Sport

Kézi-Eb: az olimpiai bajnok ellen egy döntetlenre jó volt a válogatott

Az olimpiai bajnok Oroszország ellen játszotta utolsó mérkőzését a női kézilabda-válogatott a svédországi Eb-n. Az első félidőben végig fej-fej mellett haladt a két együttes, a félidőben eggyel vezettek a mieink, pedig hárommal is sikerült vezetni.

Az első félidő pozitívuma, hogy Szikora elkapta a fonalat, és a védekezés is elfogadható volt. A második játékrész jól indult, sikerült elhúzni három találattal, de az oroszok szinte pillanatok alatt vissza tudtak kapaszkodni.

A találkozó végére az orosz hálóőr is elkapta a fonalat, ahogy a Szikora helyére beálló Kiss is. 23-21-es orosz vezetésnél félő volt, hogy eldöntik a meccset, de Kovács is Klivinyi vezetésével sikerült visszajönni.

Az utolsó percre fordulva a győzelemért támadhattunk, Rasmussen lehozta a kapust is, de gólt nem tudtunk szerezni. Az időntúli szabaddobásból ők sem, így 26-26 lett a vége.

A magyar együttes egy győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel a 12. lett a kontinenstornán.

Eredmény – Női kézilabda-Eb, II. középdöntő csoport, 3. (utolsó) forduló

Magyarország – Oroszország 26-26 (14-13)

A magyar válogatott az olimpiai bajnok elleni döntetlennel fejezte be az Európa-bajnokságot, így a 12. lett az Eb-n.

II. félidő

26-30. PERC: Kiss véd, de belülvédekezés miatt hetes, melyet fölépattintanak. Védés ott is, itt is, de Klivinyit kiküldik, ők pedig hetest kapnak, Dmitrieva sajnos nem rontja el (25-26). Két és fél perccel a vége előtt Hornyák kiegyenlít (26-26), Az elkapkodott orosz lövés mellé megy. Egy perc van hátra, Rasmussen időt kér. Lehozzuk a kapus, passzívnál Kovács lő mellé. Időntúli szabaddobással jöhetnek, Postnova fölé hajította, döntetlen a vége.

21-25. PERC: Klivinyi passza után Kisfaludy egyenlít ki (24-24), Trefoliv pedig kikéri az idejét. Kozhokar megint őket juttatja előnyhöz, Klivinyit ápolni kell. A bírók visszanézték videón, az oroszt pedig piros lappal kiállították. Klivinyi góllal bosszulja meg a durva szabálytalanságot (25-25). Kiss védése után Lukács rontott fontos helyzetet, ahogy Postnova is. Odaadjuk az ellenfél, majd visszakapjuk, Trusova pedig védi Klivinyi ziccerét.

16-20. PERC: Az utolsó 15 percre fordulva már náluk az előny, főleg mivel Schatzl fölédobja a hetest. Kezdik megtalálni Sent, ez pedig gólt eredményez (21-23). Na, újabb hetes és most két percet is kapunk. Kovács lazán bedobja, Sen pedig kidobja a játékszert a pályáról, Lukács meg a kapuba (23-23). Sudakova elkerülhető gólja után Kiss jön Szikora helyére, és ziccert hárítva mutatkozik be.

11-15. PERC: Már csak egy ideje, az orosz kapus találkozik a labdával, majd Sudakova köszön be, Dmitrieva pedig már egyenlít is (19-19). Trusova megint hárít egyet, magyar időkérés. Görbicz bombája a sáncról pattan ki, utána már nincs ellene ellenszer (20-19). Sen kettétöri a lécet, de jön az orosz hetes. Sabirova higgadt ítélet végrehajtónak bizonyul. Hornyák találatára Sen egy üres kapus találattal felel (21-21).

6-10. PERC: Vyakhireva gyorsan válaszol, az ellentámadásból Schatzl húzza be a szélről. Postnova visszajön a kiállításból, azonnal gólt lő (18-16). Görbicz első gólját szerezni, majd a Szekeres elleni szabálytalanság után mi jöhetünk. Klivinyi hibáját Szikora javítja, Görbiczét pedig Vyakhireva. Görbicz lépi el, Dmitrieva felhozza őket mínusz kettőre (19-17).

1-5. PERC: A második félidő első támadásából Klivinyi lő nagy gólt (15-13). Jól működik a védekezésünk, erre Mészárost küldik ki két percre. Emberelőnyben Samokhina próbálkozását hatástalanítja Szikora, de Dmitrieva már nem hibázik (15-14). Postnova ül le két percre, jöhet a hetesünk, Kovács a harmadikat is bevágja (16-14). Az orosz kezéből kiesik a labda, Hornyák góllal fejezi be a támadást (17-14).

30 perc után egy góllal vezet a magyar válogatott. A két együttes fej-fej mellett haladt, a legnagyobb különbség három gól volt a mi javunkra. 

I. félidő

26-30. PERC: A beállósuk nem tudja megfogni a labdát. Emberhátrányban kapus nélkül támadunk, ezt ki is használják (12-11). Kovács bombáját fölétolja Trusova, Vyakhireva pedig 12-12-re módosítja az állást a szélről. Klivinyi jó messziről bombáz a kapuba (13-12), Sabirova megpattanó lövése bevágódik a rövid sarokba (13-13). Klivinyi góllal és Szikora védéssel zárul az első félidő, 14-13 ide.

21-25. PERC: Postnova töri meg az orosz gólcsendet (10-9), Lukács a kiszorított szögből talál be, Hornyák egyedül viszi végig, három az előny (12-9). Zhilinskayte átlövésgólja után elveszik tőlünk, majd Szikora neve mellé újabb védéseket írhatunk be. Hornyákot két percig nélkülöznünk kell, Trefilov is kikéri az idejét.

16-20. PERC: Éles szögből Samokhina mellé lő, a túloldalon Kovács kezéből perdül ki a labda. Sen átlövését fogja Szikora, Hornyák pontatlan lövése után Sudakova egalizál (8-8). Klivinyi bátor betörése gólt eredményez (9-8), majd ő lő fölé. Szikorát átejteni sem lehet, Rasmussen időt kér. Schatzl találatával kettővel megyünk, az oroszok ellépik, Klivinyi lövése erőtlen.

11-15. PERC: Emberhátrányban lehoztuk a kapust, de Kisfaludy szabálytalan zárása miatt már nincs nálunk a labda. Szikora mutat be szép védést, de a túloldalon Kovács lépi el, Dmitrieva pedig nekik szerez megint vezetést (5-6). Klivinyi jó bejátszása után Kisfaludy teszi el a kapus alatt (6-6), a mieink kapuja előtt Sen fordul be (6-7). Szerencsével kerül elénk a labda, Kovács értékesíti a ziccert (7-7). Bosszantó technikai hibát követően Szikora véd, Skorobotagchenko a másik kiállítását kapja, Kovács értékesíti a hetest (8-7).

6-10. PERC: Bódi fut be a szélről beállósnak, Görbicz passza után pedig a kapuba pattint (3-3). Egy hatalmas góllal vissza is veszik az előnyt (3-4), Kovács betörése hetest ér. A sértett nem is hibázza el (4-4). Orosz támadás közben Klivinyit könyöklik le, jár is a két perc, a második előnyünket kapjuk. Szép lejátszás a szélsőnek, Bódi nem rontja el a ziccert (5-4). Görbicz a másik szélsőt választja, de Erdősi ejtése elhal a kapusban. Szekerest küldik ki, Samokhina a szélről szerez gólt (5-5).

1-5: PERC: Az oroszok vezetik az első támadást, rögtön kapnak egy hetest, Dmitrieva be is dobta (0-1). Mi is kapunk egy hetest, ráadásul emberelőnybe is kerülünk, Görbicz a kapufára pattintja a büntetőt. Kiss védése után Erdősi egyenlít a szélről (1-1). Dmitrieva már a másodikat lövi (1-2), Kovács gyorsan egalizál, közben lejár az emberelőnyünk. Postnova veri meg könnyedén Kisfaludyt, majd vágja be (2-3).

Köszöntöm a kedves olvasókat! Hamarosan kezdődik az összecsapás Helsingborgban.

Előzetes: Utolsó mérkőzését játssza a magyar női kézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon. A II. középdöntős csoport záró fordulójában az olimpiai bajnok orosz együttes ellen lép pályára Kim Rasmussen csapata.

A riói ötkarikás játékokon győztes Oroszország meglepetésre a legjobb négy közé már nem juthat be, miután kedd este döntetlenre végzett a dánokkal. Adott esetben a csoport harmadik helye meglehet nekik, úgy pedig a másik hatos harmadikjával csatázhatnának az ötödik helyért.

Tehát igazán a presztízsen kívül nagy tétje nincs a meccsnek, mivel a norvégok elleni vereség után az is biztossá vált, hogy a mieink a csoport hatodik helyén zárnak.

A két nemzeti együttes korábban 26 alkalommal találkozott, nekünk mindössze hatszor sikerült nyerjünk, miközben tizenhatszor vesztesen hagytuk el a pályát. A legutóbbi találkozásunk az oroszokkal ikszre végződött (29-29) a két évvel ezelőtti magyar-horvát közös rendezésű kontinenstornán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik