Foci

BL-lúzerek, avagy íme a csapat, akiknek sosem jött össze

Ronaldo (ronaldo, )
Ronaldo (ronaldo, )

A Bajnokok Ligája-trófeát számos kitűnő labdarúgó hódította már el, ám vannak olyan kivételes futballisták, akiknek ez nem sikerült. Van, aki a döntőben bukott el, de akad olyan is, aki még odáig sem jutott el.

A purelyfootball.com összeszedte azokat a kivételes labdarúgókat, akiknek játéka mindörökké emlékezetünkbe ragadt, ám mégsem tudták elhódítani a Bajnokok Ligája trófeáját. 

Ki más állhatna a kapuban, mint a Juventus hálóőre, Gianluigi Buffon. A zebrák portás a valaha volt egyik legjobb hálóőr. 2006-ban második lett az Aranylabda-szavazáson, amellett, hogy karrierje során szinte mindent megnyert. A mai napig ő a legdrágább kapus, miután a Juventus 2001-ben 32,6 millió fontot fizetett ki érte a Parmának. Buffon tartja a Serie A legtöbb kapott gól nélkül lehozott meccs rekordját is és az sem elhanyagolandó, hogy a Juvét a másodosztályban sem hagyta el. A BL elnyerésére egy lehetősége volt, akkor a Juve büntetőkkel maradt alul a Milánnal szemben 2003-ban.

A bombaerős védelemben elsőként Lilian Thuram kapott helyet. A francia védőt sokan az elmúlt 20 év legalulértékeltebb bekkjének titulálnak, pedig kulcsszerepe volt az 1998-ban vb-t, majd 2000-ben Eb-t nyerő francia csapatnak. Annak ellenére, hogy megfordult a Barcelonában és a Juventusban is, nem tudott BL-serleget nyerni. 

A modern fociban szinte lehetetlen lenne olyan védőt mondai, aki elnyerte az Aranylabdát. Ez alól kivétel Fabio Cannavaro, aki 2006-ban ezt megtette. Az olasz védő hihetetlenül jól olvasta a játékot és oroszlánrészt vállalt Olaszország 2006-os vb elsőségéből is. Pályafutása során megfordult a Real Madridnál, a Juventusnál, az Internél, sőt még a 90-es évek nagy Parmájában is, ám sosem nyerte meg a legrangosabb európai kupát.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Talán Tony Adams feltűnése nem olyan meglepő ezen a listán, hiszen az Arsenal sosem nyerte meg a Bajnokok Ligáját, így az egész életét az Ágyúsoknak szentelő védő sem gyűjthette be ezt a trófeát. Adams úgy vonult be a történelemkönyvekbe, mint az angol bajnokság valaha volt egyik legjobb védője. Szinte mindent megnyert a londoniakkal, de a BL-trófea neki is hiányzik.

Ha pályafutásod során játszottál a Milan, a Juventus és a Barcelona csapataiban is, akkor nagyon “ügyesnek” kell lenned ahhoz, hogy egyszer se nyerd el a BL-serleget. Gianluca Zambrotta elmondhatja magáról ezt a hőstettet. Buffonhoz hasonlóan ő is tagja volt annak a Juvénak, aki a Milánnal szemben maradt alul a döntőben. Habár a világbajnokságon 2006-ban ő is megkapta az aranyérmet, pályafutása mégsem lehet teljes.

Ki mással kezdődhetne a középpálya, mint Lothar Matthausszal. Az egykori magyar szövetségi kapitány kirobbanthatatlan volt a maga posztján, de más pozíciókban is az átlag fölött teljesített. Az NSZK-val megnyerte az Eb-t, majd Németországgal a vb-t is. 2000-ben vonult vissza az aktív labdarúgástól, ám előtte még el kellett szenvednie élete egyik nagy megrázkódtatását. Az 1999-es BL-döntőben a Bayern München 1-0-ra vezetett a Manchester United ellen, ám a Vörös Ördögök kétszer is betaláltak a hosszabbításban, így a német játékos soha nem nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Ha Zambrotta karrierje már-már bohózatba illő, akkor mit mondjunk szegény Michael Ballackról? Játszott a világbajnoki döntőben, Európa-bajnoki döntőben és BL-döntőben is. Egyiket sem tudta megnyerni. A fantasztikus német középpályás a Leverkusennel és a Chelsea-vel is finalista volt a Bajnokok Ligájában, ám mindkét finálén alulmaradt aktuális csapata. Érdemes megemlíteni a német játékosról, hogy mindig a hátán cipelte csapatát, vagy hazája válogatottját, így még fájóbb ez az eredménytelenség.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A 2003-2004-es bajnokságot veretlenül nyerte az Arsenal együttese, de nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az Ágyúsokk akkori csapata sem nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Patrick Viera így továbbállt, de máshol sem volt nagyobb szerencséje a BL-el kapcsolatban. A francia játékos egy évvel azelőtt távozott a Juventushoz, hogy az Arsenal döntőt játszott. Talán, ha Viera nem hagyja el az angol klubot, akkor sikerült volna a győzelem az Ágyúsoknak. A játékos aztán az Interbe igazolt, majd a Manchester City-hez. Néhány hónappal később az Inter, Mourinho vezetésével elhódította a BL-serleget. Legalább világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát a francia sztár.

Az Arsenal újabb játékost delegál eme társaságba, nevezetesen Dennis Bergkampot. A holland játékos olyan technikai képzettséggel volt megáldva, amelyekkel előtte és utána is csak kevesen. A válogatottal soha semmit nem nyert, míg a BL-ben 2006-ban volt a legközelebb a diadalhoz, ám a Barcelona keresztülhúzta a számításait. A holland kiválóság végig a padon ült és lehetőséget sem kapott a döntőben, ami után vissza is vonult.

A Manchester Unitedben 150 gólig jutott, a Real Madridban 64-et termelt, de mégsem emelhette soha a magasba a BL-trófeát. Bizony, Ruud van Nistelrooynak sem jött össze soha a Bajnokok Ligája elnyerése, pedig a Manchester Unitednél, illetve a Real Madridnál minden adott volt ehhez. A hollandról elég annyit mondani, hogyha még néhány évig marad a Vörös Ördögök szolgálatában, akkor vélhetően megdönti Alen Shearer gólrekordját a Premier League-ben. Nem mellékesen távozása után két évvel a Manchester United megnyerte a BL-t.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Nagyon nehéz megfelelő szavakat találni a lista 11. játékosára. Ronaldo mindent tudott a fociról, amit tudni lehet, sőt még többet is. Sokan minden idők egyik legjobb játékosának nevezik a brazilt, nem véletlenül. “El Fenomeno” megfordult az AC Milan, az Internazionale, a Barcelona és a Real Madrid gárdájában is, mégsem nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Kétszeres világbajnoknak vallhatja magát, a nyárig több gólt szerzett a világeseményeken, mint akárki más. A sebesség, az erő és a pontosság, ahogy góljait szerezte a mai napig élményszámba megy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik