Sport

Hoki-vb: Hősiesen küzdött, de kikapott a németektől a magyar válogatott

Az 58. percig egálra álltunk Németország ellen, végül 4-2-re kikaptunk. A francia-fehérorosz meccsen múlik, hogy bennmaradunk-e a világelitben.

A magyar jégkorong-válogatott kiharcolta magának azt a jogot, hogy egy Németország elleni, rendes játékidőben begyűjtött győzelemmel, függetlenül a többi eredménytől, kiharcolhatta volna a bennmaradást a világelitben.

Rich Chernomaz csapata mindent meg is tett ennek érdekében, Sofron már az első percben szólót vezethetett, ami még kimaradt, a 10. percben azonban ugyanő megszerezte a vezetést, egy lecsorgó korong után fektette el a kapust, mielőtt a hálóba lőtt. A folytatásban is több nagy lehetősége akadt a magyar csapatnak, nem sikerült azonban tovább növelni az előnyt, de így is mi vezettünk 20 perc játék után.

Sofron gólja:

A második játékrészben már magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a németek, a 32. percben pedig egyenlíteni is tudtak, igaz, csak óriási szerencsével. Emberhátrányban voltunk, Magosi elütött a korong felett, Hager centerezése a menteni igyekvő Vas Mártonról pattant be a kapunkba.

Bár az egyenlítés után visszajöttünk a meccsbe, a harmadik harmadot megint iszonyatosan nagy tempóban kezdték a németek, Reul a 42. percben meg is szerezte nekik a vezetést, rögtön utána pedig vasat lőtt a rivális. Mindent elmond erről a magyar válogatottról, hogy innen is volt visszaút, Wehrs megpattanó lövése akadt be a 46. percben.

Wehrs gólja:

Nagyon nagyot küzdöttek a fiúk, amelyik lövésbe tudtak belevetődtek, hősiesen őrizték az ikszes eredményt, közben volt pár veszélyes kontránk. Braun aztán az 58. percben takarásból kilőtte a botos felsőt, majd a vége előtt nem sokkal szereztek egy üreskapus gólt is a németek, így végül 4-2-re nyertek.

A teljes összefoglaló:

Mindez azt jelenti, hogy keddig várnunk kell, hogy megtudjuk, bennmaradunk-e az elitben. Ehhez az kell, hogy a franciák rendes játékidőben legyőzzék a fehéroroszokat. Azt a meccset 15.15-től rendezik, úgyhogy meg is van a délutáni program.

Mivel a magyar válogatott befejezte a szereplését a 2016-os világbajnokságon, kihirdették a vb három legjobb magyar játékosát. Bartalis Istvánt, Sofron Istvánt és Szirányi Bencét díjazták, maximálisan egyetértünk a döntéssel.

Eredmények – jégkorong-vb

B csoport:

Magyarország – Németország 2-4 (1-0, 0-1, 1-3)

Gólszerző: Sofron (10.), Wehrs (46.) illetve Hager (32.), Reul (42.), Braun (38.), Goc (60. – üres kapu)

Kanada-Franciaország 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)

Az állás: 1. Kanada 18 pont/6 mérkőzés (34-4), 2. Finnország 18/6 (25-6), 3. Németország 13/7, 4. Egyesült Államok 9/6, 5. Szlovákia 6/6, 6. Franciaország 5/6, 7. Magyarország 3/7 (12-31), 8. Fehéroroszország 3/6 (13-32)

A csoport (Moszkva):
Dánia-Kazahsztán 4-1 (3-0, 1-1, 0-0)
Oroszország-Norvégia 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

Az állás: 1. Csehország 15 pont/6 mérkőzés (22-8), 2. Oroszország 15/6 (28-9), 3. Svédország 13/6, 4. Dánia 11/7, 5. Svájc 8/6, 6. Lettország 6/6, 7. Norvégia 5/6, Kazahsztán 2/7

Vége a mérkőzésnek. Hősiesen küzdöttek a fiúk, sajnos ez most nem ért győzelmet. De így is minden elismerést megérdemel a magyar válogatott.

Harmadik harmad

56-60. PERC: Az 57. percben Rajna tökéletes mentést mutatott be, egy keresztpasszba vetődött bele a botját előretolva, ezzel biztos, hogy góltól mentette meg a csapatot, nagyon üres volt a német játékos középen. Újabb német vas, majd utána sorra blokkolnak a magyar védők. Neeeeeee. Megint góllá érett a német nyomás, Braun takarásból lőtte ki a botos felsőt (2-3). Másfél perccel a vége elő levittük a kapust, de a németek vasat lőttek. 33 másodperccel a vége előtt eldőlt: üreskapus gólt szereztek a németek (2-4).

51-55. PERC: Sebők ugrott ki két védő között, fonákkal kapura is tette a korongot, Greiss azonban hanyag mozdulattal elkapta a felperdülő pakkot. Az 52. percben szerencsére besült Gogulla kapáslövése, szépen kijátszott német akció volt. RAJNA!!!! Mit védett a magyar kapus?!?! Egy középre tett korong után védett úgy, hogy visszavetődött. Kovács szerzett korongot, a kontra végén azonban tisztázni tudtak a németek, pedig három magyar támadó ment két német védő ellen.

46-50. PERC: GÓÓÓÓÓÓÓL!!!!! Egyenlítünk! Wehrs eresztett megy egy távoli bombát, a megpattanó korong pedig becsapta Greisst (2-2)! Rajna előbb szépen védett egy kapáslövést, majd némi szerencsével tolt ki egy távoli próbálkozást. Egy szép letámadás után Nagy Krisztián előtt adódott gólszerzési lehetőség, de egy német ütőn lelassult a korong, Greiss így végül rátenyerelt a korongra. Az 50. percben Rajna védett előbb, majd a túloldalon Greiss húzta le a lepkéssel Kovács próbálkozását.

41-45. PERC: Folytatódott a mérkőzés. Kissé felborult a pálya az előző etapban, most 23-11 a kapura lövések száma, 14-3 volt a második játékrészben. Újabb peches gólt kaptunk, egy távoli lövés kipattant Rajnáról, nem sikerült eltakarítani a korongot, Reul pedig védhetetlen lövést eresztett meg a botos oldalra (1-2). Most szerencsénk volt, egy beleérős lövés után csattant a vason a korong. Sofron ugratta ki Gallót, az utolsó pillanatban ért oda az egyik német bekk botja – óriási mentés volt.

Véget ért a második harmad, abszolút nyílt a meccs. Sajnos a fokozódó német nyomás egy peches góllá érett, de megrázta magát a magyar csapat, ismét kiegyenlített csata zajlik a jégen. Mindjárt jövünk a harmadik harmaddal.

Második harmad

36-40. PERC: Kivédekezték a németek a hátrányt, sőt, egy eladott korong után még helyzetük is volt. Mi maradt ki! Sofron cselezgetett, elhagyta a korongot, de jött egy távoli lövés, megpattant Sofi botján út közben, Greiss azonban iszonyatosan nagy bravúrt mutatott be, maga mögé nyúlva ütötte ki a botjával a korongot. Jesszus, a 40. percben Bartalis korijáról pattant a kapunk felé a korong, Rajna azonban védett. Vége a második harmadnak.

31-35. PERC: Hihetetlen tömegjelenet a magyar kapu előtt, kábé öten feküdtek a jégen, így sem tudták betuszkolni a korongot a németek a kapunkba. Utána sajnos egy védelmi megingás után egyenlítenek a németek, egy keresztpassz a menteni igyekvő védőről, Vas Mártonról pattant a kapunkba (1-1)… Az egyenlítő gól óta kiegyenlítődött a játék, most főleg a tilos felszabadításoké a főszerep, úgyhogy a sokadik korongbedobást láthattuk. Na, most emberelőnyben próbálkozhatunk, Kahun ül ki két percre a 35. percben.

26-30. PERC: Sofront küldték ki fogásért, újabb magyar emberhátrány. Fel is álltak egyből a németek, de nincs tiszta gólhelyzetük, Rajna pedig rátenyerelt egy lecsorgó korongra. Wehrs bemutatta a meccs védekezését, egy kapu előtt cselezgető német játékos ütőjét szedte fel a lövés pillanatában. Nem sokkal később Rajna védett felkarral nagyot. Már épp letelt az emberelőny, amikor még volt egy újabb távoli német lövés, Rajna előtt takartak, de így is védett a magyar kapus. Egészen elképesztő munkát végeznek a fiúk védekezésben, sorra jönnek a blokkok, ha pedig mégsem, Rajna tartja a frontot. Újabb magyar kiállítás a támadóharmadban, Kóger megy ki két percre palánkra lökésért.

21-25. PERC: Folytatódik a meccs! Még emberhátrányban vagyunk, így egyből felálltak a németek a harmadunkban, Rajna védett lepkéssel egy távoli löketet. Kibekke3ltük az emberhátrányt, de az érződik, hogy a németek hamar egyenlíteni akarnak, továbbra is főleg ők diktálják a tempót a második harmadban. Rajna egyelőre állja a sarat, sőt, egy ízben a vas húzta ki a slamasztikából. Huhh, micsoda másodpercek! Előbb Wehrs lövését védte Greiss, Kóger éppen csak lemaradt a kipattanóról, majd a túloldalon már a németek vihették a korongot három az egy ellen a magyar kapura, de túlkombinálták.

Vége az első harmadnak. A magyar válogatott fegyelmezett és bátor játékának köszönhetően megérdemelten vezet 1-0-ra, Sofron ütötte a gólunkat.

Sofi gólja:

Első harmad

16-20. PERC: Okosan, fegyelmezetten játszik a magyar csapat, úgyhogy sok korongot szerzünk. Sőt, most majdnem megdupláztuk az előnyt! Bartalis (a magyar csapat egyik legjobbja a vb-n) a szélről tört be, laposan elcsúsztatta a korongot, de a kapuvas besegített Greissnek. Centiken múlt. Elég sokszor ott tudjuk tartani a korongot a német harmadban, most is Nagy Krisztián okosan kapura csúsztatta a korongot, Greiss pedig rátenyerelt a pakkra, ott van a korongbedobás. Apróságok, de sokat számítanak. Bartalis szerzett korongot a 19. percben, lőtt, de Greiss védett. Nyomás alá helyezzük a német kaput. Rajnának is van azért dolga, botossal tolt ki egy távoli löketet. Német emberelőny következik, Magosit küldik ki akasztásért a 19. percben. Rajnának kellett ismét bravúrt bemutatnia, a korong rossz helyre pattant róla, de a védők tisztáztak. Másodpercekkel a vége előtt Rajna ismét nagyot védett. Vége a harmadnak.

11-15. PERC: Közben letelt mindkét oldalon a kiállítás, az előbb volt egy meleg pillanat a magyar kapu előtt, Rajna már verve volt, de szerencsére egy magyar védő tisztázott. Két német játékos ütközött, ebből volt helyzetünk, Greiss azonban védett. Schütz bele is sérült, ápolni kell az öltözőben. A 15. percben járunk és kijelenthetjük: megleptük a németeket. Sok is a hiba náluk. Persze ez nekünk nem baj.

6-10. PERC: A második nagy helyzet is a miénk, Magosi tartotta el magától a védőjét, laposan lőtt, Greiss úgy védett, hogy nem is tudta egy ideig, hol a korong. Jó iramban kezdődött a meccs, kiegyenlített a csata, mindkét csapat fegyelmezetten hokizik eddig. Rajna tenyerelt rá egy középre tett korongra a 7. percben. Még mindig a hetedik perc, ismét Rajna munkában, egy takarásból elengedett lövést védett némi szerencsével – de mint tudjuk, jó kapusnak van szerencséje. Na, a harmadik nagy helyzet is a miénk, Kóger szólóját azonban nagy bravúrral védte Greiss, aki aztán Sarauer ismétlését is fogta. Braunt küldték ki a 12. percben, magyar emberelőny. Kóger fogta meg ellenfele botját, ez is két perc, négy a négy ellen megy tovább a játék. VEZETÜNK!!! Bartalis botjáról lecsúszott a korong, de Sofron kibújt védője mögül, elfektette a kapust és az üres kapuba emelt (1-0)!

1-5. PERC: Megy a meccs! Fehér mezben a mieink, fekete-sárgában a németek. Hajrá, magyarok! Miénk az első nagy helyzet az első percben: Sofron kapott remek kiugratást, egyedül mehetett a kapura, jól megnézte a lepkés felsőt, de a kapu mellé lőtt. Micsoda kezdés lett volna… Támadásban maradtunk, sikerült is ott tartani a korongot a német harmadban, Greiss ölelte magához a pakkot. Most a németek nyomtak, de Rajna kétszer is útját állta a korongnak.

Köszöntöm az olvasókat, a vezetőség nem csak a mezőnyben, hanem a kapuban sem változtatott, Rajna Miklós védi ezúttal is a magyar ketrecet. Hamarosan kezdődik a meccs. Hajrá, magyarok!

Egy kép a bemelegítésről:

hokisok

Előzetes: utolsó mérkőzését játssza hétfőn este az oroszországi világbajnokságon a magyar jégkorong-válogatott, amely szombaton szenzációs teljesítményt nyújtva 5-2-re legyőzte Fehéroroszországot, így 1939 után szereztünk pontot ismét a legjobbak között. Következő ellenfelünk a jó erőkből álló, vasárnap az amerikaiakat is legyőző Németország lesz, szóval nem lesz egy sétagalopp az összecsapás.

Ha a magyar válogatott bravúrt érne el és mindhárom pontot el tudná csenni a németektől, akkor biztosan bennmaradna a világelitben.

Ha nem, akkor sincs még semmi veszve, a legfontosabb, hogy a fehéroroszok ne szerezzenek több pontot kedden a franciák ellen, mint mi Németország ellen. Szóval, ha a rendes játékidőben nyerünk, lehet ünnepelni, ha nem, akkor még egy napig izgulhatunk.

A szakvezetés a győztes csapaton ne változtass elv mentén hirdetett csapatot, azaz a fehéroroszok elleni találkozóhoz hasonlóan ezúttal is a kapus Hetényi Zoltán, a hátvéd Garát Zsombor és a csatár Frank Banham maradt ki.

A veterán Banham játékos-pályafutása ezzel véget ért.

A csapatok:

összeállítás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik