Sport

Indul a nagy bajnokok nélküli Bajnokok Ligája

Szolnoki Olaj (Array)
Szolnoki Olaj (Array)

Furcsa ellentmondással rajtol kedden a labdarúgás mintájára megújított új európai csúcssorozat, a kosárlabda Bajnokok Ligája. Az ember azt gondolná, hogy ezen a néven Európa TOP-csapatai tülekednek a startvonalon, ehhez képest éppenséggel találni hazája bajnokságát megnyerő csapatot – például a magyar bajnok Szolnoki Olaj -, de a sportág európai élcsapatait adó bajnokságok, mondjuk a spanyol,a  görög a “második vonalat” küldi.

fibaeurope.com
fibaeurope.com

Az új BL ugyanis egyelőre erősen az Euroliga mögé szorul. Utóbbit pont az ULEB nevű szervezetbe tömörülő a TOP-csapatok hozták létre és építették fel és jelenleg is működtetik Turkish Airlines EuroLeague néven.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, a FIBA európai tagszervezete a FIBA Europe érthető módon szeretné visszavenni a kosársorozatok fölött a hatalmat, ergo szeretné maga alá gyűrni, és új, saját bajnokságába tömöríteni a nagy csapatokat is. Egyelőre azonban minden fenyegetőzése ellenére – a nagy nemzetek válogatottjait kizárással riogatta az olimpiáról, ha nem csatlakoznak – sikertelenül próbálkozik.

Az erő helyett minden bizonnyal hatékonyabb érv lesz a pénz. A FIBA Europe 4,4 millió eurót oszt szét az érintett egyesületek között, mindegyikük – így a Szolnok is – legalább százezer eurós támogatásra számíthat. A BL-győztes félmillió eurót kap.

A FIBA Europe a tervezett 32-es főtábláról 40 főre bővítette ki az indulók létszámát, így lehet ott alanyi jogon – ami nagy szó – a Szolnoki Olaj is a rajtnál.

Sztojan Ivkovics csapata ma este hat órakor Athénban lép először pályára. Bár az Athén csak elődöntőig jutott a görög bajnokságban, de ettől még nem lesz egyszerű feladat. Hogy mennyire nem, arról mindenki maga is meggyőződhet a Sport1 televízió jóvoltából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik