Sport

Hanga Ádám: A cél az NBA

Hatodik évét tapossa a spanyol élvonalban Hanga Ádám, akit már Európa topjátékosai között tartanak számon. Folyamatos fejlődésről, a San Antonio Spursről és a nyári Európa-bajnokságról is beszélt, ahová 1999 után jutott ki ismét a magyar válogatott. Interjú.

Az előző szezonban eljutottak a bajnoki elődöntőig, az Euroligában pedig a Final Fourig a Baskoniával. Az idei formátokat elnézve ezt még akár túl is szárnyalhatjátok.

Nagyon nehéz lesz. Sőt, szerintem ezeket az eredményeket megismételni is. A spanyol bajnokságban a célunk mindenképpen az, hogy bejussunk a legjobb négybe. Pár hét múlva lesz a Király Kupa, ott a titkolt célunk, hogy nyerjünk hazai pályán, de az elvárás az elődöntő. Az Euroliga Final Four az más tészta, a lebonyolítás megváltozott tavaly óta. Sokkal kiegyensúlyozottabb lett a mezőny, azért is nagy harcok lesznek, hogy bejussunk a legjobb nyolcba.

Egyre stabilabban szerepel a Baskonia. Mi a titok?

A Baskonia azért rendre ott szokott lenni a legjobbak között, de volt pár szezon, amikor az igazolások nem sikerültek. Az elmúlt években bejöttek. Az anyagi háttér évről évre jobb, mostanra pedig egy erősebb csapatot tudtak összerakni papíron, mint amilyen tavaly volt. Az európai kosárlabdában a pénz fontos tényező, anélkül nehéz, ha pedig minél több van, annál jobb játékosokat tudsz igazolni.

Névjegy

Kor: 27

Született: 1989. április 12., Budapest

Magasság: 201 centiméter

Csapatai: Albacomp (2006-2011), Manresa (spanyol, 2011-2013), Baskonia (spanyol, 2013- ), Sidigas Avellino (2014-2015, olasz, kölcsönben)

NBA-draft: 2011, 59. hely, San Antonio Spurs

Sikerei: Magyar bajnoki ezüstérmes (2010-11), Magyar Kupa-ezüstérem (2010-11), Euroliga Final Four-résztvevő (2015-16), 4-szer az év magyar kosárlabdázója (2011, 2012, 2013, 2016), Junior príma-díj (2012)

Csapatkapitány vagy, a csapatod egyik húzóembere. Ez most életed legjobb szezonja egyénileg?

Nem tudom, a legjobb-e. Sok jó szezonom volt, például Manresában is – nyilván egy más szinten játszottam, mint most. Ami fontos, hogy mindig feljebb lépjek, apró lépésenként. Ez a folytonosság kell, hogy végigkísérje a pályafutásomat, ez az, ami mindig visz engem előre: hogy hétről hétre, hónapról hónapra, évről évre jobb játékos legyek.

Most szerencsére ismét jól megy, bár volt egy kisebb hullámvölgyem, mert nagyon kemény a menetrendünk, de szerencsére kezdek ebből kilábalni én is, és a csapat is.

A folyamatos fejlődést említetted. 2011-ben igazoltál Spanyolországba, a legjobbkor váltottál?

Előbb is mehettem volna, és akkor már lehet, hogy előrébb tartanék. Hat évet játszottam Fehérváron, akkor járt le a szerződésem, akkor volt lehetőségem rá, hogy külföldön kipróbáljam magam. Minden akkor történt, amikor történnie kellett. Persze, ha most beszélhetnék a 14 éves önmagammal, akkor azt mondanám, ne írjak esetleg alá az Albacompba, hanem menjek rögtön külföldre, de akkor lehet nem lettem volna ugyanaz a játékos. Talán túl korai lett volna, szóval úgy vagyok vele, minden úgy alakult, ahogy kellett, és a pályafutásom eddig elég szép.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Veled kapcsolatban megkerülhetetlen téma: látsz rá esélyt, hogy eljuss az NBA-be?

Úgy érzem, most már nem az a kérdés, hogy beférnék-e az NBA-be vagy hogy megértem-e rá.

Remélem sokan látják, hogy az Euroligában az egyik topjátékossá nőttem ki magam, hétről hétre játszom a legerősebb bajnokságban. Nagyban függ, hogy a San Antonio Spurs, ahol a játékjogom van, mit fog csinálni a nyáron. El szoktak jönni a meccseimre és megnéznek, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Az övék az utolsó szó: ők mondják meg, hogy akarnak-e vagy sem. De a nyáron mindenképpen az a cél, hogy az NBA-be eljussak.

Korábban topcsapatok, mint akár a Barcelona érdeklődéséről is lehetett hallani. Ez is opció?

Minden lehetséges, nem zárok ki semmit. Még az is elképzelhető, hogy maradok Vitóriában. Minden lehetőséget meghallgatok majd. Lejár a szerződésem, a szezon vége pedig közeledik. Egyelőre még semmi konkrét nincsen, én a játékra koncentrálok, ezt a kérdést pedig a játékosügynökeimre bízom, akik eddig is jól végezték a munkájukat és biztos vagyok benne, hogy ezen a nyáron is a legjobb helyet fogjuk kiválasztani nekem.

Sűrű nyarad lesz, a magyar válogatott 1999 után ismét ott lesz az Európa-bajnokságon. Az elmúlt években voltak gyengélkedések, erre most hibátlan mérleggel nyertétek meg a selejtezőcsoportot. Mi változott?

Szépen összejött a válogatott, ebben több év munkája van. Két éve már nagyon közel voltak a srácok a kijutáshoz, akkor én sajnos nem tudtam a csapattal lenni a sérülésem miatt. Hála istennek tavaly nyáron én is el tudtam vállalni végre a szereplést, nem volt semmilyen fizikai problémám. Nagyon egységesen játszottunk, csapatként. Az első mérkőzés pedig kulcsfontosságú volt (Nagy-Britanniát vertük 96-77-re – a szerk.) és onnantól kezdve olyan önbizalmat kaptunk, hogy nem találtunk legyőzőre. Ez egy egyéni célom is volt, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Az már egy másik kérdés, hogy ott mi lesz, de erről még nem is nagyon akarok beszélni, mert nagyon messze van és nekem addig még nagyon sok dolgom van itt.

Elmaradt az újabb bravúr a Real Madrid ellen

Pénteken a Baskonia a spanyol sztárcsapatot, a Real Madridot fogadta az Euroligában, amelyet a szezonban már kétszer is sikerült legyőzniük. Hanga Ádám kezdőként közel 38 percet töltött a pályán, csapata egyik legjobbja volt, 12 pont, 6 lepattanó, 2 assziszt és 1 labdalopás került be a neve mellé. A meccset a vendég madridiak nyerték meg végül 79-71-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik