Szórakozás

Egy furcsa evolúciós csavar?

párkapcsolat (párkapcsolat, )
párkapcsolat (párkapcsolat, )

Szokatlan, de egyre gyakoribb a jelenség, hogy idősebb nő nála fiatalabb partnert keres, és fordítva.

Elgondolkodtató. Ezért szakembert kerestünk meg kérdéseinkkel. Nagy-Kalmár Szilvia pszichológus készséggel állt rendelkezésünkre.

NKSZ: Nem annyira ritka ez a jelenség, de valóban összetett, és meg kell vizsgálnunk mindkét fél álláspontját. Ugyanis más-más a célja – még ha nem is tudatosan – a nőnek és a férfinak is.

BI: Miért pont a negyvenéves nőknél jelenik meg ez leginkább?

NKSZ:Ma egy negyvenéves nő jóval fiatalabbnak néz ki a koránál. Sportos, csinos, tapasztalt, érett személyiség. Ez vonzó lehet egy fiatal férfinak, akinek a korban hozzáillő lányok gyerekesnek tűnnek. Ellenben egy tapasztalt nőben megtalálnak mindent:gondoskodást, szeretetet, szerelmet.

BI:Nevezhetjük ezt anyakomplexusnak?

NKSZ:Néha igen, ha a korai kötődés nem alakult ki harmónikusan az anyával gyermekkorban, vagyis az anya-gyermek kapcsolat nem volt szeretetteljes. Kisfiúként nem tanult meg szeretni, amit az anyai minta jelentett volna. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy „pótanyát” keres egy idősebb nőben, aki hasonlít arra a képre, amilyennek szerette volna látni az édesanyját.

BI: Lehet egzisztenciális oka?

NKSZ:Elképzelhető. Ugyanis sok harmincas férfi még nem alakított ki egzisztenciát magának, viszont egy negyvenes nő általában már igen. Tehát van állása, lakása. Van, akit – bármilyen szomorú is csak ez motivál. Míg jó pár éve egy harmincas férfinak családja volt, gyerekei, manapság ezek a fiatalok még tanulnak, szórakoznak. Épp elkezdték kialakítani a karrierjüket-már akinek sikerül. Viszont otthonról „illik” elköltözni. Így válik ez a téma összetetté.

Fotó: Northfoto

BI:Miért megy bele egy ilyen kapcsolatba a nő?

NKSZ:Ez az evolúcióra vezethető vissza többek között. Egy fiatalabb férfitól-valószínű, hogy egészségesebb utódok születnek. Ez egy nőnek ösztönszerű döntése. Itt érinthetünk is egy másik témát, miszerint egyre több negyven fölötti nő vállal gyermeket. Nem utolsó sorban büszkeség, hogy egy fiatalabb férfinek tetszik. Azt sugallva:nem vagyok még öreg. Sok nőnek problémát okoz az, hogy elfogadja a korát. Épp ezért egy idősebb nő számára vonzó lehet a fiatal férfi által képviselt erő, férfiasság. Vagy épp ellenkezőleg a „kisfiús” báj, irányíthatóság, ami jól passzol a nő anyáskodó hajlamaihoz. A fiatalabb férfi viszont élvezheti még egy kicsit a kitolódott kamaszkort egy nyugodt, elfogadó, idősebb nő személyében. Érdekes szempont, hogy szinte semmiért sem kell felelősséget vállalnia.

BI:Tehát lehet ez egy önbizalom növelés mindkét részről?

NKSZ:Abszolút. A férfi részéről azért, mert ezzel is megerősíti az egóját:nem vagyok már gyerek, felnőttként kezelnek.

BI:Működőképes lehet ez a kapcsolat?

NKSZ:Ez nem kor függő, hanem személyiség függő. Akár működhet, de nagyon sokat kell dolgozni rajta mindkét félnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik