Foci

Nagy Ádámra gyurmaként tekintenek Bolognában

Nagy Ádám szerdán 150 (151) nap után lépett újra pályára a Serie A-ban. 50 percet játszott a Lazio ellen, amire pedig 200 (pontosabban 199) napja nem volt lehetősége az olasz első osztályban.

Az okokat több szempontból is érdekes kutatni:

  • miért nem kapott eddig lehetőséget, és
  • most miért kapott?

Annyit előzetesen érdemes megjegyezni, hogy csereként beszállva is jó osztályzatot és értékelést küzdött ki magának az olasz sportsajtó nagy részénél. A magyarországi cikkek érzelmi alapú megjegyzéseit nem érdemes figyelembe venni, azok ugyanis csak akadályozzák a futballista jövőjéről alkotandó objektív kép kialakítását. Rózsaszín festéket fröcskölnek a szembe. Például, Nagy Ádám – a most olvasható állításokkal szemben – nem adott gólpasszt a meccsen. Egy lapos középreadása a kelleténél mélyebbre sikerült, a társ nem érhette el, de Lulic, a Lazio védője, érthetetlen közbeavatkozással saját kapujába rúgta a labdát. Ez is érdem, de nem az érdemek tábornoka, maximum szakaszvezetője.

A Bologna-gól és Nagy Ádám vitatott gólpassza 0:55-től

Szóval, Nagy Ádám esetleges játékát Donadoni edző már a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón megemlítette. Sokan ebből arra következtettek, hogy Nagy ott lesz a kezdőben. A posztriválisok közül Taider sérült volt, a kreatív középpályás posztján versenytárs, Palacio, sem volt a csapatban, sőt mint kiderült, az eddig állandó alapembert, Polit is pihentette Donadoni.

Az eddig tapasztaltakhoz képest meglepő rotáció oka a hét nap alatt lejátszandó három, ráadásul pontszerzéssel is alig kecsegtető (Atalanta, Lazio, Roma) mérkőzés lehetett. A Bologna célja ebben a feszített tempóban egy meglepetés pont, de mindenek előtt az utána következő győzelmekkel abszolválható szakaszra történő minél fittebb megérkezés lehet.

A kezdőbe az idényben először került be Crisetig és Krejci, hosszú idő után először kapott a meccs elejétől lehetőséget Krafth, De Maio és Destro is. Nagy a 42. percben érkezett az izomsérülést szenvedő Donsah helyett.

Nagy Ádám a 23. Bologna-futballista volt a szezonban, aki bajnokin pályára lépett. Ez a szám, és az, hogy a felforgatott együttesben sem számított rá a mérkőzés kezdetétől Donadoni, jelzi, hogy Ádámnak mi a hierarchiában elfoglalt helye, és honnan kell visszaküzdenie magát az előző szezonbeli, állandó kezdő státuszba. Meg kell mászni az Asinelli tornyot, hogy újra szépek legyenek a kilátások.

Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

A visszacsúszás oka a meccsen is jól látható volt. Nagy Ádámot éppen átformálják. Az előző bajnokság után a bolognai értékelések szerint kiderülhetett, hogy a szűrő szerepkör nem Ádámnak való, vagy éppen találhatók a keretben arra sokkal alkalmasabbak is. Akadhatnak lelki alkati tényezők is. Esetleg Ádám még nem elég felnőtt, ahhoz, hogy ezen a területen atyai segítség nélkül helytálljon.

Nagy Gera Zoltán, az egyik legtechnikásabb, jelen állás szerint magasan a legrutinosabb magyar “apafutballista” mellett nőtte ki magát az FTC-ben és a válogatottban, és a nemzeti csapatban jól látható módon esett vissza futballja minősége a támasztárs elvesztésével.

Hasonló történhetett akár Bolognában is, hiszen, a magyar futballista előző szezonbeli nyilatkozatai alapján a sok szempontból Gera-szerű Dzemaili segítő szándékát magával vitte Észak-Amerikába, és árva gyerekként hagyta Nagyot. A test-test elleni küzdelem teréből vonnák most ki, és használnák ki játékintelligenciáját egy nagyobb kreativitást igénylő területen. (A válogatottban Storck kétszer is próbálta ősszel Nagyot a csatár mögött, nyilván a Bolognából Ádám által hozott információk alapján, de nem különösebben nagy eredménnyel.)

Hogy ez az embergyurmázás jelenleg hol tart, azt nehéz megítélni, de a whoscored.com statisztikája már mutat eltérést a megszokottól:

Ádám nem szerelt, nem előzött meg, nem szabadított fel, viszont akadt csele, és volt egy kulcspassza.

A magyar középpályásnak lehet még esélye. Taider és Donsah sérülése mindenképpen növeli ennek valószínűségét, ahogy a mostani teljesítménye is. Ezen a meccsen lépett először pályára a Bolognában a felkészülés alatt sérülést szenvedő, uruguayi Falletti is. Ő pont a gondolkodó támadó karakterszereplője, így újabb ellenlábas a társak között.

A téli átigazolási időszak akár pozitív változást is hozhat Ádám számára – még a játéklehetőség miatti költözésen kívül is –, Donsah ugyanis az olasz élcsapatok érdeklődését is felkeltette, Taider esetleges távozásáról pedig már nyáron is szó volt. És ne felejtsük el a legfontosabb esélyt: ahogy látjuk, apróbb lehetőségek biztosan lesznek a bizonyításra.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik