyolult munka. És a mellény emellett még szép is.

Nem ez persze az első eset, mikor valaki hajból készít ruhát – 2010-ben egy vietnami fodrász, Im Do egymillió méternyi emberi hajból sokkal merészebb ruhát és kalapot is készített már:


vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. május 23.
Elakadt személyautó az esõvízzel elöntött Vágány utcai vasúti felüljáró alatt, a VI. kerületi Podmaniczky és a Dózsa György út keresztezõdésénél 2017. május 23-án. A fõvárosra is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségû csapadék a város számos pontján okozott gondot, a II. és a III. kerületben is több utcát és utat elöntött a víz. 
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.