Czeizel Endre (czeizel endre, )
Szórakozás

Hamis iratokkal használták fel Czeizel Endre spermáját

24.hu
24.hu

2016. 01. 04. 06:18

Dr. Czeizel Endre családjának egy része azt állítja: a tudós legkisebbik gyermeke úgy fogant, hogy Czeizel spermáját jogtalanul használták fel, és ezért közokirat-hamisításért feljelentés is született ismeretlen tettes ellen – írja a Blikk.

Már korábban kiderült, hogy a leukémiában elhunyt tudós és egy fiatal hölgy között évekkel ezelőtt szerelem szövődött, ám a professzor nem volt hajlandó elválni a feleségétől, Erzsébet asszonytól, akitől a három nagykorú gyermeke van. Az új viszonyból két csöppség született: a kisebbik meglehetősen különös módon. Erről és fiatal párjával kötött megállapodásáról Czeizel így mesélt könyvében:

“Már csak a korom miatt is felelőtlenségnek éreztem egy újabb gyermek vállalását. (…). Romantikus szakmai énem kitalált egy kompromisszumos megoldást. Lefagyasztattam a spermámat, és megbeszéltem, hogy ezt a halálom után felhasználhatja, ha még akkor is úgy gondolja majd. Az első hat hónapos kemoterápia után visszaállt korábban kialakított életrendünk. A hétvégéket (…) töltöttem, fontosnak tartottam, hogy a fiamnak maradjon emléke az apjáról. Biztos voltam fogamzóképtelenségemben. Mégis, (…) egyszer csak arról tájékoztatott, hogy várandós. A hír hallatán, hogy újra apa leszek, kiborultam (…). Később azt gondoltam, hogy az ilyen körülmények között fogant magzat úgysem marad meg. Megmaradt. 2014 augusztusában megszületett (…). Végül is meghatottan vettem a karomba, és rám mosolygott.”

Csakhogy a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban különös dolog derült ki: annak idején a spermadonor beleegyezői nyilatkozatára nem a genetikusprofesszor, hanem egy másik férfi adatai és neve, továbbá aláírása került. Minderre úgy derült fény, hogy amikor a fiatal anya beállított Czeizel Endre hagyatéki tárgyalására, és jelezte, a két gyermeke nevében igényt tart a Czeizel-vagyon egy részére, a bekért dokumentumokon szereplő adatok informá­cióink szerint a kisebbik gyerek ese­tében nem stimmeltek.

Az ügyben állítólag az elhunyt egyik hozzátartozója tett feljelentést. A nyomozóknak azt is vizsgálni kell, hogy a lombikprogramot működtető klinika vezetése tudta-e, hogy okirat-hamisítás történt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.