Foci

Ön épp most tudta meg, hogy fociakadémiát épít Szlovákiában

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 10:50

A "világ összmagyarsága nemzettudatának erősítése" érdekében 300 millió forintot ad a magyar állam a  magántulajdonban lévő Dunaszerdahelyi AC akadémiájának felépítésére.

vs.hu alapos dolgozatban szedte össze, hogyan épít Világi Oszkár, a felvidéki Dunaszerdahelyi AC tulajdonosa a magyar állam Bethlen Gábor Alap 300 millió forintos támogatásával labdarúgó akadémiát és futballpályákat.

A Bethlen Gábor Alap

A Bethlen Gábor Alap, elkülönített állami pénzalap, kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása. A BGA pénzeszközeinek kezelését ellátó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tevékenységével hozzájárul a világ összmagyarsága nemzettudatának erősítéséhez, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásához – olvashatjuk bemutatkozásukban.

Tavaly szeptemberben a 24.hu is beszámolt arról, hogy az állami Alap akkor éppen az erdélyi FK Csíkszereda és a 2013. szeptember 25-én a a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával együttműködési megállapodást kötő Székelyföldi Labdarúgó Akadémia által használt labdarúgó pálya felújítására, lelátó építésére is juttatott egy csöppnyi magyar adóforintot.

Megjegyzendő, az Alap támogatása Erdélyben nagyrészt a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium felújítására ment és a két sportszervezett által használt labdarúgópálya is annak területén, tulajdonában van, ellentétben a tavaly december 28-án jóváhagyott és aláírt, dunaszerdahelyieknek juttatott 300 milliós támogatással, ami magánvagyonnak tűnik és ahol a labdarúgáson kívül egyéb “közösségi boldogulást” nehezen vélünk felfedezni.

Szépen zöldell már az első két pálya és világítanak a kandelláberek is, ahogy kell Forrás: fcdac.sk

Ahogy a vs.hu tényként közli, az egész akadémiai beruházás költsége nagyjából 450 milliót tesz ki, pontosabban 1.5 millió eurót – ezt Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi klub tulajdonosa mondta egy sajtótájékoztatón. Az építkezés már megy, kész két pálya (az egyik műfüves), és állnak a reflektorok is. Év végéig még két pályát és egy központi épületet terveznek átadni. összességében egy olyan edzőközpont körvonalazódik, ahol összesen tíz focipályán lehet majd gyakorolni egyszerre.

A pfla.hu oldalon azt olvasni, zajlik a kárpátaljai és székelyföldi alközpont kiépítése is. Nem csodálkoznánk, ha a dunaszerdahelyi lesz a következő partner a sorban.

A Dunaszerdahelyi AC a 21. forduló után 32 ponttal a szlovák első osztályú bajnokság ötödik helyén áll. A legmagyarabb csapat Szlovákiában. Bizonyíték itt:

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.