Foci

A szövetségi kapitány nem pihen

A magyar labdarúgó-válogatott mögött jó év áll, 2012 pedig nehéz lesz. Vissza- és előretekintés, utóbbi Egervári Sándor segítségével.

A magyar labdarúgó-válogatott az utóbbi évtizedek sikertelensége vagy félsikerei után 2011-ben egyértelműen jó évet zárt.

Persze, az esztendő utolsó válogatott meccsén kikaptunk a lengyelektől, és a jövő évi Európa-bajnokságra sem sikerült kijutnunk.

Azért ne felejtsük el, hogy egészen az utolsó fordulóig versenyben voltunk pótselejtezőért, és 2011-ben sikerült komoly ellenfelek ellen, TÉTMECCSEN igazán bátor játékkal kirukkolni.

A pozitív emlékek felfrissítése végett emlékezzünk vissza két remek Eb-selejtezőre. Rögtön itt van az a csodálatos szeptemberi este a Puskás Ferenc Stadionban, amikor végre adtunk egy magyaros pofont a svédeknek.

Amikor Ibrahimovicék megjárták Budapesten:

Az sem volt semmi, amikor még márciusban, Amszterdamban a hitetlenkedő hazai közönség előtt igen komolyan megizzasztottuk a vb-ezüstérmes, későbbi csoportgyőztes Hollandiát.

Kikaptunk, de alaposan megcibáltuk a narancsszínű oroszlán bajszát:

A magyar válogatott 2011-es mérkőzései

2011.11.15., Poznan: Lengyelország–Magyarország 2-1
2011.11.11., Budapest: Magyarország–Liechtenstein 5-0
2011.10.11., Budapest Magyarország–Finnország 0-0 (Eb-selejtező)
2011.09.06., Kisinyov: Moldova–Magyarország 0-2 (Eb-selejtező)
2011.09.02., Budapest: Magyarország–Svédország 2-1 (Eb-selejtező)

2011.08.10., Budapest: Magyarország–Izland 4-0
2011.06.07., Serravalle: San Marino–Magyarország 0-3 (Eb-selejtező)
2011.06.03., Luxemburg: Luxemburg–Magyarország 0-1
2011.03.29., Amszterdam: Hollandia–Magyarország 5-3 (Eb-selejtező)
2011.03.25., Budapest: Magyarország –Hollandia 0-4 (Eb-selejtező)

2011.02.09., Dubaj: Azerbajdzsán–Magyarország 0-2

2011-et a világranglista 37. helyén zárta a magyar nemzeti tizenegy, ez (is) biztató a jövőre nézve, bár a 2014-es vb selejtezősorozata hatalmas kihívás elé állítja a mieinket.

Hogy mire megyünk a hollandokkal, törökökkel, románokkal, észtekkel, még a távoli jövő zenéje, ami viszont már most siker, az az, hogy még szerdán, Amszterdamban sikerült zöldágra vergődni a meccsidőpontok kapcsán, így nem a FIFA által készített menetrendet kell majd teljesítenie a D csoportnak.

„A mi javaslatunkra került sor egy utolsó egyeztetésre a szövetségek között, mert mindegyik érintett szerette volna elkerülni azt a helyzetet, hogy a FIFA számára kedvezőtlen időpontra sorsoljon mérkőzést, amit szeretett volna elkerülni – mondta az mlsz.hu-nak Egervári Sándor szövetségi kapitány. – Számunkra nem tekinthető rossznak a kialakított program, mindhárom félévben két-két nagyon nehéz mérkőzésünk lesz. A beosztás segítségével pontosabb megfigyelési programot tudunk összeállítani, egyelőre azokra az ellenfelekre koncentrálva, amelyekkel már 2012-ben megmérkőzünk.″

„Bár nehéz meccsekkel kezdünk Törökország, Magyarország és Románia ellen rövid időn belül, elégedett vagyok a menetrenddel. Az első négy meccsünk után látni fogjuk, hogyan állunk” – nyilatkozta Bert van Marwijk, a holland válogatott szövetségi kapitánya.

Victor Piturca, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett a menetrenddel. A hazánk ellen is készülő szakember szerint ez a program sokkal kedvezőbb számukra, mint az októberben kialakított volt, amelyet nem fogadott el.

„Ha szigorúan a saját szempontunkból nézzük, akkor a menetrend jó, sokkal jobb, mint amelyiket nem fogadtuk ell. Azzal a két meccsel kezdjük, amelyikkel akartuk, októberben és márciusban pedig két-két kemény találkozó vár ránk, de megfelelő a program” – nyilatkozta Piturca.


A szövetségi kapitánynak van oka a mosolyra, de a jövő évi jókedvért
sokat kell dolgoznia stábnak és csapatnak egyaránt

Egervári Sándor: Rengeteg a tennivaló

– Magyar szempontból milyen a D csoport menetrendje?

– Nem panaszkodhatunk, megfelelő ütemben játszunk majd gyengébb és erősebb ellenfelekkel.

– A felkészülés szempontjából mit jelent a meccsek frissen lefektetett sorrendje?

– Súlyozni fogunk, igyekszünk minden ellenfél ellen felkészülten kiállni.

– A felkészülés részeként az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon is lesz magyar megfigyelő?

– Természetesen, a kontinensviadal jó alkalom lesz rá, hogy Hollandiát feltérképezzük.

– Ha nem korai a kérdés, mi a véleménye, kik juthatnak el az Eb végjátékáig?

– Nem hiszem, hogy meglepetés lesz, amit mondok, valószínűnek látszik, hogy a címvédő spanyolok, a németek és a hollandok ott lesznek a négy között, és persze kérdés, hogy ki okoz majd meglepetést.

– Akár valamelyik társrendező, Ukrajna vagy Lengyelország?

– Azt kétlem, az előbb felsorolt hármas mögött nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, elég, ha csak az angolokra, olaszokra vagy a franciákra gondolunk. Angliának akár ki is jöhet jövőre a lépés.

– Mi a stáb programja a februári, Bulgária elleni első 2012-es válogatott mérkőzésig?

– Rengeteg a tennivaló, elemezzük az elmúlt egy-másfél év meccseit, videó-anyagokat vágunk össze, a cél, hogy a pozitív dolgokat felerősítsük, a sikertelenségekre pedig felhívjuk a figyelmet.  Munkatársaim és én is megfigyeljük mind a magyar játékosokat, mind az ellenfeleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik