Sport

Orbán fogorvosa az Ironmant fúrja

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2017. 03. 02. 16:57

Triatlonos tanmese a szomszédról meg a tehenéről, amely éppen megdögleni látszik. Fókuszban az Ironman-verseny, valamint a szövetség és a vállalkozó elmérgesedő konfliktusa.
Korábban a témában:

Budapest az utóbbi három évben minden nyáron megrendezte a triatlon Forma-1-ének nevezett Ironman 70.3 nevű eseményt, ami egyfelől hatalmas dzsembori, másfelől egy rendkívül szigorú szabályrendszerre épített sporttermék, számos licenckötelezettséggel. A jogtulajdonos egy 1991-ben, Floridában alapított privát vállalkozás, a World Triathlon Corporation (WTC), 2014 és 18 között “Mr. Triatlonnak”, a sportág honi elismertségében elévülhetetlen érdemeket szerző Kropkó Péternek adta oda a rendezési jogot.

A hawaii ironman kétszeres hetedik helyezettje (1996, 2000) talált egy a pénzügyekhez és a reklámhoz is értő társat, Csomor Tamást, majd 2013-ban közösen alapítottak egy céget. A Kropkó Promotion Kft.(KP Kft.) kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországon is meghonosítsák ezt a versenyformát.

Kropkó Promotion Kft.

A Kropkó Promotion Kft.-t 2013 szeptemberében alapították félmillió forintos alaptőkével. A tulajdonosok fő tevékenységként egyéb sporttevékenységet jelöltek meg, de a rendezvényszervezés célja érdekében vagy 30 további tevékenységet vett fel a kft. a tevékenységi körei közé.

Alapítóként Kropkó Péter és a Solution Factory Reklám és Marketingkommunikációs Kft. jegyzi a céget. Utóbbi Csomor Tamás érdekeltsége, és csak 2016 októberéig van jelen tulajdonostársként a cégnyilvántartásban, pont addig az időpontig, amíg Csomor lemondott a Kropkó Promotion Kft. ügyvezetéséről, amit Sumi Rita Máriának adott át.

A kft. 2013-ban 2 millió forint árbevételt jegyzett, 2014-ben 132 milliót, 2015-ben pedig 380 milliós mérlegadattal rendelkezett.

Kezdjük a kályhánál

Az Ironman 70.3 versenyeken részt vevő, többségében felső középosztálybeli férfiak és nők a triatlon szabályai szerint úsznak (1,9 km), kerékpároznak (90 km) és futnak (21,1 km). Az egy-egy hosszú hétvégén lebonyolított sportesemény mégsem tartozik az olimpiákon is érdekelt Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) vagy annak tagszervezete, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) égisze alá.

Egyszerű sportpárhuzammal: pont úgy semmi közük egymáshoz, mint a profi boksznak az amatőrhöz, a WBC-nek a Nemzetközi Boksz Szövetséghez, vagy annak tagszervezetéhez, a Magyar Boksz Szövetséghez.

Míg az ITU és tagszervezete, az MTSZ jobbára a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, illetve itthon az állami forrásból befolyó támogatásokat költik, érmekben és olimpiai pontokban gondolkodnak, addig a WTC tömegben és pénzben.

A WTC üzleti vállalkozás, amely ráérzett, hogy emberek sokasága keresi a fizikai teljesítőképessége határát, ráadásul hajlandó fizetni is az önsanyargatásért. Nem is keveset. Sokat.

A WTC nem kér és nem kap támogatást. Olyan üzleti modellt épített fel, amely megél a piacon. Az Ironman 70.3 versenyek rendezési jogáért tülekednek a városok, mert a többségében 3-4 napos eseményekre ezrével érkeznek a versenyzők és a hozzátartozók. Tülekednek a szponzorok is, mivel a célközönség, amely képes kifizetni a szállodai szobán, az utazási költségen felül a 180-250 eurós (!) nevezési díjat is, vásárlói szempontból kimondottan erős célcsoport.

Csoda hát, ha miközben a Wall Street Journal 900 millió dollárra becsülte a WTC piaci értékét, 2015 elején egy kínai befektető cég, a Dalian Wanda Group 650 millió dollárért és a korábbi tulajdonos, a Providence Equity Partners hitelállományának átvállalásáért cserébe tokkal vonóval megvette az egész világot franchise-rendszerben behálózó sportvállalkozást? A kínaiak tovább szélesítik a portfóliót, immár utcai futó és kerékpáros tömegrendezvényekbe is beszálltak, a vállalkozás értéke ma már több mint egymilliárd dollár.

Mindeközben Magyarországon

A WTC-nek és a magyarországi jogtulajdonosnak, a Kropkó Promotionnek (KP) tehát semmi köze a Magyar Triatlon Szövetséghez. A sporttörvény 67. paragrafusának első bekezdése szerint mégis:

sportrendezvény a szakszövetség, illetve a sportági szövetség által meghatározott előírások, valamint a külön jogszabályban foglaltak szerint szervezhető.

Azaz hiába futnak a nagyvilágban párhuzamosan, egymástól függetlenül, de békében a két triatlonszervezet versenyei, ha Magyarországon Kropkó Péter a WTC égisze alatt nem rendezhet Ironman 70.3 versenyt, kizárólag az MTSZ egyetértésével, mi több, 2015 óta a finanszírozás terén is aktív közreműködésével.

Emiatt van most bajban Kropkó Péter.

Fogorvosi eset

A HVG azt írja, Bátorfi Béla 1996-os szakvizsgája óta az Orbán család fogorvosa.  hogy cége ötévnyi működés után már évente 100-200 milliós árbevételt hozott össze. Bátorfi csillaga azonban a 2010-es kormányváltás után emelkedett fel, amikor üzlettársával, Szűcs Lászlóval közösen nagy cégbirodalmat épített fel, és az Átlátszó korábbi gyűjtése szerint 2013-ban csaknem 2,2 milliárd forint állami és uniós támogatást kapott a fogászati turizmusban utazó Bátorfi-cégháló.

Pedig a 2014-es első verseny megrendezéséig az idézett paragrafusnak nem sok jelentősége volt. A KP Kft. az MTSZ és a 2014 júniusában megválasztott új elnök, az Orbán Viktor fogorvosaként is ismert dr. Bátorfi Béla elvi hozzájárulásával rendezte meg az év legjobb triatlonversenyét úgy, hogy az idő szűkössége miatt a miniszterelnök a saját kerete terhére ítélt oda 200 millió forintos támogatást a KP Kft.-nek.

Egy 2015. eleji kormányhatározat miatt, amely szerint kiemelt sportesemény esetében az állam nem támogathat magánvállalkozást mint rendezőt, csak sportági szakszövetséget, másodjára már az Emberi Erőforrások Minisztériumától és az MTSZ-en keresztül érkezett a verseny rendezőjéhez az igényelt és megítélt 300 millió forintnyi támogatás.

Látszólag nem nagy a különbség, a sportági berkeken belül mégis kiverte a biztosítékot, mert az összeg így kvázi a szövetségen belül jelentkezett. És őrült nagyságú juttatásnak látszott: a triatlon ugyanis nincs a tizenhat kiemelten támogatott olimpiai sportág között, így akkoriban a megítélt Ironman-támogatási pénz töredékéből, évi 60 millió forintos állami támogatásból éldegélt.

Azok a sportági szereplők, akik évtizedek óta például Tiszaújvárosban vagy épp Nagyatádon rendeznek színvonalas versenyt, nevelik, versenyeztetik a magyar triatlon-utánpótlás legjobbjait, miközben ennek az összegnek csupán a töredékét kapják, felkiáltottak: álljon meg a gyalogmenet! Felháborodtak azon, hogy egy színtiszta üzleti vállalkozás, horribilis nevezésidíj-bevétellel, szponzori támogatással kap 300 millió adóforintot, miközben nekik felkopik az álluk.

Erre a felvetésre a KP Kft. azt válaszolja:

A kimutatások szerint az Ironman 70.3 egy hosszú hétvége alatt nagyjából 500 millió áfa-többletbevételt hoz, ergo az esemény a támogatást levonva is vastagon nyereséges Budapestnek, Magyarországnak.

A limaitól a floridain át a dublini Ironman 70.3 versenyekig is nyilván ezért kapnak a helyi rendezők az önkormányzatoktól kisebb-nagyobb támogatást.

A világon mindenhol versengenek a jogért, nálunk ez sem megy simán

Tehát megjelent a pénz, elkezdődött az egymás zsebében turkálás, és azóta folyamatosan mélyül az árok a szövetség és a KP Kft. között.

A sportág eddigi főszereplőinek fejében egy másik félelem is felkiáltójelként villogott: itt van ez az állami támogatással megerősített amerikai (kínai) termék, amely durva konkurenciát jelent, lefölözi majd a magyar piacot.

Szar ügy

Az MTSZ állította, hogy a tavalyi verseny során a Kopaszi-gát vize olyan mértékben tartalmazott Enterococcust és Coli baktériumot, magyarul emberi ürüléket, hogy fertőzésveszély miatt az adott pillanatban alkalmatlan volt a sportverseny megszervezésére.

Triatlon (triatlon, ironman budapest 70.3, )
Fotó: MTI

Ehhez képest Kropkóék mérései merőben mást mutattak. Állításukat látszik alátámasztani, hogy az ÁNTSZ nem “húzta be a kéziféket”, a verseny lezajlott, és az Országos Mentőszolgálat is megerősítette, hogy az adott időpontban és utána sem jelentkezett a sportolók közül senki fertőzéses tünetekkel.

Ezt látszott alátámasztani, hogy a KP Kft. 2016-ban további rendezvényre kért engedélyt. Májusi velencei versenyét azonban az utolsó pillanatban a rendőrség lefújta, mert a szombatra tervezett esemény előtt egy nappal kapott egy levelet az MTSZ-től arról, hogy a szakszövetség véleménye szerint a KP Kft. nem tudja lebonyolítani a versenyt.

Ezért azt lefújták.

A vita olyan szintre süllyedt, hogy az MTSZ-en keresztül tavaly 180 millió forintos célzott állami támogatásban részesülő 2016-os verseny is veszélybe került (lásd jobbra a keretes írásunkat).

Sőt, a Magyar Triatlon Szövetség még tovább ment, az Ironman 70.3 verseny után a kialakult “súlyos sportbiztonsági és szervezési hibák” okán 65 millió forintra büntette a céget. Ilyen mértékű büntetés a magyar sportban példátlan és elképzelhetetlen.

Érdekes módon a kormány és a minisztérium ugyanakkor próbált segítő kezet nyújtani a felek közti konfliktus megoldásában. 2016. július 21-én, a 3. budapesti Ironman 70.3 megrendezése előtt kilenc nappal a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az Ironman 70.3 verseny 180 milliós támogatása mellé további 120 millió forintot biztosított az MTSZ-nek versenyszervezésre (100 millió) és a 2017.  évi ITU Világkonferenciára (20 millió).

Hiába lett azonban látszólag jóllakatva mindenki, máig nincs béke.

A harc azóta is folyamatos, sőt egyre durvul. Kropkóék bő tucatnyi alvállalkozónak tartoznak, a WTC felé is csak a jogdíj egy részét fizették meg, mondván, a saját tőke kiegészülve a verseny bevételeivel erre volt elegendő.

Eközben a szövetséghez már befolyt az állami támogatás összege, de az elnök és a főtitkár szerződés hiányára hivatkozva a mai napig, azaz a versenyhez, a teljesítéshez képest immár hét hónapja nem utal. Kropkóék és velük együtt az alvállalkozók is egyre türelmetlenebbül várják a pénzüket és azt kérdezik:

miért?

A Magyar Triatlon Szövetség azt állítja,

hozzájuk a Kropkó Triatlon Club fordult támogatási kérelemmel, így az MTSZ nem szerződhetett a Kropkó Promotionnal. Ha a Kropkó Promotion nem is kért soha támogatást, természetesen nem is kaphat.

A Kropkó arra hivatkozik, mindenki láthatta, ők már teljesítettek. Ezért törvénytelen, amit velük csinál az MTSZ. Már rég szerződést kellett volna kötni velük, és a támogatásnak is meg kellett volna érkeznie a számlájukra. A 22-es csapdájának érzik, hogy az állami támogatás szövetség felé történő elszámolásához pont azok a teljesítési igazolások és számlák kellenének, amelyeket nem kapnak meg az alvállalkozóktól, és amelyek hiánya miatt az MTSZ nem szerződik velük.

A szövetség állítja, mindez épp fordítva van, előbb a szabályoknak megfelelően kell tudni elszámolni, lévén Kropkóék szerződésben azt vállalták, rendelkezik a verseny megrendezéséhez szükséges forrással.

Hab a tortán, hogy a 180 millió forintos támogatással végső soron az MTSZ-nek kell a minisztérium felé elszámolnia. Ha ez nem történik meg, úgy a jogszabály értelmében a Magyar Triatlon Szövetség, ergo az egész sportág búcsút inthet a jövő évi állami támogatásának.

Róka fogta csuka

Mindkét felet órákig hallgatva sem lehet eldönteni, a jogszabályi háttér, a szövetségi alapszabály okozta megkötések, a verseny jogtulajdonosa, a vállalkozók, alvállalkozók szövevényes rendszere miatt kinek, miben van igaza és miben nincs.

Annak ellenére, vagy épp azért, mert Bátorfi elnök kivételével gyakorlatilag valamennyi résztvevő a triatlonból él, olyan messze állnak egymástól az álláspontok, hogy az augusztusi verseny óta kilenc per indult az ügyben, amelyből hármat az MTSZ első fokon már megnyert.

Ami biztos, a szerződés értelmében és a tervek szerint az idén nyáron is Budapestre jött volna a triatlonelit. Jelen állás szerint viszonylagos biztonsággal kijelenthető, hogy 2017 augusztusában nem lesz Budapesten Ironman 70.3., mert egyrészt határidőig a jogtulajdonos nem kért rá engedélyt, másrészt információnk szerint

a WTC vezetése egy keddi, budapesti helyszíni tájékozódást, informálódást követően egyenesen elmenekült a fővárosból.

Állítják, ők örömmel hozták volna ide akár a 2018-as világbajnokságot is, ám a rettenetes tapasztalatok, az átláthatatlan viszonyok miatt ez a vb már egészen biztosan nem Budapesten lesz.

Elméletileg a szövetségnek hivatalból feladata a sportág versenyszervezőinek támogatása, ők a triatlon népszerűsítéséért dolgoznak. A versenyrendező, miközben a sportágból él és a sportág népszerűsítéséért dolgozik, köteles betartani a szövetség előírásait. Eztán kiváltképp kérdés, a manapság röpködő társasági adókedvezmény és kiemelt sporttámogatási összegek mellett ez a “piti” 180 millió ki nem fizetése megéri-e azt a presztízsveszteséget, amelyet a kiszorítósdi közben a sportág egésze, a magyar sport, Magyarország elszenved?

Ami a legfájóbb: miközben az ügy kapcsán Kropkó Péter neve forog a médiában, és látszólag ennek a csúnya történetnek ő a főszereplője, a sportág ikonikus alakja már az anyagi csőd szélén áll, és azon gondolkodik, elhagyja az országot. Holott közel sem biztos, hogy ő a ludas a szövetség és a KP Kft. parttalan vitájában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.