Sport

Hosszú Katinka: Olyan jó vagyok, hogy emiatt szabályt kellett hozni

Hosszú Katinka a napokban tért vissza amerikai edzőtáborából, szombaton pedig már kilátogatott a Duna Arénába, ahol épp a Budapest Open versenyei zajlanak. Bár nem indult, egy éremátadásnál így is volt feladata, ő adta át az aranyérmet a 400 gyorsot megnyerő Késely Ajnának.

Ezután nyilatkozott az M4 Sportnak, azt mondta, őt nem tartotta vissza sosem, hogy a repülőgépről leszállva egyből versenyezzen, de most nem tervezett indulni, két edzőtábor között van, majd a Mare Nostrumot szeretné megnyomni. Azért egyet már edzett reggel a budapesti vizes vb uszodájában.

Ami az edzőtábort illeti, ő teljesen feltöltődött. Vele és edző-férjével, Shane Tusuppal tartott Dudás Dániel is, akivel még viccelődtek is:

Edzőtársam ott volt velem, ő szinte „meghalt” ebben a három hétben, én meg feltöltődtem.

Az elmúlt napok nagy híre az volt, hogy a FINA megváltoztatja a rövidpályás világkupa lebonyolítását, de pont úgy változtattak, hogy abból Hosszú Katinkáék jönnek ki rosszul.

Ilyen az élet, feldolgoztam. De azért mélységesen bosszant.

Azt mondta, hogy egyfelől azért bosszantja, mert nem tud minden helyszínen négy számnál többen is elindulni. Másfelől pedig bár a versenyek jobbá tételére hivatkoznak, de közben meg lesznek olyan úszók, akik korábbi világbajnoki, vagy olimpiai győzelmük miatt automatikusan ott lesznek a döntőkben, miközben egy fiatalabb úszó elindul előfutamban, eleve fáradtabb lesz, így esélye sem lesz a fináléban.

Azt szeretnék, hogy a verseny szorosabb legyen, ne az legyen, hogy odamegyek és nagyon sok versenyszámot megnyerek.

De közben nem ért egyet az új szabályozással. Amikor megkérdezték, neki milyen ötletei vannak, azt mondta, hogy mivel 5 éven keresztül járták a túrát, jóban lettek az ott dolgozó FINA-alkalmazottakkal, próbáltak segíteni ötletekkel, ami által jobb lehetne a Világkupa, és hogy több versenyző jöjjön el. Többen is mentek, bár Hosszú Katinka szerint hiba volt, hogy 50-es medencében volt a 2015-ös sorozat, mert kicsit visszaesett a lelkesedés.

Fotó: Europress

Nem több pénzdíj kell szerinte, hanem meghívni a versenyzőket. Ő azt mondja, hogy a mai napig magának fizeti az útjait. Az ő esetében ez visszajön, de sokan nem tudják ezt bevállalni, hogy kiadjon nagy összeget és nem nyeri vissza. Ha pedig több a versenyző és nagyobb a verseny, akkor többen néznék a vk-t.

Felajánlottuk, hogy segítünk a promózásban, nem szeretnék, hogy egy sztárra épüljön a világkupa. Látjuk az eredményét.

Megkérdezték tőle azt is, hogy ez nem zavarta-e meg őt a világbajnoki felkészülésben. Erre mosolyogva azt mondta, hozzászokott már az ilyen szituációkhoz, ezek éltetik.

Úgy is nézhetjük: olyan jó vagyok, hogy szabályt kellett hozni, hogy ne nyerjek többet.

Végül elmondta, az hogy Budapesten lesz a világbajnokság, olyan neki, mint egy olimpia. Kezd már izgulni és nagyon várja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik