Szórakozás

Nem jó, ha sokat pihen a daganatos beteg

kocog (kocogás, )
kocog (kocogás, )

A rendszeres testmozgás daganatos betegségek utáni rehabilitációban betöltött szerepével csupán a betegek egyötöde van tisztában - írja a HáziPatika.com.

A rendszeres testmozgás, mint a kertészkedés vagy a gyaloglás egyfajta csodaszerként működik a kezelésen átesett, gyógyult daganatos betegek esetében, ezek a mozgásformák ugyanis felére csökkenthetik a béldaganatok, és egyharmaddal a mellrák kiújulásának esélyét. A mozgás ezen kívül csökkenti a fáradtság-érzetet, az izomfájdalmakat és a depressziót.

Ennek ellenére a felmérési adatok szerint a rákos betegek 37 százaléka egyáltalán nem végez testmozgást. “Nagyon nehéz az embereket rábírni a rendszeres testmozgásra a minden tekintetben kimerítő terápia után, de meg kell értetni a daganatos betegségeket túlélőkkel, hogy a mozgás valóban csodaszer, ami rengeteget segíthet a felépülésben” – nyilatkozta Jane Maher, a Macmillan vezető orvosi tanácsadója.

A pihenés nem segíti a felépülést, épp ellenkezőleg, csak fokozza a kiújulás esélyeit” – tette hozzá Ciarán Devane, a szervezet vezetője. “Ezt meg kell érteniük a betegeknek és erőt kell venniük magukon, hogy a kimerítő és embert próbáló kezelések után is képesek legyenek tenni a teljes felépülésért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik