Sport

Hoki-vb: igenis fejlődtünk, és lehet az elitben keresnivalónk

Nyilatkozatok sorjáznak itt, egy hősies küzdelemben elszenvedett, fájó, de nem szégyellnivaló vereség után.

A találkozó felénél még vezettünk és biztos bennmaradásra álltunk a magyar jégkorong-válogatottnál azért jóval nagyobb tapasztalattal és tudással bíró Németország ellen, sőt, még a találkozó vége előtt két perccel is 2-2-es döntetlent mutatott az eredményjelző, ehhez képest a végén 4-2, nem ide.

Pedig hokisaink mindent megtettek, küzdöttek, mi több időszakonként remekül játszottak, sikerült meglepni a 2007 óta az elitben szereplő ellenfelet, de annyira nem, hogy le is győzzük őket Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint is nagyon szoros meccs volt, kemény csatát vívtak a csapatok.

Úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy szerettük volna, sikerült megszereznünk a vezetést. Az ilyen mérkőzéseken sokat számít a lendület, ami kétféleképpen lehet megszerezni: kiállításokkal illetve ki nem kényszerített hibákkal. Két gólt is kritikus helyen eladott korong után kaptunk (az egyik a kék vonalnál, emberhátrányos szituációban, a győztes találatnál pedig a harmadunkon belül – a szerk.). A második harmadban eléggé szervezetlennek tűntünk védekezésben, a németek pedig pontosak voltak.

– fogalmazott Chernomaz, aki természetesen gratulált a németek edzőjének, sok sikert kívánt nekik a negyeddöntőhöz, és azt mondta, szerinte ha az eddig látott szellemben tudnak a következő meccsen játszani, akár győzhetnek is.

Újságírói kérdésre Chernomaz elmondta, hogy a magyar csapat a legnagyobb fejlődést nem fizikai, hanem mentális dolgokban érte el a tornán. Az első három meccs után, a srácok ráébredtek, hogy fel tudják venni a többi csapattal korcsolyázásban a versenyt. Ráéreztek, hogy ha tartjuk magunkat a tervhez, akkor sikeresek lehetünk. A különbség a mi csapatunk és az itt lévő csapatok többsége között, hogy nem tudunk annyira nyomást gyakorolni az ellenfelünkre. Főleg a támadásokban az első passznál fontos, hogy rendben legyen, hiszen enélkül nem tudunk sok lehetőséget kialakítani. Ha az első passz után rögtön védekezni kell, az rengeteg energiát felemészt.

A Fehéroroszország elleni meccsen, mikor már 2-0-ra vezettünk látszott, hogy megnyugodtak a játékosok. Több játékos hokisunk számára ez volt az első tapasztalatszerzés. Fontos lehet a jövőben, hogy minél több magasan rangsorolt csapat ellen legyen lehetőségünk játszani.

Marco Sturm, a németek szövetségi kapitánya a mérkőzés előtt sem számított könnyű találkozóra.

Tudtuk már a mérkőzés előtt, hogy nehéz lesz, és az is volt. A magyar csapat teljesen feltüzelve lépett jégre, mi viszont nem voltunk igazán felkészültek, talán az előző napi meccsünk miatt. A második harmadban belejöttünk a játékba, de nem lett sokkal egyszerűbb a dolgunk, remekül védett a kapusuk, keményen harcoltak a játékosok. Szerencsénk is volt egy kicsit, nehéz meccsen sikerült győznünk

– így Sturm edző.

A magyar kapuban parádézó Rajna Miklós szerint nagyon fájó most ez a vereség.

Szerettünk volna többet elérni. Igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy pontot, pontokat szerezzünk. Sajnos nem sikerült, egy nagyon jó ellenféllel álltunk szemben, aki továbbjutott a negyeddöntőbe. Büszke vagyok a csapatra. Kitettük a szívünket, megpróbáltuk a legjobbat kihozni magunkból minden meccsen az elejétől a végéig, és ez sikerült. Nem nyerhetünk meg minden találkozót, ezzel tisztában voltunk mielőtt idejöttünk volna, de büszkék lehetünk magunkra, mert megtettünk mindent, amit tudtunk.

A legjobban talán a magyar válogatott első találatát szerző Sofron István foglalta össze a vereség utáni érzést, amikor azt mondta:

Boldog is lehetnék, mert jó meccset játszottunk egy iszonyatosan erős német válogatott ellen, aki tegnap megverte az amerikai csapatot. De így utólag nagyon szomorú vagyok, mert ma be tudtuk volna biztosítani a bennmaradásunkat. Ott voltunk a kapujában. Így kikapni nem szégyen. Jól játszottunk, még akkor is, ha voltak olyan momentumok, amikor kicsit elvesztettük a fonalat, de Miki nagyon jól tartotta bennünk a lelket, ma is fantasztikusan védett. Tényleg egy nagy csapatmunka volt. Ez a válogatott megint bebizonyította, hogy igenis fejlődtünk, és lehet az elitben keresnivalónk.

Azért szomorkodásra nincs ok. Különösen, hogy a magyar jégkorong-válogatott azt kivívta magának, hogy a vb utolsó fordulójában is izgulhat az eredményekért. Merthogy ugyan ezen a világbajnokságon már több meccset nem játszhatnak Sofronék, de még az is előfordulhat, hogy jövőre ezt a fejlődést újra az elitben bizonyíthatják be. Ehhez csak annyi kell,hogy a franciák legyőzzék Fehéroroszországot.

Eredmények – jégkorong-vb

B csoport:

Magyarország – Németország 2-4 (1-0, 0-1, 1-3)

Gólszerző: Sofron (10.), Wehrs (46.) illetve Hager (32.), Reul (42.), Braun (38.), Goc (60. – üres kapu)

Kanada-Franciaország 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Az állás: 1. Kanada 18 pont/6 mérkőzés (34-4), 2. Finnország 18/6 (25-6), 3. Németország 13/7, 4. Egyesült Államok 9/6, 5. Szlovákia 6/6, 6. Franciaország 5/6, 7. Magyarország 3/7 (12-31), 8. Fehéroroszország 3/6 (13-32)

A csoport (Moszkva):
Dánia-Kazahsztán 4-1 (3-0, 1-1, 0-0)
Oroszország-Norvégia 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

Az állás: 1. Csehország 15 pont/6 mérkőzés (22-8), 2. Oroszország 15/6 (28-9), 3. Svédország 13/6, 4. Dánia 11/7, 5. Svájc 8/6, 6. Lettország 6/6, 7. Norvégia 5/6, Kazahsztán 2/7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik