Foci

Bronzéremmel lepte meg Hollandiát a rém gyenge játékvezető

Az Oranje 3-0-ra győzte le a brazil válogatottat a világbajnokság bronzmeccsén. A meccs algériai játékvezetője élete leggyatrább formáját produkálta.

Elferdített vb-hírekkel hülyítik a népet Észak-Koreában

A németek elleni történelmi vereséget követően a becsületéért játszott a brazil válogatott, de természetesen Hollandia is bronzéremmel szeretett volna búcsúzni a tornától.

A játékvezető már a második percben középpontba került, Robbent ugyanis Thiago Silva utolsó emberként rántotta le a 16-oson kívül, az algériai ezzel együtt tizenegyest ítélt az Oranjénak, és csak sárgát adott a brazil bekknek. A büntetőhöz van Persie állt oda, és esélyt sem hagyva Julio Césarnak értékesítette azt.

Fotó: Europress fotóügynökség

Van Persie a főszurkolónak adta az érmét

A második holland gólra sem kellet sokat várni, bő negyed óra elteltével már 2-0-ra vezettek Louis van Gaal fiai. Robben ugratta ki De Guzmant, akinek beadását David Luiz középre stukkolta, az ott tétlenkedő Blind pedig egy átvételt követően a bal felsőbe tüzelt. De Guzman egyébként lesen állt az indítás pillanatában, a spori sípja azonban néma maradt.

A félidő hátralévő részében főként szabadrúgásokkal veszélyeztettek a brazilok, de a szépítés nem jött össze a szünetig.

Fotó: Europress fotóügynökség

A folytatásban Hollandia visszavett a tempóból, a Selecao viszont nem tudott mit kezdeni a narancssárgák védelmével, egy ziccerük sem volt a 90 perc alatt.

Az európai gárda a hosszabbításban adta meg a kegyelemdöfést a házigazdának, egy tetszetős támadás végén Wijnaldum az ötösről lőtt a rövid sarokba, ezzel beállítva a 3-0-s végeredményt.

Eredmény – Labdarúgó-világbajnokság, bronzmérkőzés

Brazília-Hollandia 0-3 (0-2)
Brazíliaváros, Nemzeti Stadion (tv: m1). Vezeti: Dzsamel Hajmudi (algériai)

Brazília: Júlio César – Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Maxwell – Paulinho (Hernanes, 57.), Luiz Gustavo (Fernandinho, a szünetben) – Ramires (Hulk, 73.), Oscar, Willian – Jo. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Hollandia: Cillessen (Vorm, 93.) – Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, D. Blind (Janmaat, 71.) – Wijnaldum, de Guzman, Clasie (Veltman, 90.) – Robben, Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal    

Gólszerzők: van Persie (3. – büntetőből), Blind (16.), Wijnaldum (91.)

Sárga lap: Thiago Silva (2.), Fernandinho (54), Oscar (69.)  illetve Robben (9.), de Guzman (36.),

2. FÉLIDŐ

95. PERC: Vége, Hollandiáé a bronzérem!

93. PERC: Kapust cserél Hollandia, a lekocogó Cillessen helyén ezúttal Vorm jut szóhoz, így az összes holland kerettag pályára lépett a világbajnokságon.

92. PERC: Öt perc a hosszabbítás.

91. PERC: GÓÓL! Robben kavargatott a jobb szélen majd passzolt Janmaat elé, aki remek ütembe készített elő Wijnaldumnak, a középpályás pedig nem hibázott ziccerben. 0-3.

90. PERC: Clasie is megsérül, van Gaal Veltmant állítja be a helyére.

86. PERC: Egy veszélyes holland szögletbe Kuyt teszi bele a fejét, de Julio César szerencséjére mellé pattogott a laszti.

82. PERC: Robbent lökték fel szabálytalanul a 16-oson belül, a bíró azonban továbbot int. Már meg sem lepődünk.

79. PERC: Oscar próbálta éles szögből a bal felsőbe tekerni a labdát, de lövése nagyon a kapu fölé szállt.

75. PERC: Hulk lő a lelátóra egy brazil ellentámadás végén.

73. PERC: Scolari kihasználja utolsó cserelehetőségét, Ramires helyére Hulkot küldi be.

71. PERC: Blind szerencsétlenül jött ki az Oscarral történt ütközésből, Janmaat folytatja a helyén.

70. PERC: A torna eddigi 62 mérkőzésén 172 esetben mutattak fel sárga lapot a játékvezetők, közülük egyet sem műesés szankcionálása miatt.

69. PERC: Egyre nagyobb butaságokat csinál a játékvezető, Oscarral szemben a 16-oson belül szabálytalankodott teljesen egyértelmű szituációban Blind, a spori azonban sárga lapot ad a brazilnak és odaadja a labdát a hollandoknak.

67. PERC: Nyögvenyelősen mennek előre a brazilok, de semmi kreativitás, semmi meglepő húzás nincs a játékukban.

63. PERC: David Luiz próbálkozott szabadrúgással nagyjából 26-27 méterre a kaputól, de Cilessen magabiztosan fogta meg a labdát.

60. PERC: Brazil helyzet! Oscar passzát követően Ramires tört be a büntetőterületen belülre, de bombája a jobb kapufa mellett suhant el.

57. PERC: Ismét cserél Brazília, Paulinho helyére Hernanes érkezik.

54. PERC: Fernandinho lépett oda egy ütemet késve van Persie-nek, a bíró pedig habozás nélkül oszt ki neki egy sárga lapot.

53. PERC: Hosszú indításokkal próbálkoznak a brazilok, egyelőre nem sok sikerrel.

50. PERC: Robben lódult meg a bal szélen majd a 16-oson belülre érve lőtt, a blokkon felpördülő labdát pedig Clasie bólintotta kapu mellé.

49. PERC: Kicsiben végezték el a második félidő első szögletét a brazilok, majd Maxwell beadásánál könnyedén szabadított fel a holland védelem.

46. PERC: Folytatódik a találkozó, cseréltek a szünetben a brazilok. Luiz Gustavo bennmaradt az öltözőben, Fernandinho váltotta.

1. FÉLIDŐ

45+2. PERC: Vége az első játékrésznek, Hollandia 2-0-ra vezet 45 percnyi játék után.

45+1. PERC: Két perc a ráadás.

45. PERC: Nagyon jó helyről végezhetett el szabadrúgást a Selecao, Oscar azonban a sorfalba vágta a lasztit.

43. PERC: Vlaar rúgja össze Ramires lábait, ő azonban megússza a sárga lapot.

41. PERC: Van Persie tüzelt egy pattanás után körülbelül 25 méterről, de Julio César leért a labdára.

40. PERC: Kuytöt kell ápolni.

38. PERC: Oscar negyed órán belül a sokadik szabadrúgáshoz állhatott oda, de ez volt mind közül a legveszélyesebb. Luiz Gustavo tette bele a fejét a labdába a rövid oldalon, a hosszún viszont ketten is lemaradtak a bőrről.

36. PERC: De Guzman rántja le a ritmust váltó Oscart, majd meg is kapja a megérdemelt sárga lapját.

34. PERC: Veszélyes volt a szabadrúgás, végül Weijnaldum tudta szögletre csúsztatni a játékszert.

33. PERC: Maicon kapott labdát a jobb szélen, Weijnaldum szabálytalanul állítja meg, újabb gólszerzési lehetőség a házigazda előtt.

31. PERC: Mexikói hullám a lelátón, a brazilok úgy néz ki nem olyan csalódottak az állástól.

29. PERC: David Luiz fejelt kapura a pontrúgást követően, de próbálkozása célt tévesztett.

28. PERC: Oscar lépett meg lendülettel Martins Indi mellett, aki gáncsolja őt. Szabadrúgás a 16-os oldalvonaláról Brazíliának.

25. PERC: Luis Felipe Scolari fiainak egyelőre nem volt nagy helyzetük a mérkőzésen, hiába birtokolják többet a labdát.

22. PERC: Oscar egy tetszetős szóló végén lőtt 16 méterről, de Cillessen a helyén volt.

19. PERC: Ha nem ébredenek fel a brazilok, ebből egy újabb hatalmas blama lehet.

16. PERC: GÓÓL! Robben adott remek labdát a jobb szélre, a beadást David Luiz középre fejelte, Blindnek pedig volt ideje átvenni a labdát, majd a bal felsőbe tüzelt. Mellesleg Robben indításánál lesen állt a társ. 0-2.

13. PERC: Magukhoz tértek a brazilok. Látszik, hogy nagyon akarják azt a bronzérmet.

10. PERC: Maxwell tekert a kapu elé, ahol ezúttal Jo feje fölött szállt el a labda.

9. PERC: Robben kapja a találkozó másiodk sárga lapját taktikai szabálytalanság miatt.

6. PERC: Egy remek brazil beadásról Ramires maradt le az ötös előterében.

3. PERC: GÓÓL! Van Persie a bal felsőbe varrja a labdát. 0-1.

2. PERC: TIZENEGYES! Egy esetnél duplán hibázott a játékvezető. A büntetőterületen kívül szabálytalankodott Thiago Silva Robbennel szemben utolsó emberként, ennek ellenére tizenegyest ítélt a bíró és csak sárga lapot kapott a brazilok kapitánya.

1. PERC: Hollandia kezdte a vb utolsó előtti meccsét.

Előzetes: Brazília történetének legsúlyosabb, 7-1-es vereségét szenvedte el a Scolari-csapat az elődöntőben, s ez sokkolta az országot; a szurkolók csalódottságát vélhetőleg a bronzéremmel sem lehet majd igazán enyhíteni, ugy

anakkor egy újabb kudarc tovább növelné az elkeseredettséget.

Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány kedden jelezte, minden felelősséget vállal a kudarcért, de a jövőjével kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, a vb után ül majd le a szövetség illetékeseivel, hogy elemezzék a történteket.

A brazil csapatban a negyeddöntőben csigolyarepedést szenvedett Neymar ugyan nem játszhat, ám az elődöntőtől eltiltott csapatkapitány, Thiago Silva pályára lép, s vele az együttes védekezése mindenképpen jobb lehet, mint volt kedden. 

A nézők által kifütyült hazai játékosok számára komoly feladatot jelent, hogy összeszedjék magukat a szombati mérkőzésre, ám a motivációjuk biztosan sokkal nagyobb lesz mint a hollandoké, akiknél Louis van Gaal vezetőedző és a csapat sztárjai egyaránt elmondták az argentinok elleni elődöntőt követően, hogy semmi értelmét nem látják a harmadik helyért kiírt összecsapásnak.

“Tíz éve mondom, hogy nincs szükség világbajnokságon bronzmeccsre. Nem szabadna olyan helyzetbe hozni egy csapatot, hogy két vereséggel térjen haza egy alapvetően sikeresen megvívott tornáról” – mondta Van Gaal, aki a világbajnokság után a Manchester United vezetőedzője lesz.

“Csak egy díj számít, a világbajnoki cím, semmi más” – osztotta meg véleményét a bronzmeccsről Arjen Robben.

A két válogatott eddig összesen 11-szer játszott egymással, világbajnokságon négyszer. Utóbbi találkozók mérlege: két holland és egy brazil győzelem, illetve egy tizenegyesekkel kiharcolt brazil siker. Legutóbb, a 2010-es vb negyeddöntőjében Hollandia 2-1-re nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik