Sport

Holnap pályára fog lépni Amerika leggyűlöltebb játékosa és zseniális lesz

2016. augusztus 26-án a San Francisco 49ers előszezon meccset játszott a Green Bay Packers-szel, ahol a hazaiak irányítója, Colin Kaepernick féltérdre ereszkedve hallgatta végig az Egyesült Államok himnuszát.

kneel

Kaepernick az eset után elmondta, hogy azért nem volt hajlandó felállni a himnusz alatt, mert szerinte önzőség lenne egy olyan ország zászlaja előtt tisztelegni, amelyik elnyomja a feketéket és a színes bőrűeket.

Az utcákon holttestek hevernek, az elkövetők pedig megússzák, mert fizetett szabadságra küldik őket.

Zárta gondolatait az irányító, akit a mérkőzés után valósággal szétszedtek a szurkolók. Kaepernick rengeteg fenyegetést kapott, nyilvánosan elégették a mezeit, az addigi rajongók videókkal és képekkel adták a tudtára, hogy nem kívánatos személlyé vált. Az irányító megosztotta a társait is, bár jó páran védelmükbe vették, a legtöbben úgy gondolták, hogy Kaepernick tette nem sportpályára való, legyen akármilyen fontos dolog a véleménynyilvánítás szabadsága. A botrány okozta közhazngulat olyan feszültté vált, hogy a 49ers elkezdte keresni annak a lehetőségét, hogyan tudna minél hamarabb megszabadulni a játékostól.

kaepernick
Égetik Kaepernick mezét.

Bring Back Benoit

Nem egyedülálló, hogy egy sportolót azért akarnak valósággal eltűntetni a köztudatdból, mert pályán kívül valami olyat cselekedett, ami már nem fér bele a közerkölcsbe. Az NFL-ben utoljára akkor akartak így kvázi eltűntetni játékost, mikor a Baltimore Ravens Super Bowl-győztes running back-je, Ray Rice egy liftben ököllel eszméletlenre verte a feleségét.

Az esetről felvétel is készült, amelynek nyilvánosságra kerülése után megindult a Rice elleni hadjárat. A klubja visszavonta a mezeit, sőt, ingyen ki is cserélték azokat a trikókat, amelyeket visszavittek a dühös a rajongók. A 29 éves játékos azóta sem kapott szerződést komoly sportcsapatnál és

valószínűleg már nem is fog.

Bár egészen más szempontból, de hasonló a helyzet a korábban rendkívül népszerű profi pankrátorral, Chris Benoit-val is, aki 2007 júniusában megölte a feleségét és a fiát, végül pedig saját magával is végzett. A nyomozás szerint Benoit megkötözte, majd megfojtotta a feleségét, Nancy-t, a fia szervezetében pedig háromféle nyugtatót találtak, a jelentések szerint az ő halálát is fulladás okozta.

Az eset valósággal sokkolta az Egyesült Államok legnagyobb és legnépszerűbb pankrátorszervezetét, akik pánikszerűen elkezdték mindenhonnan, még visszamenőleg is kitörölni Benoit nevét és eredményeit. A WWE-gálákon egy idő után emiatt megjelentek a “Bring Back Benoit” transzparensek, sokan azt követelték, hogy legalább a múltbéli eredményeit ne vitassák el a pankrátornak.

benoit
“Chris Benoit ártatlan” írja egy felírat a Big Show (jobbra) feje mellett.

A WWE érthető, ám túl drasztikus lépése óta a Benoit-sztori teljesen elszabadult, az összecsapásokon egy idő után emiatt be is tiltották a Benoit-felíratokat, ám még mindig van, hogy feltűnik egy-egy a háttérben, a fenti képen például a Big Show feje mellett látható egy teljesen értelmezhetetlen “Chris Benoit ártatlan” transzparens.

Ilyen illusztris társaságba került tehát Colin Kaepernick, aki ellen azért indítottak a fentiekhez hasonló hajtóvadászatot, mert egy sportesemény előtt nem állt fel a himnusz alatt.

Bár egy ideig úgy nézett ki, hogy Kaepernicknek sokat kell várnia, hogy egyszer visszatérhessen a profik közzé, (az eset óta egyetlen percet sem játszott a csapatában) most mégis úgy néz ki, hogy kezdeni fog a vasárnapi Buffalo Bills elleni alapszakasz mérkőzésen.

Ezt maga a 49ers edzője, Chip Kelly jelentette be, aki szűkszavúan csak annyit közölt, hogy

Kaepernick kezdeni fog a héten.

A San Francisco az idei 5 mérkőzéséből 4-et elveszített, utoljára csak a szezonnyitón tudtak győzni, akkor az azóta megtáltosodott Los Angeles Rams-t sikerült megverniük. A kegyvesztett irányító számára tehát itt a lehetőség, hogy bizonyítson, a kérdés már csak az, hogy mennyire fog tudni élni vele.

Bírja terhelést

Kaepernicknek eddigi pályafutása során mindig meg kellett küzdenie a helyéért. Alex Smith, a 49ers korábbi irányítója 2011-ben nem gondolta volna, hogy a mögé, második számú QB-nek hozott jó felépítésű, mozgékony, de kicsit szertelen srác évek múlva kiszorítja őt a csapatból, sőt, egészen a Super Bowl döntőig viszi a San Francisót, méghozzá nem is akármilyen játékkal.

Kaepernick az átlag irányítókkal szemben rengeteget fut, voltak olyan mérkőzések, mikor nem tudtak felkészülni a 49ers-ből, mert egyszerűen soha nem tudták, hogy az irányító passzolni fog, vagy megindul a labdával, nem sokkal lassabban, mint egy futójátékos. Kaep játéka persze nagyban függött attól, hogy az edzője mit játszatott vele.

harbaugh
Jim Harbaugh és Colin Kaepernick

Korábbi mestere, Jim Harbaugh pedig remekül érzett rá, hogy hogyan kell kezelni a néha különc tehetséget, a kettejük összhangjának 2013-ban meg is lett az eredménye. Abban az idényben Kaepernick szinte megállíthatatlan volt, a Green Bay ellen például megdöntötte a szintén futó irányító Michael Vick 119 yardos rekordját, a Packers ellen 169 yardig jutott a 49ers hetese.

Abban a szezonban a San Francisco egészen a döntőig menetelt, ahol azonban kikaptak a másik Harbaugh, John csapatától a Baltimore Ravenstől. A vesztes döntő után a csapat teljesítménye visszaesett, később Harbaugh is távozott a 49ers-től, talán ennek is köszönhető, hogy Kaepernick játéka látványosan romlani kezdett. Ez a folyamat pedig nem állt meg egészen az ominózus térdelős esetig.

Holnap pályára fog lépni Amerika leggyűlöltebb játékosa és zseniális lesz 5
Kaepernick #7

Szomorú, de ha valójában belegondolunk, az irányító formahanyatlása jelenleg is tart, függetlenül attól, hogy hülyeséget csinált-e az előszezonban, vagy sem, hiszen most sem azért beszélünk Colin Kaepernickről, mert hihetetlen teljesítményével hívta volna fel magára a figyelmet.

Akárhogy is, vasárnap Kaepernick hosszú idő után újra pályára fog lépni, valószínűleg a közeljövőben ennél nagyobb lehetősége nem lesz az igazi visszatérésre. És hogy hogyan fog játszani? Valószínűleg zseniálisan, mert

túl nagy sztori ez ahhoz, hogy ne így legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik