Sport

Itt az új magyar sikersportág, amit a tehetség, a csapatszellem és egy kínai edző hívott életre

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink két ezüst- és egy bronzéremmel zárták a rotterdami világbajnokságot. Mindkét váltó felállhatott a dobogóra, a hölgyek a második, a férfiak pedig a harmadik fokra, Liu Shaoang pedig 1000 méteren szerzett ezüstöt.

A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea összeállítású staféta ráadásul történelmi tettet hajtott végre, hiszen ebben a számban még a finálé is elérhetetlennek számított korábban.

Itt az új magyar sikersportág, amit a tehetség, a csapatszellem és egy kínai edző hívott életre 1
Fotó: Róth Tamás

Siklottak még kategória

2018-ban Pjongcsangban rendeznek téli olimpiát, s a sportág magyar képviselői – sikeres kvalifikáció esetén – immár esélyesként utazhatnak Dél-Koreába. Nagyot fordult velük a világ, hiszen a 2014-es szocsi játékokon “csupán” a pontszerzés jött össze a mieinknek.

A hölgyek közül egyéniben Heidum Bernadett a B-döntőbe kvalifikálta magát, végül a 9. helyen végzett az 1500 méteres távon. A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Darázs Rózsa, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra által fémjelzett magyar staféta szintén a kisdöntőben volt érdekelt, és a 6. helyen zárt.

A férfiak mezőnyében Béres Bence már az előfutamokban befejezte szereplését, Knoch Viktor 500 és 1000 méteren is a negyeddöntőig jutott, Liu Shaolin Sándornak utóbbi távon sikerült ugyanez. Négy évvel korábban Vancouverben Huszár Erika lett 6., a női váltó pedig az 5. helyen végzett.

Élre álltak

A fentiekből is látszik, hogy azért nem a magyar gyorskorcsolyázók pengéjétől rettegett a világ az utóbbi években, de egy kínai edző és egy testvérpár érkezésével megváltozott a helyzet. Liu Shaolin Sándor 2013-ban már jelezte, hogy nagy dolgokra hivatott: Varsóban még be kellett érnie egy bronzéremmel a junior világbajnokságon, de egy évvel később Erzurumban már aranyat ünnepelhetett 500 méteren.

Itt az új magyar sikersportág, amit a tehetség, a csapatszellem és egy kínai edző hívott életre 2
Fotó: Ahmet Okatali / Anadolu Agency

Ebben a sportágban évtizedeken keresztül hiába ácsingóztak medálért honfitársaink a világbajnokságokon. 2015-ben jött az áttörés, az idősebbik Liu-fivér két ezüsttel (500 méter, váltó) térhetett haza Moszkvából. Tavaly Szöulban már a felnőttek között nyert aranyérmet a vb-n, idén pedig a torinói Európa-bajnokságon ért fel a csúcsra 1000 méteren.

Öccse szorosan ott korcsolyázik mögötte, Liu Shaoang Innsbruckban a juniorok világbajnokságán 500-on, 1000-en és 1500-on is diadalmaskodott, így összetettben is aranyérmet ünnepelhetett.

A kínai fecske

Zhang Jing öt évvel ezelőtt érkezett Magyarországra, jelenleg főedzőként vesz részt a fiatalok felkészítésében. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség azért igazolta le, hogy világszinten is versenyképessé tegye a sportág honi képviselőit.

Először is a technikájukon javítottam, korábban nem fordítottak nagy figyelmet erre. Ezt követően megmutattam nekik, hogyan versenyezzenek. Az utóbbi évek nagy viadalain nem igazán tudták, hogyan korcsolyázzanak a nagy téttel bíró futamokon

-mondta a szakember még 2014-ben a thesportreview.com-nak. Az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Jászapáti Petra szerint a kínai tréner új technikai és taktikai elemekkel bővítette a magyar korisok repertoárját.

Itt az új magyar sikersportág, amit a tehetség, a csapatszellem és egy kínai edző hívott életre 3
Fotó: AP / Peter Dejong

Szakavatott szemei olyan apróságokat is észrevesznek, amit más edzők nem feltétlenül látnának meg, emellett előzéstechnikában is rengeteget fejlődtek a mieink az irányítása alatt. Kemény fegyelem jellemzi az edzéseit, a versenyzők pedig felnéznek rá, megbíznak az elképzeléseiben.

Liu Shaolin Sándor elmondása szerint, ha a Lina becenévre hallgató edző korábban kerül Magyarországra, a jelenlegi szintnél is előrébb tartanánk. Valóban egy fecske csinált volna nyarat a szélsebes téli sportágban?

Darázs István szakágigazgató szerint a fentieken túl a csapatszellemben kell keresni a siker titkát. A sportvezető hangsúlyozta: a versenyhelyzetet többrésztvevős edzésszituációban lehet csak modellezni, ehhez pedig közel azonos képességű sportolókra van szükség, ami a női és a férfi mezőnyben is adott.

Pályázunk a pjongcsangi pódiumra

Short trackben még sosem ünnepelhettünk érmet a téli olimpiák történetében, Huszár Erika nevéhez fűződik a legjobb magyar eredmény, aki egyedülálló módon elmondhatja magáról, hogy háromszor is pontszerző helyen végzett az ötkarikás játékokon (egy 5. és két 6. hely).

A 2000-es évek végén ez óriási bravúrnak számított, egy évtizeddel később pedig ott tartunk, hogy a mieink éremesélyesként utazhatnak Dél-Koreába. Ehhez persze előbb az indulási jogot kell kivívni.

A kvalifikációs időszak idén szeptember 28-tól november 19-ig tart, négy világkupa-futam eredményeit veszik figyelembe a végelszámolásnál. Két-két versenyt rendeznek majd Európában és Ázsiában, a legjobb nyolc váltó szerepelhet az olimpián. Amennyiben sikerül kivívni a stafétáknak az indulást, 5-5 női és férfi versenyzőnk lehet ott a játékokon.

Biztos vagyok benne, hogy tudnak javulni még. Ebben a szezonban látszik, hogy több ország is kiemelkedő versenyzőkkel áll rajthoz. A fiúk között egyre több a feltörekvő fiatal tehetség. A nőknek nehezebb dolguk van, ugyanis több a topversenyző, akik a világ legjobbjai. A férfiak jó formában vannak, azt hiszem, meglesz az olimpiai kvalifikáció is. A nőknél, ha tudják hozni a jó formájukat és nem hibáznak, szintén meglehetnek a kvóták

-mondta Zhang Jing a moksz.hu-nak. Kollégájával Bánhidi Ákossal a 2016-17-es versenyszezon lezárásaként játékos, levezető tréningeket terveznek a héten.

Egy kis pihenő után április 17-én kezdjük el az alapozást. Mi az edzőkkel elkezdjük az elméleti felkészülést, összerakjuk az edzéstervet, megvitatjuk, hogy min kellene változtatni az előző szezonhoz képest. Igaz, hogy ez egy csapat, de az összes versenyzőnek a saját szintjéhez kell igazítanunk a programot

-nyilatkozta az M4 Sportnak Bánhidi.

A pjongcsangi téli olimpiát 2018 februárjában rendezik, azt megelőzően Budapesten is drukkolhatunk a mieinknek, hiszen Magyarországon is lesz világkupa-forduló a következő szezonban. Kósa Lajos MOKSZ-elnök világbajnokság előtti kijelentése reméljük egy év múlva ilyenkor is megállja a helyét:

Néhány éve még csak reménykedtünk benne, de ma már sok esetben a világ nézi a mi hátunkat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik