Szórakozás

Got Talent: Hordókon szeretnek zenélni a Talamba tagjai

Koczka Máté
Koczka Máté

UTAZÓ CELEBSZAKÉRTŐ. 2015. 11. 20. 12:22

300-400 ütős hangszerrel mindenfajta érzelem kifejezhető, a Talamba együttes tagjai a közönséges hordókat kedvelik a legjobban. A Hungary’s Got Talent színpadán szombaton bemutatkozó együttes két tagjával, Zombor Levivel és Szitha Mikivel beszélgettünk.  

16 éves múltra tekint vissza az együttesetek. Meséljetek kicsit a kezdetekről!

Zombor Levi: Több év együtt zenélés után egy sörözőben hoztuk létre a Talambát Debrecenben. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről indult az együttesünk néhány műanyag hordóval és diplomával a zsebünkben. Négyen négy félék vagyunk, nagyon jól kiegészítjük egymást, mégis egy egészet alkotunk. Van köztünk zeneíró, világrekorder villámkezű, de együtt vagyunk mi a Talamba.

Szitha Miki: A diploma megszerzése után a Talamba már önálló együttesként “rádöbbent” arra, hogy az iskolapadból kikerülve már nem használhatjuk a Konzervatórium által addig kölcsönadott hangszereket. Ütőegyütteskéntmindössze ütőkkel rendelkeztünk. Útnak indultunk, hogy legalább néhány kannára vagy vízgyűjtő hordóra szert tegyünk. Egy raktáráruházba jutottunk el, ahol a hatalmas helyiségben nekiálltunk különböző hordókat tesztelni a targoncás segítségével. Az idő előrehaladtával a targoncás türelme elfogyott, így gyorstalpaló tanfolyamon bemutatta a targoncakezelés fortélyait. Egy bő óra válogatás után megtaláltuk a “világ legtökéletesebben szóló hordóit”. De akadt olyan szituáció is amikor ütőegyüttesként ütő nélkül indultunk neki egy koncertnek. Szükség törvényt bont alapon a helyi barkácsboltban szereztük be az adott hangszerhez legtökéletesebben illő ütőket: kalapácsnyelet, karót vagy éppen egy csavarhúzót.

Zombor Levi: A kezdeti néhány hordó óta már több száz hangszerrel és kamionnal járjuk az országot, és külföldön is több alkalommal bemutatkoztunk. Évente közel 30 000, jellemzően hátrányos helyzetű gyermekhez visszük el a zenét, ezáltal elérve azt, hogy azon települések lakói is részesülhessenek a zene, a közös muzsikálás élményében, akiknek esélye sem lenne eljutni egy koncertre.

Előtte is ismertétek már egymást, vagy a közös munka hozott össze benneteket?

Szitha Miki: Az Egyetemen ismerkedtünk meg és kötöttünk barátságot. Ez a barátság az alapja a Talambának. Már a iskolapadban eldőlt, hogy a célunk közös, missziónk, hogy az ütőhangszerek sokszínű világával és az élő zenével megismertessük az embereket. Hogy a mi világunkban nem csak dobok és cintányérok léteznek, hiszen a 300-400 ütős hangszerrel mindenfajta érzelem kifejezhető.

Mit jelent a „talamba” szó? 

Szitha Miki: A talamba egy délszláv eredetű hangszer “cserépdob”, melyet az üstdob “timpani” ősének tekintenek. A cseréptestre állatbőrt húztak, és azt ütötték speciális ütőkkel. A hangszert párban használták. Sajnos fennállásunk óta nem sikerült talambát beszerezni, de reméljük a következő 16 évben erre is sor kerül.

Hányféle ütős hangszeren játszotok? Honnan szerzitek be ezeket? 

Zombor Levi: Több száz, a világ összes kultúrájában használt hangszeren játszunk. Külföldi útjaink során mindig kutatjuk az adott hely tradicionális hangszereit. Így a készletünkben van olyan ami az eredeti helyéről lett beszerezve, de készen is vásárolunk hangszereket és ha nem találjuk sehol, ami kell, készítünk.

Milyen feldolgozásokat játszotok, mi szerepel a repertoárotokban?

Szitha Miki: Zenénket a világ sokszínűsége  jellemzi, hiszen minden földrész zenéjéből táplálkozunk és írjuk át a saját stílusunkra (talambásítjuk). Repertoárunkban szerepel tradícionális ütőhangszeres muzsika, klasszikus zenék átdolgozásai, a gyermek -és ifjúsági korosztály számára írt hangszerbemutató darabok, teátrális, látványos show jellegű produkciók és az utóbbi időben nyitunk az elektronikus zene irányába is.

Mit láthatnak majd tőletek a nézők szombat este?

Zombor Levi: Sokat gondolkodtunk, hogy 3 percben mi módon tudjuk megmutatni a Talamba sokszínűségét a Hungary’s Got Talent nézőinek. Több órányi műsorunkból 3 percet kiválasztani nagyon nehéz volt. Olyan ez, mintha a Carmina Buranat akarnánk 3 perc alatt bemutatni. Szombat este egy Talamba eszenciával készülünk, az elmúlt 16 évünk legsikeresebb műsorszámaiból válogattunk. Modern hangzásvilág különleges hangszerelésben. Reméljük, hogy elnyerjük produkciónkkal a közönség és a zsűri tetszését.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.