Szórakozás

Négy évet kapott a maroslelei uzsorás

birosag(1)(430x286)(13).jpg (ítélet)
birosag(1)(430x286)(13).jpg (ítélet)

Első fokon négy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság azt a maroslelei férfit, aki éveken át havi 100 százalékos kamatra adott kölcsönt ismerőseinek.

A bíróság jogosulatlan pénzügyi tevékenységben, folytatólagosan elkövetett uzsora bűncselekményben, önbíráskodás kísérletében és egyedi azonosítójel meghamisításában mondta ki bűnösnek a korábban vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt már többször büntetett férfit.

A 36 esztendős férfi a Csongrád megyei faluban, illetve Makón és Hódmezővásárhelyen élő magánszemélyeknek adott kölcsönöket. A hitelek összege általában 10-20 ezer forint volt. A következő hónapban az adósoknak a pénz dupláját kellett visszafizetni. Amennyiben a három-négy gyermeket egyedül nevelő asszonyok vagy az egyik rokkantnyugdíjas adós késett a visszafizetéssel, a férfi elkérte tőlük a bankkártyájukat a kóddal együtt és fölvette a számlájukra érkező járandóságukat. A postán érkező segélyükhöz úgy jutott hozzá, hogy meghatalmazást íratott velük a pénz felvételére.
A bíróság ötrendbeli uzsora bűncselekmény vádja alól felmentette a férfit.

Kádár Gábor bíró az ítélet indoklásában elmondta, a férfi ugyan arcátlanul magas kamatot kért az általa adott kölcsönök után, a hiteleket felvevő személyek egy részének rászorultsága nem volt megállítható, márpedig ez az uzsora bűncselekmény törvényi feltétele.

Az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik