cselgáncs (cselgáncs, judo, )
Sport

Két cselgáncsozónk is fennakadt a doppingvizsgálaton

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2017. 04. 26. 15:00

A 24.hu információi szerint a KSI és a PVSK egy-egy sportolójára vár büntetés tiltott szer használata miatt.
Korábban a témában:

A 24.hu úgy értesült, hogy még januárban, a Kecskeméten megrendezett országos felnőtt cselgáncs bajnokságon két versenyző is fennakadt a doppingellenőrzésen. Információnk szerint egyikük, K. Dávid, a PVSK versenyzője ügye banális eset, hiszen olyan hétköznapi gyógyszer szedett be, aminek egyik alkotóeleme tiltólistás – ő enyhébb büntetésre számíthat.

Ugyanakkor úgy tudjuk, a KSI cselgáncsozója, J. Ákos már keményebb szerrel, szteroiddal bukott meg, ami azért már nem tréfa.

A hivatalos WADA-protokoll szerint minden pozitív eset után azonnal háromtagú bizottság áll fel, amelynek tagjait a MOB, a Magyar Antidopping Csoport és a szövetség egy-egy képviselője adja.

Így azt feltételeztük, legalább az országos bajnokság óta lefolytatott három elnökségi ülés egyikén tájékoztatták az elnökség tagjait az estekről és a szövetség honlapján találunk valami hivatalosat. Megpróbáltunk nyomára lelni az infónak, de a jegyzőkönyveket tartalmazó dokumentum fül alatt elérhető okiratok egyike sem tesz említést az doppingügyek tárgyalásról.

Honlapunk ezért megkereste a szövetség sportigazgatóját, Nagy Andrást, aki szűkszavú volt, de lényegét tekintve elismerte a doppingeseteket:

A szokásos eljárásnak megfelelően felállt a vizsgálóbizottság, de amíg jogerőre nem emelkedik annak határozata, addig nem kívánok nyilatkozni az ügyben.

A KSI részéről Pánczél Gábor szakedző kérdésünkre úgy reagált, ők nem vártak a bizottság határozatára, azonnal elküldték a klubtól a versenyzőt. Azt mondta:

nálunk a gyanú árnyéka is elég ehhez.

Magyar cselgáncsozónak legutóbb 2011-ben volt doppingügye, amikor január közepén Ungvári Attilának a bakui Világkupa után lett pozitív a tesztje. Furcsa módon a 73 kg-ban érdekelt versenyző ennek ellenére rajthoz állhatott a februári Hungária Kupán, ahol aranyérmet nyert, de a verseny után ott is pozitív doppingmintát szolgáltatott. Az Európa-bajnoki harmadik cselgáncsozó esetében a szövetség kiállt sportolója vétlensége mellett, ennek ellenére a ceglédi versenyző elesett a londoni olimpián való indulás lehetőségétől.

Doppingkérdésekben ki így, ki úgy viselkedik

Akadnak szövetségek, amelyek élen járnak a doppingellenes harcban, és valamennyi sportágban előforduló esetet azonnal nyilvánosságra hoznak. A kajak-kenusok például úgy gondolkodnak, a dopping általános probléma, ezért ha versenyzőik azt tapasztalják, hogy a szövetség kérlelhetetlenül mindenkit lebuktat, akár vállalva a jogi bonyodalmakat még egy atipikus minta alapján is képes olimpikonokat visszatartani, az kellőképpen elrettentő példa. Rájönnek, nem biztos, hogy megéri kockáztatni.

A toleranciaküszöb nyilván a cselgáncsozóknál is nulla, de ők úgy látszik, egy merőben ellentétesen kommunikációban hisznek. Azt gondolják, nem feltétlenül jó nyilvánosságra hozni, jobb belső ügyként kezelni a problémákat.

A baj az, hogy a 21. század információ vezérelte világában ez szinte lehetetlen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.