Foci

Bajnokok Ligája: nem lehetetlen küldetés

Legutóbb, 1993-ban, a BL-ben a Manchester United túl nagy falat volt. 2017-ben a Hapoel Beer-Shava ellen is csoda kell a Budapest Honvédnak. De csodák vannak.

Öt év alatt harmadszor ünnepelhetett magyar bajnoki címet a Honvéd. Ez a mondat 1993-ban volt igaz állítás. A csapat gerincét akkor olyan játékosok alkották, mint a még csupán 25 éves Illés Béla, a tatabányai legenda Vincze “Pilu” István vagy Csábi József. A Honvédra a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában a 26 év után angol bajnok Manchester United várt. A szeptember 15-i, kispesti odavágón így állt fel az Alex Fergusson vezette angol csapat:

A Manchester United 1993.09.15-én, Budapesten

Peter Schmeichel-Paul Parker-Steve Bruce-Gary Pallister-Denis Irwin-Roy Keane-Paul Ince-Bryan Robson-Lee Sharp-Eric Cantona-Ryan Giggs (Mike Phelan, 84′)

Vezetőedző: Alex Fergusson

A Manchester United esélyeshez méltóan már a kilencedik percben vezetett (Roy Keane), de a kispestiek a 41. percben még Szabados József révén egyenlítettek. Viszont már a félidő előtt eldőlt a továbbjutás, mivel két perccel Szabados gólja után ismét Keane, majd rá egy percre Eric Cantona is betalált. A 2-3-as eredményt kispesti részről Stefanov István állította be a 69. percben.

A visszavágó formalitás volt, a United simán nyert 2-1-re, a Budapest Honvéd pedig – bár akkor még nem tudhattuk – majd negyedévszázadig elköszönt a BEK-től, majd a Bajnokok Ligájától, ahova csak 2017-ben tért vissza.

Jó hír számunkra, hogy most nem Manchester United kaliberű csapattal kell megküzdeni. A rossz, hogy így is pokoli nehéz lesz.

Az Inter sem volt ellenfél Korhutéknak

Az 1948. május 14-i államalapítás után nem egész egy évvel, 1949. május 1-jén alakult meg a Hapoel Beer-Sheva, amely Izrael legnagyobb hagyományaival rendelkező klubja, mégis csak pár éve ismerte meg őket Európa. 2007 óta tulajdonosnő Alona Barkat, aki ügyes gazdálkodásának és jó játékospolitikájának köszönhetően tíz év alatt a kontinens középmezőnyébe emelte a csapatot.

1975 és 1976 után újra bajnoki címeket (2016 és 2017) nyertek, a tavalyi szezonban pedig – többet között az olasz Intert kétszer is legyőzve – továbbjutottak az Európa Liga csoportköréből.

A csapat együtt maradt, az Inter ellen Milánóban 0-2-ről fordító mag ott lesz, ott lehet a Honvéd elleni párharc odavágóján is. A Transfermarkt szerint az izraeli keret összértéke közel 13 millió eurót (kb. 4 milliárd forintot) tesz ki. A klub legnagyobb sztárja – de legnagyobb neve mindenképpen – a Barcelona felnőtt csapatában is bemutatkozó Isaac Cuenca.

Az izraeli bajnok a sikeres franciaországi Eb-szereplést követően a DVSC-től megszerezte az egyik legjobb magyar balhátvédet, Korhut Mihályt. A 28 éves Korhut nagyszerű szezont futott a Hapoelben, a tavalyi szezonban összesen 16 bajnokin és hat EL-meccsen kapott szerepet. A csapattal az első évben bajnoki címet ünnepelhetett, az Európa Ligában pedig alapemberként tett hozzá ahhoz, hogy eljussanak a legjobb 16 közé.

Korhut épp a Southampton FC játékosát kergeti St Mary’s Stadionban (Fotó: Clive Rose/Getty Images)

Csoda lenne a Honvéd továbbjutása?

A kispestiek új edzője, Erik van der Meer a csakfoci.hu-nak adott július eleji interjújában elmondta, úgy látja, mivel a Hapoel hozzászokott már a szerda-szombat ritmushoz, a keretükben pedig egytől egyik kiváló futballistákat találunk, csodára van szüksége csapatának a továbbjutáshoz. Július 7-én, egy kispesti sajtótájékoztatón viszont már pozitívabban látta az esélyeket.

Bár a Hapoel játékosai minőségben jobbak, a mérkőzést a csapat nyeri meg, és a mi csapatszellemünk nagyon jó

– mondta a magyar bajnok holland vezetőedzője.

A Honvéd keretének összértékét a Transfermarkt 7 millió euróra (kb. 2 milliárd forintra) becsüli. A csapat két legértékesebb játékosai az adataik szerint a brazil Danilo (800 ezer euró; 240 millió forint) és az olasz Lanzafame (750 ezer euró; 230 millió forint).

Davide Lanzafame (B2) Fradi ellen szerzett gólját ünnepli csapattársaival (Fotó: Szirtesi László/Getty Images)

Természetesen meg kell említenünk a kispestiek legveszélyesebb játékosát, az előző szezonban 16 góllal magyar gólkirály, Eppel Mártont. Eppel a jó teljesítményének és a góljainak köszönhetően már a válogatottban is bemutatkozott – igaz, ott eddig csak egy oroszok elleni öngól és egy andorrai 0-1 jött neki össze. A csapatában kiválóan teljesítő magyar labdarúgót – Danilo és Lanzafame mellett – az izraeliek is kiemelték, mint potenciális veszélyforrást.

24 éve Illés Béláéknak nem volt esélyük a következő évtizedeket meghatározó manchesteriekkel szemben. Most sem rózsásabb a helyzet. A Hapoel játékoskeret, nemzetközi rutin terén messze felülmúlja a Honvédot. Viszont az is tény, a 2016/17-es bajnoki rajton egy fillért sem tett volna senki a kispestiek bajnoki címére. Egyszer már csodát tettek, éppenséggel megtehetik a BL-ben is.

Az odavágó

2017. július 12., 19.00. Turner Stadion, Beersheba, Izrael

Hapoel Beer-Shava (izraeli) – Budapest Honvéd (magyar)

Játékvezető: Andreas Ekberg (SWE)

A magyar bajnok első meccsét szerda este 19 órától, a visszavágót július 19-én 21.15-től élőben követheti a 24.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik