Pályán kívül

Lejátszották a vb-selejtezőt, majd menedékjogot kértek

Nem ez az első eset, hogy a válogatott tagjai egy idegenbeli mérkőzés után soha nem térnek haza.

Október közepén rendezték Afrikában a Botswana – Eritrea labdarúgó világbajnoki-selejtezőt. A három év múlva esedékes oroszországi tornára igyekvő két csapat mérkőzését a hazaiak nyerték 3-1-re, de a találkozó nem emiatt marad emlékezetes.

Tíz eritreai labdarúgó nem volt hajlandó hazatérni a mérkőzés után, menedékjogot kértek ugyanis Botswanába – írja a BBC. A futballisták ügyvédje, Dick Barford elmondta, az ország igazságügyi, védelmi és biztonsági államtitkára, Augustine Makgonatsotlhe már tájékoztatta őket a pozitív döntésről.

Szíria és Afganisztán után Eritrea a harmadik ország, ahonnan a legtöbb ember menekül el egy jobb és biztonságosabb élet reményeben. Az ENSZ júniusban azzal vádolta az országot, hogy súlyosan megsértik az emberi jogokat. A kormány tagadta a vádakat, de több százezer ember már elhagyta az országot.

A labdarúgók körében nem ismeretlen dolog, hogy egy válogatott mérkőzés után nem térnek haza. 2007-ben Angola hat, 2009-ben Kenya tizenkettő, 2012-ben Uganda pedig tizennyolc játékos számára adott menedékjogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik