Foci

Megint rámásztak a magyar ultrákra, pedig most nem is csináltak semmit

Potom pénzért utazhat a labdarúgó Európa-bajnokságra az, aki bírja a magyarországi ultracsoportok stílusát. Kérdés, jogszerűen szervezik-e a franciaországi útjukat?

A 444.hu keddi írásában felveti, meglehet, a labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán különféle szélsőségekkel találkozunk, uram bocsá’, egyesek illegálisan szerveznek utazást.

A szerző példaként konkrétan az indulazutazas.com oldalt említi, ahol amúgy a labdarúgó-válogatott idegenbeli mérkőzéseire évek óta együtt utazó szurkolói csoportokat, fogja össze és intézi az ultrák közös utazásával járó ügyes bajos dolgokat Molnár-Tóth Marianna.

A 444.hu utána járt, mindezt úgy teszi, hogy sem cége, sem pedig engedélye nincs az utazásszervezésre, holott ez törvényileg engedélyköteles tevékenység. Molnár-Tóth Marianna amúgy egyéni vállalkozóként tevékenységi kör tekintetében rendelkezik utazásszervezői joggal.

Alapvetően nyilván az utazási irodák támadják őket, mondván, jogtalan versenyelőnyükkel rontják azt a hatalmas nyári bizniszüket, amit foci Eb-nek hívnak…

Jegyezzük meg, azokról a srácokról és lányokról van szó, akik a kétségtelenül a leglelkesebb követői válogatottunknak. Azokról, akik miatt a meglepetésszerű első norvég verés (Norvégia-Magyarország 0-1) után úgy szóltak a híradások, hogy miattuk (is) volt jó Oslóban magyarnak lenni. Azokról, akik az utóbbi időben egyáltalán nem balhéztak – még Bukarestben sem.

Kérdés tehát számunkra inkább az, ha egy baráti társaság, közös szenvedélyüknek hódolva szeretne együtt utazni és ezért egyik tagjukra bízzák a szervezést, az valóban, támadható, engedélyköteles-e?

Hétköznapibb példával: engedélyköteles-e az, ha 7-8 család együtt szeretne nyaralni, de ennek szervezését nem egy utazási irodára bízzák, hanem mondjuk a szallas.hu oldalon foglalják be jó előre a helyszínt és a szobákat, az étkezést is maguk intézik, még a múzeumbelépőket is előre megveszik neten és az egyszerűbb kapcsolattartásra létrehoznak egy zárt közösségi csoportot, vagy egy ingyenes weboldalt?

Szerintünk nem, mert akárcsak a baráti családok, az indulazutazas.com sem szervezi tucatszámra az utakat.

Tavaly csupán négy mérkőzésen koordinálta az érdeklődő szurkolói csoportok egységes céljait, segített a közös meccsnézésben. Helsinkibe és Oslóba két busszal, cirka száz fő ment ki, Athénba háromszáz. Bukarestbe kicsit nagyobb volt az érdeklődés és ott Székelyföldről is csatlakoztak hozzájuk.

Azért sem, mert böngészve az oldalukat, az engedéllyel bíró utazási irodákkal ellentétben nem csillagászati áron oldják meg a Budapest – Bordeaux – Marseille – Lyon – Budapest utat.

Buszt 51 ezer forintért, szállást vízparti kempingben, faházakban 57500 forintért biztosítanak. A jegyet, az étkezést mindenki úgy oldja meg, ahogy szeretné, de Mariann a 24.hu kérdésére annyit azért elárult, kellő mennyiségű sör és bogrács mindig van náluk.

Úgyhogy a választás lehetősége mindenkinek adott.

Annak is, akinek szimpatikusak az amúgy jól behatárolható ultracsoportok tagjai és olcsón, velük együtt szeretne utazni, meccset nézni az Eb-n, meg annak is, akiknek nem és ezért inkább más módját választja az utazásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik