Szórakozás

Got Talent: Hordókon szeretnek zenélni a Talamba tagjai

300-400 ütős hangszerrel mindenfajta érzelem kifejezhető, a Talamba együttes tagjai a közönséges hordókat kedvelik a legjobban. A Hungary’s Got Talent színpadán szombaton bemutatkozó együttes két tagjával, Zombor Levivel és Szitha Mikivel beszélgettünk.  

16 éves múltra tekint vissza az együttesetek. Meséljetek kicsit a kezdetekről!

Zombor Levi: Több év együtt zenélés után egy sörözőben hoztuk létre a Talambát Debrecenben. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről indult az együttesünk néhány műanyag hordóval és diplomával a zsebünkben. Négyen négy félék vagyunk, nagyon jól kiegészítjük egymást, mégis egy egészet alkotunk. Van köztünk zeneíró, világrekorder villámkezű, de együtt vagyunk mi a Talamba.

Szitha Miki: A diploma megszerzése után a Talamba már önálló együttesként “rádöbbent” arra, hogy az iskolapadból kikerülve már nem használhatjuk a Konzervatórium által addig kölcsönadott hangszereket. Ütőegyütteskéntmindössze ütőkkel rendelkeztünk. Útnak indultunk, hogy legalább néhány kannára vagy vízgyűjtő hordóra szert tegyünk. Egy raktáráruházba jutottunk el, ahol a hatalmas helyiségben nekiálltunk különböző hordókat tesztelni a targoncás segítségével. Az idő előrehaladtával a targoncás türelme elfogyott, így gyorstalpaló tanfolyamon bemutatta a targoncakezelés fortélyait. Egy bő óra válogatás után megtaláltuk a “világ legtökéletesebben szóló hordóit”. De akadt olyan szituáció is amikor ütőegyüttesként ütő nélkül indultunk neki egy koncertnek. Szükség törvényt bont alapon a helyi barkácsboltban szereztük be az adott hangszerhez legtökéletesebben illő ütőket: kalapácsnyelet, karót vagy éppen egy csavarhúzót.

Zombor Levi: A kezdeti néhány hordó óta már több száz hangszerrel és kamionnal járjuk az országot, és külföldön is több alkalommal bemutatkoztunk. Évente közel 30 000, jellemzően hátrányos helyzetű gyermekhez visszük el a zenét, ezáltal elérve azt, hogy azon települések lakói is részesülhessenek a zene, a közös muzsikálás élményében, akiknek esélye sem lenne eljutni egy koncertre.

Előtte is ismertétek már egymást, vagy a közös munka hozott össze benneteket?

Szitha Miki: Az Egyetemen ismerkedtünk meg és kötöttünk barátságot. Ez a barátság az alapja a Talambának. Már a iskolapadban eldőlt, hogy a célunk közös, missziónk, hogy az ütőhangszerek sokszínű világával és az élő zenével megismertessük az embereket. Hogy a mi világunkban nem csak dobok és cintányérok léteznek, hiszen a 300-400 ütős hangszerrel mindenfajta érzelem kifejezhető.

Mit jelent a „talamba” szó? 

Szitha Miki: A talamba egy délszláv eredetű hangszer “cserépdob”, melyet az üstdob “timpani” ősének tekintenek. A cseréptestre állatbőrt húztak, és azt ütötték speciális ütőkkel. A hangszert párban használták. Sajnos fennállásunk óta nem sikerült talambát beszerezni, de reméljük a következő 16 évben erre is sor kerül.

Hányféle ütős hangszeren játszotok? Honnan szerzitek be ezeket? 

Zombor Levi: Több száz, a világ összes kultúrájában használt hangszeren játszunk. Külföldi útjaink során mindig kutatjuk az adott hely tradicionális hangszereit. Így a készletünkben van olyan ami az eredeti helyéről lett beszerezve, de készen is vásárolunk hangszereket és ha nem találjuk sehol, ami kell, készítünk.

Milyen feldolgozásokat játszotok, mi szerepel a repertoárotokban?

Szitha Miki: Zenénket a világ sokszínűsége  jellemzi, hiszen minden földrész zenéjéből táplálkozunk és írjuk át a saját stílusunkra (talambásítjuk). Repertoárunkban szerepel tradícionális ütőhangszeres muzsika, klasszikus zenék átdolgozásai, a gyermek -és ifjúsági korosztály számára írt hangszerbemutató darabok, teátrális, látványos show jellegű produkciók és az utóbbi időben nyitunk az elektronikus zene irányába is.

Mit láthatnak majd tőletek a nézők szombat este?

Zombor Levi: Sokat gondolkodtunk, hogy 3 percben mi módon tudjuk megmutatni a Talamba sokszínűségét a Hungary’s Got Talent nézőinek. Több órányi műsorunkból 3 percet kiválasztani nagyon nehéz volt. Olyan ez, mintha a Carmina Buranat akarnánk 3 perc alatt bemutatni. Szombat este egy Talamba eszenciával készülünk, az elmúlt 16 évünk legsikeresebb műsorszámaiból válogattunk. Modern hangzásvilág különleges hangszerelésben. Reméljük, hogy elnyerjük produkciónkkal a közönség és a zsűri tetszését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik