Foci

Kemény ítéletek várhatóak bundaügyben

Még nem nálunk, hanem Kínában. Több mint húszan, volt szövetségi és klubalkalmazottak, illetve játékvezetők is ítélőszék elé állnak a héten.

Tieling városában hétfőn a Kínai Sporthivatal üzleti osztályának egykori vezérigazgató-helyettesét, a Kínai Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának volt igazgatóját, Csang Csien-csiangot hallgatta meg a bíróság, akit idén márciusban bundázás és korrupció gyanújával tartóztattak le.

Azzal vádolják, hogy visszaélt hivatali pozíciójával, 1997 és 2002 között összesen 2,38 millió jüan (87,5 millió forint) értékű kenőpénzt fogadott el. Ha bűnösnek találják, az egykori vezetőre akár 10 év börtönbüntetés is várhat.

Csangot kedden a Senszi csapatának egykori menedzsere, a csalással és kenőpénzek elfogadásával vádolt Vang Po követi az ítélőszék előtt. Szerdán korrupció vádjával Jang Ji-min, a szövetségi adminisztrációs központ volt igazgatóhelyettese áll bíróság elé.

Az egykori hivatali vezetőkével párhuzamosan folyik az ország legjobb játékvezetőit is érintő büntetőper Tantung városában. Az ügyben vádlottként hallgatják meg a Kínában az “arany síposként” is emlegetett, Lu Csünt, a 2002-es világbajnokság egyik bíróját.

Az ország és az Ázsiai Labdarúgó Szövetség legjobb játékvezetőjének is megválasztott, 2005-ben visszavonult Lut tavaly vették őrizetbe. A vád szerint 2003-ban a Shanghai Shenhua klub győzelmének elősegítéséért 350 ezer jüant (12,9 millió forint) fogadott el, ugyanennyit kapott Csang Csien-csiang is, ezt utóbbi hétfőn be is vallotta.

A központi vezetés 2009-ben hirdetett harcot a korrupció és bundázás ellen. A kampány elindítása óta több tucat hivatalnokot, magas rangú vezetőt, edzőt és játékvezetőt vettek őrizetbe, köztük a CFA egykori alelnökét, Nan Jongot és utódát, Hszie Ja-longot.

A bírósági perek elindulását jó jelként, a változás előszeleként értékeli a közvélemény. A bíróság épülete előtt hétfőn “Újjáéledőben a kínai labdarúgás” feliratú táblákkal is hangot adtak optimizmusuknak a szurkolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik