Élő Sport

Kézi-vb: kikaptunk a fehéroroszoktól, Dánia jön a nyolcaddöntőben

A magyar férfi kézilabda-válogatottnak egy döntetlen is jó lett volna a csoport harmadik helyéhez, de Fehéroroszország szoros meccsen 27-25-re győzni tudott.

Szaúd-Arábia megtette nekünk azt a szívességet, hogy délután legyőzte Chilét, így nem kellett matekozni a Fehéroroszország elleni meccs előtt, annyi volt a lényeg, hogy ne kapjunk ki. Akkor lett volna meg a csoport harmadik helye, és a svédekkel játszottunk volna a nyolcaddöntőben.

A péntek esti mérkőzés eleje szorosan alakult, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól. Császár góljával még mi vezettünk 8-7-re, azonban fordított az ellenfél. 12-12-nél a vezetésért támadhattunk, Ancsin dobása kimaradt, utána dobtak két gólt a fehéroroszok, akik 15-13-as előnnyel zárták az első félidőt.

A második játékrész elején sokáig Császár tartotta a lelket a magyar csapatban a góljaival, aztán a fehéroroszok kerültek hullámvölgybe, így a 45. percben kiegyenlítettünk (20-20). A momentumot azonban nem sikerült megragadni, sorra kapta a csapat a heteseket, így az utolsó öt percnek háromgólos előnnyel vághattak neki a fehéroroszok, és végül meg is nyerték a meccset 27-25-ra.

A fehéroroszoknál Brouka és Pukhouski 6-6 gólt dobott, előbbi az összeset hetesből szerezte. Nálunk Császár volt a legeredményesebb, ő hét találatig jutott, de kihagyott két hétméterest is, igaz, az egyik a kipattanóját bedobta. Miklernek hét védése volt, 21 százalékos hatékonysággal fejezte be a mérkőzést.

A C csoport negyedik helyén zárt a magyar válogatott, a D csoportot hibátlan mérleggel megnyerő, olimpiai bajnok Dánia lesz az ellenfél a nyolcaddöntőben. Az a meccs vasárnap 16 órakor kezdődik Albertville-ben.

Eredmény – kézilabda-vb, 5. forduló

C csoport: 

Fehéroroszország – Magyarország 27-25 (15-13)

Magyarország: Mikler – Zubai, Jamali 1, Császár 7, Ligetvári 1, Schuch, Juhász 7. Cserék: Fazekas (kapus), Balogh Zs. 2, Harsányi 1, Bánhidi 2, Lékai 1, Ancsin 1, Bodó 2, Gulyás

A csoport végeredménye: 1. Németország 10 pont, 2. Horvátország 8, 3. Fehéroroszország 4, 4. Magyarország 4, 5. Szaúd-Arábia 2, 6. Chile 2

D csoport:

Katar – Dánia 29-32 (16-14)

A csoport végeredménye: 1. Dánia 10 pont, 2. Svédország 8, 3. Egyiptom 6, 4. Katar 4, 5. Argentína 2, 6. Bahrein 0

II. félidő: 56-60. PERC

Mikler védett egyet, Sabaté pedig időt kért. Fontos pillanatok következnek. Lékai dobta meg az első gólját a meccsen, lehető legjobbkor (25-23). Nem, nem és nem: Karalek tartja a háromgólos különbséget (26-23). Ligetvári csökkenti a különbséget a lehető leggyorsabban (26-24). Magyar kiállítás, fehérorosz hetes, Brouka-gól – a lehető legrosszabb forgatókönyv (27-24). Balogh lövését védte a kapus… Eldőlt? Mikler is védett egyet, de belül vagyunk az utolsó másfél percen és három gól a hátrány. Balogh lövése kimaradt, a fehéroroszok pedig nem kapkodnak. Miért is tennék? Volt egy fehérorosz időkérés, majd kimaradt egy támadásuk. Schuch még kiharcolt egy hetest, Juhász bedobta. Így alakult ki a 27-25-es végeredmény.

II. félidő: 51-55. PERC

Micsoda játék lett volna, de a kínai figura végén Juhász lövését védte a kapus. Kiegészültünk közben. Újabb fehérorosz hetes, Brouka pedig ezt is bedobta, kettővel vezetnek ismét (24-22). Balogh lövése csattant a kapufán. Hihetetlen, belemenés miatt mi jöhettünk, de Ancsin szélről elengedett löketét védte a kapus lábbal. A lehető legtovább játszottak egy támadást a fehéroroszok, Kules dobott gólt, ráadásul az ellentámadásnál eladtuk a labdát (25-22).

II. félidő: 46-50. PERC

Zavar a fehérorosz csapatnál, levitték a kapusukat, de nem jött be helyette senki. Mikler egy védéssel veszi el a kedvüket még jobban. Bodó és Bánhidi összjátékának egy hetes a vége, de Császár kihagyta, és most nem is lett meg a kipattanó. Ancsint állítják ki, Brouka pedig bevágja a hetest, megint ők vezetnek (21-20). Bodó emelkedik magasra és a kapus lábai közt a kapuba dobott (21-21). Rossz csere miatt (a zsűripadról szúrták ki) Császárt állítják ki, kettős hátrányban vagyunk. Jurinok egyből gólra is váltja a dupla fórt, de Balogh gyorsan felelt egy találattal (22-22). Fehérorosz hete, Brouka ezt is belőtte (23-22).

II. félidő: 41-45. PERC

Kicsit szétesett most a védekezésünk, Kules pedig iszonyatosan nagy gólt dobott közelről, Miklernek esélye sem volt (19-17). Juhász megint üresen maradt a bal szélen, a kapu rövid oldalába dobott (19-18). Jamali rángatta meg az ellenfelét, kiállítás és fehérorosz hetes, Brouka perdítette be a labdát Mikler mellett (20-18). Bánhidi! Két emberrel a nyakán is betalált, ráadásul még egy kiállítást is kiharcolt (20-19). Juhász harcolt ki belemenést, úgyhogy már előnyben támadhattunk az egyenlítésért, Bánhidi most egy hetest harcolt ki, Császár dobását védte a kapus, de a kipattanót már bedobta az irányító (20-20).

II. félidő: 36-40. PERC

Császár egy pazar lefordulás lőtt bombagólt (17-15). Kisegített minket a kapufa, de a fehéroroszoknál maradt a labda, Jurinok pedig visszaállítja a háromgólos különbséget (18-15). Tőlünk egyelőre Császár dobálja a gólokat a második félidőben (18-16). Eladott labda után Juhász eredményes a szélről, visszajöttünk (18-17). Pukhouski dobása kimaradt, de a túloldalon Harsányi lövését védte a kapus.

II. félidő: 31-35. PERC

És itt is vannak a csapatok, mármint a pályán. Megy a második félidő. Császár a kapufa segítségével dobott gólt, de rögtön jön a fehérorosz válasz (16-14). Végletekig játszottak megint egy támadást, de Kules csak bedobta, már hárommal vezetnek (17-14). Ancsin lövése perdült mellé, majd ki is állították védő oldalon. Fehérorosz emberelőny.

Vége az első félidőnek

Szoros, fordulatos mérkőzést játszanak a csapatok. Sokáig egyik fél sem tudott ellépni a másiktól, most a félidő végére a fehéroroszok játszottak valamivel jobban, vezetnek is két góllal, 15-13 az állás. Most szünet.

I. félidő: 26-30. PERC

Újra a vezetésért támadhatott a magyar válogatott, kicsit akadozott a támadás, de Ancsin váratlanul a kapuba zúdította a labdát két védő mögül (11-12). A fehéroroszok is végletekig játszottak egy támadást, Rutenka egyenlített (12-12). Ancsin kihagyott lövése után Karalek szerzi meg ismét a vezetést a fehéroroszoknak, majd Lékai törte ketté kis híján a kapufát (13-12). Kimaradt az első Juhász-lövés, Pukhouski pedig góllal büntet, először vezet valamelyik csapat kettővel a meccsen (14-12). Bodó távolról zúdított a kapuba (14-13). Pukhouski megint, Sabaté időt is kért, fél perc van hátra a félidőből (15-13). Bodóra játszottuk ki az utolsó figurát, lesáncolták.

I. félidő: 21-25. PERC

Tökéletes hosszú indítás fehérorosz oldalon, Rutenka zárta góllal a támadást (10-9). Sinkel iszonyatosan nagy bombát eresztett el, elsőre úgy tűnt, be is akadt, de szerencsére hátulról rezgette meg a hálót. A túloldalon Lékai adott remek labdát Juhásznak, egyenlítettünk (10-10). Karalek gólja után Jamalira fújtak belemenést, kivédekeztük, sőt, Juhász kiegyenlített megint (11-11). Sinkel lövését szedte ki Mikler.

I. félidő: 16-20. PERC

A 16. percben már a negyedik hetesüket dobhatják, de Pukhouski most rontott – a léc segítette ki a beálló Fazekast. Balogh kimaradt dobása után újabb fehérorosz hetes, Brouka végezte el, Fazekas füle mellett talált be, nem győzött bocsánatot kérni (9-8). Bánhidi harcolt ki hetest, ezt Császár bevágta, ráadásul emberelőnybe is kerültünk (9-9). Mikler védte az átlövést, de Bánhidi fölé dobott, pedig nagyon üresen volt.

I. félidő: 11-15. PERC

A kapu mellett elsüvítő fehérorosz lövés után a vezetésért támadtunk, de Császár sem talált kaput. Ligetvárit küldték ki két percre, emberhátrányban vagyunk. Juhász lépett ki jól a falból, labdát szerzett, majd végigszaladt a pályán is gólt dobott – így kell ezt (6-7). Juhászt is kiküldik, kettős hátrány, Pukhouski ráadásul bedobta a hetedik hetesét is (7-7). Már el kellett dobni, Császár vállalta magára, de középre célzott, csemege volt a kapusnak. Mikler mutatott be óriási bravúrt! Ez volt az első védése, a 14. percig kellett várni. Letelt mindkét kiállításunk. Császár értékesített magabiztosan egy hetest (7-8). Jurinok a szélről egyenlít (8-8).

I. félidő: 6-10. PERC

Harsányi a jobb szélről, a keresztléc segítségével lőtt látványos gólt (3-4). Scuch kapott sárgát, Pukhouski pedig hetesből talált be. A túloldalon Jamali kihagyott egy dobást, Pukhouski leindításból szerzett gólt most, de Balogh révén jön a válasz – szoros a meccs eddig (5-5). Jurinok védhetetlen lövése után jön a meccs első védése, Bánhidi dobása maradt ki (6-5). Juhász emelkedett a szélen és lőtte ki a kapu hosszú oldalát (6-6).

I. félidő: 1-5. PERC

És akkor el is indult a találkozó, pirosban a fehéroroszok, fehérben a magyarok. A kapunkban Mikler Roland. Ligetvári kapott sárgát szinte egyből, hetest is dobhattak a fehéroroszok, Pukhouski szemtelenül átejtette Mikler (1-0). Hamar jön a magyar válasz, Császár játszotta meg Bánhidit, ő pedig nem hibázott (1-1). Gyors gólváltás utána, tőlünk Császár volt eredményes (2-2). Nem léptek ki Jamalira, magukra is vethetnek, óriási bombagól volt a következménye (2-3). Egy eladott labda után Rutenka lódult meg és egyenlített (3-3).

Mindjárt kezdődik a meccs

Zajlik már a csapatok bemutatása, addig is itt a magyar keret, Nagy László továbbra sem bevethető:

Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)

Jobbszélsők: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)

Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged)

Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)

Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)

Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)

Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC)

Olvasói sztorik