Sport

Mátyásföldről törne Las Vegasig a magyar ketrecharcos

Fábián Melinda súlycsoportja egyik legjobb ketrecharcosa. Nyáron az USA-ban készülhetett, most az amerikai tapasztalatokat felhasználva törne a trónra. Sem ő, sem edzője, Peszlen Ferenc nem adná alább. Riport egy eldugott mátyásföldi edzőteremből.

A Budapesten, az Örs Vezér terétől mintegy 20 percnyire, csendes, kertvárosi környéken található Baseline Sport Arénában Fábián Melindától, a 30 éves magyar ketrecharcostól és edzőjétől, Peszlen Ferenctől hangos az épület. A komplexum profin összerakott: gépek tucatjaival, minden igényt kielégítő felszerelésekkel és egy hivatalos MMA-ketreccel van felszerelve.

A magyar valóságban, a futballstadionok országában, a néhol elhanyagolt és omladozó vidéki és fővárosi sportkomplexumok Magyarországán kész csoda, hogy az állam által helyzetbe hozott, tao-milliárdokkal kitömött látványsportokon kívül bármi és bárki életben tud maradni.

Az MMA, vagyis a ketrecharc hátránya itthon, hogy szabadidősportként van elkönyvelve, sem az olimpiai, sem a nem olimpiai sportágak között nincs nyilvántartva, ezért egyáltalán nem részesül állami támogatásban.

A sokoldalú harcos, Fábián Melinda

Edzésre érkezünk a mátyásföldi arénába. A bemelegítés után jó iramú, pörgős sparringokkal, azaz kesztyűzéssel, egymás elleni mini-meccsekkel gyakorolnak Fábiánék. Főhősünk mellé három edzőpartner is csatlakozik, így több technikával, szélesebb repertoárral találja magát szembe. A taktikán, a helyes kivitelezésen van a hangsúly, a ketrec mellől Peszlenék folyamatosan hajtják a tanítványokat. Ezt így, azt meg úgy csináld, tanácsolják az olykor-olykor a földön patthelyzetig jutó sportolóknak.

Peszlen mindenben Fébián Melinda mellett áll Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A pulzus végig magas, a menetek közötti percekben nyújtó- és légzőgyakorlatokkal próbálnak lenyugodni a felek. Ám a pihenés perceiben sincs megállás, megy a diskurzus a mozdulatokról, az éppen lecsúszott rúgásokról, vagy a jól kivitelezett kombinációkról.

Fábiánt csak a foglalkozás végén, félig még a le nem küzdött légszomj állapotában sikerült elkapnunk. Egy óriási, messziről is jól látható monoklival közeledik, mint megtudjuk, egy edzésen sikerült ekkorát kapnia. De nem most kezdte, mondja, van már a lábában néhány menetnyi tréning.

Magát a harcművészetet 12 éves koromban kezdtem sótókan karatéval, de idővel kipróbáltam még néhány változatát a karaténak, illetve már 18 éves korom után – amikor éppen kempóztam – kipróbáltam a birkózást és a thai boxot is. Magát az MMA-t két és fél éve kezdtem el

– kezdi a történelmi visszatekintőt Magyarország egyik legjobb ketrecharcosa, Fábián Melinda. Azt mondja, soha nem tudatosította magában, hogy küzdősportolóként szeretne érvényesülni, egyszerűen így alakult, így tudott kiteljesedni.

A monoklit egy hasonló edzésen szerezte – de természetesen ez nem fogja megállítnai Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Időben észlelte, mondja, hogy a professzionális sport lesz az ő útja, így hamar elhatárolta magát a zavaró tényezőktől, és mindent e célnak rendelt alá. „Ez egy külön életstílus” – bólogat.

A családom mindig támogatott, ez nem volt kérdés. Édesapám maga is sportember, tudja, mit jelent küzdeni a nagyobb célért. Az évek alatt akadt néhány sporttársam, aki lemorzsolódott, ki ezért, ki azért, de akik megmaradtak nekem, mind-mind mellettem állnak jóban és rosszban egyaránt.

Senki nem mosolygott még ránk ilyen kemény edzés után ilyen kedvesen Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Nem szeretnéd kizsebelni Fábián Melindát!

Fábián Melinda úgy véli, azok az emberek, akik végül hátat fordítottak neki, valószínűleg azért tettek így, mert nem tudják elfogadni az ő életvitelét – nem egy, nem kettő dolgot kellett feláldozni a sport és a siker érdekében. Mosolyogva azért hozzáteszi, senki ne gondolja, hogy nem engedte volna ki néhányszor a gőzt fiatalon, sőt táncolni kifejezetten szeret.

Kemény edz Fábián Melinda, hogy elérje élete álmát Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Fábián neve a csütörtökönként a Sport 1-en vetített The Ultimate Figher című ketrecharcos-valóságshowból lehet ismerős. A magyar MMA-s az autójának eladásából finanszírozta az útját Las Vegasba, ahol egy válogatón végül igent mondtak neki. Hiába dolgozott – a többi harcoshoz hasonlóan – teljesen idegen edzővel, a műsorról azt mondja, óriási kaland volt innen, egy ilyen pici országból kijutni a sportág legjobbjai közé. Saját szemével láthatta, hogyan működik a világ arrafelé, mi kell ahhoz, hogy jobb és jobb legyen minden nap.

Rengeteget tanultam. Megtapasztalhattam az MMA intézményesített részét, hogyan van felépítve a struktúrája, ami itthon például teljesen hiányzik. Ha a hazai szövetség kéri, el tudom mondani, hogyan működnek Amerikában a dolgok. Ami még fontos volt számomra, hogy fel tudtam mérni, hol is tartok pontosan – a műsor készítői szerint – a világ 16 legjobb, 57 kilós versenyzőjéhez képest. Tisztában vagyunk azzal, hogy hol tartunk, miben kell fejlődni.

A magyar versenyző végül az első meccsén kikapott, így kiesett a végső győzelemért, a UFC-világbajnoki címéért folytatott harcból.

De valami kis csavar lehet a háttérben, mert nagyon titokzatosan, nagyon mosolyogva mesél arról, hogy a céljai nem változtak, és igenis világbajnok akar lenni.

Hogyan fogalmazzak úgy, hogy ne lőjem le a poént? Amiért kimentünk, azt meg tudtuk szerezni, akármi is legyen az, most nem mondhatom el. Cél a világbajnoki cím, szervezettől függetlenül. Plusz a másodlagos álmom, hogy a honi MMA-t egyengessük az útján; kialakítsuk a megfelelő struktúrát, és a fiatal bunyós lássa, milyen lépcsőfokokat kell megtenni a siker érdekében.

Az ember Fábián Melinda mögött

Sokszor hallok emberekről, akik azért hagyják abba a sportot, mert nincsen benne pénz. Ilyenkor nyelek egy nagyot, majd azt mondom, itt úgy kell teljesíteni, hogy azt megvegyék, pénzt érjen. A sportág és maga a szemlélet is Magyarországon még gyerekcipőben jár, ezért csak keveseknek sikerül megélni belőle. Ha valakit csupán a pénz mozgat, az már az elején elveszett

 

– mondja Peszlen Ferenc, Fábián Melinda edzője. Elmondja, maga is belerakott néhány évtizedet a legkülönbözőbb küzdősportokba, volt tapasztalata, előképzettsége, mielőtt átvette volna Fábián Melinda edzéseit. Amondó, azért dolgoznak, hogy tanítványának látható, kivehető stílusa legyen a mezőnyben.

 

Az MMA előtt kjokusin karatéval, ökölvívással és K-1-gyel foglalkoztam, utána kezdtem el edzősködni. Több mint öt éve foglalkozom versenyzőkkel, Melindával pedig picit több mint két éve dolgozunk együtt. Olyan Magyarországon, hogy MMA-edző szerintem nem létezik. Én az állóbunyóval foglalkozom, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne lehessen minket a földre vinni. Minden nemzetnek megvan a saját stílusa, saját habitusa. Azon dolgozunk, hogy a jövőben lehessen tőlünk olyan megmozdulásokat látni, amivel mindenki meglepünk.

Olvasói sztorik