Sport

A megállíthatatlan Golden State Warriors az NBA bajnoka

Hiába LeBron James fantasztikus meccse, elbukott a címvédő Cleveland Cavaliers. A GSW mindössze egy mérkőzést veszített a rájátszásban.

A Golden State Warriors nagyon közel járt ahhoz, hogy megcsinálja a tökéletes rájátszást és a összes ellenfelét kisöpörve legyen az NBA bajnoka, de a Cleveland Cavaliers elleni párharc negyedik mérkőzésén, a több rekordot is megdöntő címvédő belerondított az összképbe. Így azonban lehetőség nyílt az oaklandiek előtt, hogy hazai pályán legyenek bajnokok.

A kedd hajnali mérkőzésen jól kezdett a vendég Cavs, nyerték az első negyedet 37-33-ra, a második játékrészben pedig 8 ponttal is vezettek, aztán jött egy üresjárat, a hazaiak pedig egy 28-4-es rohanással fordítottak. A GSW-ben Kevin Durant és Steph Curry emelkedett ki, a túloldalon pedig LeBron James és Kyrie Irving, ám míg az előbbi duó nagy segítséget kapott a csapattársaktól, Jamesék csak JR Smithre számíthattak.

Az első félidő legszebb jelenetei:

A Cavs ennek ellenére is ott tudott maradni a Golden State nyakán, bár a Warriorsnak mindig volt valami válasza, ha a Cleveland közel tudott férkőzni. A negyedik negyed elején 98-95-re jött fel a Cavaliers, Durant vezérletével azonban ismét magabiztosan előnyt dolgozott ki magának a GSW.

Bő négy perccel a vége előtt Curry dobott be egy sima ziccert, 122-108 volt mér az állás ekkor, csoda kellett volna ahhoz, hogy a Cavaliers megakadályozza a bajnokavatást. A csoda elmaradta, minden idők egyik legszínvonalasabb döntőjének utolsó két perce gyakorlatilag a hazaiak ünneplésével telt.

LeBron James az elsők között gratulált Kevin Durantnek:

A Golden State Warriors 16-1-es győzelem/vereség mutatót hozott a mostani rájátszásban és 1947, 1956, 1975 és 2015 után ötödször lett bajnok.

Durant 39 pontot, Curry 34-et dobott a hazai oldalon. A vendégektől James 41 pont, 13 lepattanó, 8 gólpasszos meccse is kevés volt. Irving 26, Smith 25 ponttal zárt. Ahol a legnagyobb volt a különbség, az a padok teljesítménye: a Golden State cseréi 35 pontot szereztek (André Iguodala egymaga 20-at), a Cavsnél ez a szám mindössze 7.

Korábban csak két csapat tudott úgy bajnok lenni, hogy mindössze egy mérkőzést veszített a rájátszásban:

  • a Philadelphia 76ers 1983-ban,
  • és a Los Angeles Lakers 2001-ben.

Durant lett a nagydöntő legértékesebb játékosa (MVP), neki ez az első bajnoki címe. A döntő mérkőzésein 38, 33, 31, 35 és most 39 pontot dobott. Egészen elképesztő. Főleg, hogy Michael Jordan és Wilt Chamberlain után ő mindössze a garmadik játékos a liga történetében, aki négy gólkirályi címet is nyert és bajnok is volt.

Eredmény – NBA-döntő, 5. mérkőzés

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers129-120 (33-37, 38-23, 27-33, 31-27)

A párharcot a Warriors nyerte, 4-1-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik