Foci

A fogadási maffia le akarta váltatni Kassait

A távol-keleti fogadási maffia rá akarta bírni a román szövetséget, hogy Kassai Viktor helyett más vezesse a jövő szerdai Románia-Uruguay meccset.

Román lapok szellőztették meg, hogy valakik megkeresték a Román Labdarúgó Szövetséget abból a célból, hogy Kassai Viktor helyett egy meg nem nevezett bolgár játékvezető dirigálja a február 29-i román-uruguayi barátságos meccset.

A magyarázat pedig az volt a különös kérésre, hogy a bolgár bíró így feljebb léphet a ranglétrán.

Mircea Sandut, a román szövetség elnökét Antalyában keresték meg ezzel az ötlettel, amit 20 ezer euróval támasztottak volna alá.

Sandu így emlékezett vissza az esetre: „Felhívtak, azt kérték, hogy X vezesse a meccset adott pénzösszegért cserébe. Elkeserítő, hogy mikkel próbálkoznak. A FIFA-nak írtam jelentést az ügyről”.

A románok a nemzetközi szervek felé jelezték az esetet, de ők maguk is vizsgálatot indítottak. Emellett jelezték, hogy természetesen ragaszkodnak hozzá, hogy Kassai vezesse a vb-4. Uruguay elleni meccset.

A vezető román sportnapilap szerint a román szövetség elnökét állítólag egy nigériai származású belga sportügynök, Igdahoro Julius Owen kereste meg. A lap úgy tudja, hogy az ügynök kapcsolatban áll a sportfogadási maffiával. Kassainak a román-uruguayi találkozó helyett a Spanyolország-Venezuela mérkőzést kellett volna vezetnie.

Paul Zaharia, a román szövetség szóvivője hétfőn azt mondta, valaki valóban megkereste ezzel a kéréssel a szövetséget, de nem személyesen Sandut. A szóvivő ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a belga ügynökről lenne szó, és nem nevezte meg a másik mérkőzést, amelyen Kassainak bíráskodnia kellett volna a Románia-Uruguay találkozó helyett.

A bírócserét kezdeményező személy a szövetségnek küldött levélben azzal érvelt, hogy Kassai Viktor Kassai Bélának, a román szövetség főtitkárának a fia, ami persze tévedés, csak névrokonság van közöttük.

Kassai eredetileg tavaly augusztusban vezette volna a román-argentin meccset, de az elmaradt, és a magyar szövetséggel egyeztetve született az a döntés, hogy a 2011-es BL-döntő magyar bírója jövő szerdán, a román-uruguayi meccsen fújjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik