Forma-1

Hamilton nyert Mexikóban, csökkentette hátrányát összetettben

Nico Rosberg úgy ülhetett be az autóba a Mexikói Nagydíj rajtja előtt, hogy adott esetben már a 71 körös futam után világbajnok lehet. A második helyről rajtoló németnek ehhez győznie kellett, Lewis Hamilton pedig nem szerezhetett volna többet egy pontnál.

A rajtnál a világbajnoki címvédő brit az élről megtartotta vezető pozícióját, igaz az első kanyar előtt csúnyán elfékezte magát, a bukótérből kellett összeszednie a kocsit. Mögötte Rosberg és Max Verstappen haladt, míg a másik Red Bullal Daniel Ricciardo azonnal kijött kereket cserélni miután Pascal Wehrlein és Marcus Ericsson balesete után bejött a safety car.

A szuperlágy gumikon Verstappen üldözte Rosberget, de megelőzni nem tudta, a 12. körben pedig el is fogytak az abroncsai. A lágyakon száguldozó német a 21. percben jött a bokszba, a kerékcsere után magabiztosan visszaérkezett a két Red Bull elé.

Mivel Ricciardo a safety car miatt a harmadik körben kereket cserélt, hamarabb elfogytak a gumiai, feltartotta csapattársát, ezért csapatutasításra a 22. körben el is engedte a hollandot.

Az élen eközben Sebastian Vettel haladt, aki remekül bánt a lágy abroncsokkal, egészen a 33. körig el tudott menni kerékcsere nélkül. A négyszeres világbajnok német a hatodik helyre jött vissza, így az élen Hamilton ment Rosberg és Verstappen előtt.

A fiatal holland támadta becsülettel a pontversenyben vezető Rosberget, az ötödik körben meg is próbált elé kerülni, de csak becsúszott a német elé az egyik kanyarban, így a Mercedes pilótája könnyedén megőrizte a második helyét.

Az utolsó körökben a dobogóért harcoló Vettel utolérte Verstappent, a holland a nagy védekezés közepette szabálytalanul tudta megőrizni a pozícióját. Verstappennek át kellett volna adnia a pozícióját, de inkább várt, hogy csapattársa meg tudja előzni a németet.

Az ausztrál végül nem tudott Vettel elé kerülni, de a hollandot öt másodperces büntetéssel sújtották rögtön a leintés után, így a ferraris lett a harmadik, Ricciardo a negyedik, Verstappen pedig az ötödik.

A győzelmet senkitől sem zavartatva Hamilton szerezte meg, aki így a 26 pontos hátrányát 19 pontosra csökkentette összetettben. A világbajnokságból még két verseny van hátra, két hét múlva Brazíliában rendeznek futamot, majd a szezon november 27-én Abu-Dzabiban zárul.

A Mexikói Nagydíj végeredménye:

https://twitter.com/F1/status/792832653162610688

Ajánlott videó

Olvasói sztorik