Sport

Póta Georgina drámai búcsúja az Eb-től

A magyar asztaliteniszező 2-0-ra és 3-1-re is vezetett a portugál Yu Fu ellen, végül 4-3-ra kikapott a nyolcaddöntőben.

Kiválóan kezdődött a szombat a Tüskecsarnokban, hiszen Madarász Dóra és Pergel Szandra bejutott a páros verseny elődöntőjébe, luxemburgi ellenfelét (Sarah De Nutte, Ni Xia Lian) 4-3-ra legyőzve – ezzel biztosan lesz magyar érem a budapesti viadalon.

A Tüskecsarnoknak, amely kifejezetten sok nézőt vonzott, háromnegyed egykor telt meg igazán legközelebb, Póta Georgina ugyanis akkor lépett asztalhoz a portugál színekben versenyző Yu Fu ellen.

Fantasztikus rajt

És Gina parádésan kezdett, hiszen 5-0-ra húzott el, egy fonákkal visszatolt „védekező ütés” után szépített csak ellenfele. Bemelegedett aztán a portugál, de 7-4 után a lehető legjobbkor jött egy „ász”, 8-4. 10-5-nél jött a játszmalabda, és be is fejezte a magyar klasszis a szettet, 1-0!

Jól indult a második játszma is, egészen pontosan 3-0-val, majd 6-1-nél kijelenthettük, felszabadultan és nagy kedvvel játszik az első számú magyar asztaliteniszező. 10-2-re lett meg a második szett, Téglás Péter elégedetten hívta magához a második kis pihenőre.

Yu Fu egyébként a világranglista 37. helyezettje, Póta három hellyel előzi meg.

A harmadik szettben a portugál kezdett jobban, 5-0 után volt egy ziccere a magyar pingpongosnak, de nem sikerült értékesíteni, elúszni látszott a szett. De jött a szépítés, és 7-4-nél már elhihettük, hogy visszahozza a játszmát Gina. Ez végül nem sikerült, 11-5-tel lett Yu Fu-é a játszma.

Egy szettre a legjobb nyolctól

Kicsit idegessé vált Póta, 0-3-mal indul a negyedik szett, de aztán szépített, és a közönség is érezte, mellé kell állni, sikerült is a fordítás 4-3-nál! Gyönyörű támadás után lett 6-4 Pótának, ezt a játszmát meg kellett fognia. 8-7-nél időkérés következett, lehetett érezni, hogy ez egy kritikus pont a mérkőzésen. És Póta esze-szíve a helyén volt, 11-7-tel behúzta a játszmát, így egy szettre volt a nyolc közé jutástól.

Fotó: Dobos Sándor
Póta a meccse után autogramot osztott még a gyerekeknek Fotó: Dobos Sándor

Nagyszerű volt a hangulat a Tüskecsarnokban, és remekül játszott éljátékosunk, 3-1-nél időt is kért Yu Fu edzője. Kemény volt ekkor a meccs, 4-4-re egyenlített Fu, majd átvette a vezetést, két remek szervájával. A háló sem volt a mi lányunkkal, 7-4, oda. 9-4-nél kicsúszni látszott a szett, ami végül el is ment, 11-5-re hozta a portugál 3-2!

A hatodik szettben Yu Fu-é volt az első pont, a második „csuszával” volt az övé, aztán Gina rontott, 0-3. 5-0 után jött az első magyar pont, de aztán nem jöttek az újabbak, 1-8.

Végül 11-2-re hozta a játszmát a lendületbe jövő Fu, jöhetett a döntő szett.

A hajrán ment el a meccs

És jött az első pont, 1-0, Póta támadott, majd Fu kiszerválta, 1-1. 3-1-re húzott el aztán a portugál, de elrontotta a szerváját, 2-3. 2-4 után kellett a pont, majd az egyenlítés, 4-4! Nagyot mentett Fu sajnos (4-5), beleerősített a közönség. 4-6 után Póta adogatott, de védekezésre kényszerült, 4-7. Sajnos, jól játszott Fu, és elment négy ponttal. Póta szépített, de nem bírt az újabb adogatás-fogadással (5-9).

A hatodik pontjával belekapaszkodott volna az utolsó szalmaszálba, de jött egy kegyetlen ütés, és négy játszmalabdához jutott Fu (6-10). A másodikat be is húzta, ezzel Póta Georgina búcsúzott az Európa-bajnokságtól.

Eredmény – asztalitenisz-Eb, női egyes, nyolcaddöntő

Póta Georgina-Yu Fu (portugál) 3-4 (-5, -2, 5, -7, 5, 2, 7)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik